Moderaterne gik efter to mandater, men jublede over ét. Og pludselig ville Løkke tale om regeringens problemer

Selvom forventningerne var skruet i vejret til mere, var der lettelse i Moderaterne over, at partiet blev valgt til Europa-Parlamentet. Til sidst på aftenen ville partiformanden pludselig diskutere regeringskrise.

I minutterne efter at det gik op for Bosse og co. at mandatet var i hus, var humøret meget højt.
I minutterne efter at det gik op for Bosse og co. at mandatet var i hus, var humøret meget højt.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Moderaterne er kommet for at blive.

Med de seks ord forlader Lars Løkke Rasmussen lidt over midnat scenen til lyden af klapsalver og hujen. Glad, lettet og sandsynligvis udmattet.

Inden da har han brugt adskillige timer på at vente spændt på, om Moderaterne overhovedet vil blive repræsenteret i det nye Europa-Parlament.

En exitpoll på TV 2 forudsagde nul mandater til partiet. DR kunne berette om ét.

"Sluk for TV 2," råber et partimedlem i sjov, da de to forskellige målinger ruller over skærmen.

Moderaterne har ellers hele tiden meldt ud, at to mandater var målet. Ét til 'top-topkandidaten' Stine Bosse. Og ét til 'topkandidaten' Bergur Løkke Rasmussen.

Læs også

På trods af at partiet gennem hele valgkampen har ligget lige på grænsen mellem ingenting og ét mandat.

Lars Løkke Rasmussen italesætter det ambitiøse mål som noget af det første, da han ankommer til valgfesten.

"Den, der ikke sigter efter stjernerne, får aldrig løftet sig over hovedet. Og i Moderaterne sigter vi efter stjernerne," siger han.

Men man kan også blive så ambitiøs, at skuffelsen lurer lige om hjørnet.

7.000 flygtninge

Rammen for valgfesten er Copenhagen Distillery på det østlige Amager. Et rustikt lokale med højt til loftet og et smalt udvalg af drinks i baren. Selvfølgelig oplyst i lilla i dagens anledning.

Fakta
  • Moderaterne fik 5,9 procent af stemmerne.
  • Det var på grund af valgforbund nok til et mandat. Moderaterne var i valgforbund med Venstre og Radikale.
  • Moderaterne fik den største andel af stemmerne i Nordsjællands Storkreds med 8,4 procent. Den laveste andel fik partiet i Københavns Storkreds med 4,8 procent.
  • I Europa-Parlamentet sidder Moderaterne i den liberale gruppe, Renew Europe. Også Venstre og Radikale er repræsenteret i den gruppe.

Lidt i ni ankommer topkandidaten og top-topkandidaten, som partiet selv har døbt dem – henholdsvis Bergur Løkke Rasmussen og Stine Bosse. De to omringes med det samme af journalister på parkeringspladsen.

Stine Bosse giver udtryk for, at "der ikke er noget, der er en fiasko".

"Vi er op imod de gamle partier," husker hun alle på.

På et tidspunkt bryder BT's politiske kommentator, Joachim B. Olsen, igennem muren af journalister og kamerafolk. Han vil spørge Stine Bosse ind til det, hun nok helst vil undgå at tale om: de 7.000 flygtninge, hun kom til at sige, at Danmark burde tage om året.

Ikke længe efter hvisker politisk ordfører Monika Rubin partiets pressechef i øret, at "nu er det vist tid til at slutte". Kulturminister Jacob Engel-Schmidt kommer dernæst og afbryder seancen.

Netop tallet 7.000 har redet Moderaterne som en mare i valgkampen.

I et interview med Altinget sagde spidskandidat Stine Bosse, at Moderaterne hvert år vil have 7.000 flygtninge til Danmark via EU. Senere trak hun i land.

Intet fedtspilleri

Spørger man ham, der ikke er top-top, men bare top, om Stine Bosses til tider opsigtsvækkende udtalelser kan have haft indflydelse på valget, lyder svaret, at der er plads til fejl.

"Alle i partiet har skullet lære at føre EU-valgkamp. Der er mange nye kandidater på listen, der gør det her for første gang," siger Bergur Løkke Rasmussen og fortsætter:

"Vi bryster os af i Moderaterne, at vi ikke kun er folk, der har lavet politik hele livet, men at vi også er hverdagens eksperter. Derfor er der plads og albuerum til, at man ikke altid kan gå 100 procent på den smalle sti."

Bergur Løkke Rasmussen er stolt af Moderaternes valgkamp. Selv ser han dog ikke ud til at opnå valg.
Bergur Løkke Rasmussen er stolt af Moderaternes valgkamp. Selv ser han dog ikke ud til at opnå valg. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Bergur Løkke Rasmussen fortryder – ligesom sin far – heller ikke målet om to mandater.

"Jeg er ikke tilhænger af, at man fedtspiller for at ende med at kunne leve op til sine målsætninger. Jeg synes godt, at mål kan være høje og noget, man stiler efter, og ikke altid når. Vi sigtede højt," siger han.

Stine Bosse er ikke meget for at tale om den ambitiøse målsætning, da Altinget fanger hende, få minutter før valgprognosen bliver præsenteret.

"Jamen prøv at høre her, vi er et nyt parti. Vi har efter min bedste overbevisning ført en solid valgkamp. Vi har god politik på hylderne. Det at få et mandat, når man er to år gammel, er faktisk ret godt," siger Stine Bosse.

Spidskandidaten understreger, at det både har været en fordel og ulempe at være en ny kandidat.

"Der er ting, hvor jeg ikke er lige så erfaringsbåren, men lægger jeg det hele sammen, er jeg megastolt," siger hun.

Stand by me

Erfaringsbåren eller ej ser det ud til, at Stine Bosse inden længe kan booke et fly mod den belgiske hovedstad. Og det er helt tydeligt en drøm, der går i opfyldelse.

Da prognosen klokken 23 bliver præsenteret på tv, står Stine Bosse omringet af kameraer og journalister og kigger på skærmen. Først jubler hun afdæmpet over, at den ene kanal viser et mandat til Moderaterne.

Og så jubler hun som en gal, da den anden kanal viser det samme. Med armene hævet over hovedet råber hun sin glæde ud.

"Hold kæft en lettelse," udbryder en fra Bosses kampagneteam i nærheden.

Læs også

Få minutter senere har Stine Bosse indtaget dansegulvet. Men det er begrænset, hvor mange moderate der har lyst til at svinge hofterne. Festen kommer aldrig i fuld sving trods en hæderlig indsats fra et band, der nærmest aldrig holder pause. Selv ikke, når politikerne skal på scenen.

Da Lars Løkke Rasmussen første gang går på scenen, fortsætter bandet med at spille "Stand By Me". Og det gør de i flere lettere akavede minutter, mens udenrigsministeren ikke ved, om han skal danse eller stå stille.

Det bliver mindre akavet, da han går på scenen for anden gang hen mod slutningen af festen. Denne gang sammen med Stine Bosse. På dette tidspunkt er det bekræftet, at Moderaterne har fået et sæde i Europa-Parlamentet.

Bandet spiller højskoleklassikeren "Gi' Os Lyset Tilbage", og i stedet for at vente som sidst griber Lars Løkke Rasmussen mikrofonen og synger med på fuld skrål.

Lars Løkke Rasmussen gav den gas, da han fik stukket en mikrofon i hånden. Kort tid efter blev tonen mere alvorlig, da han ville snakke om regeringens lave vælgeropbakning.
Lars Løkke Rasmussen gav den gas, da han fik stukket en mikrofon i hånden. Kort tid efter blev tonen mere alvorlig, da han ville snakke om regeringens lave vælgeropbakning. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

"Vi har nu i vores egen ret en stemme i Europa-Parlamentet," siger Lars Løkke Rasmussen, da musikken har lagt sig.

I forvejen havde partiet en stemme i Parlamentet, men det var kun, fordi Bergur Løkke Rasmussen havde taget sit mandat med fra Venstre.

Danskerne forstår ikke storheden

Efter at have rost sit eget partis valgkamp beslutter Lars Løkke Rasmussen sig for også at dele kritik ud. Til sig selv blandt andre.

Valgresultatet skal nemlig læses som en lussing til regeringen, lyder det.

"Jeg er bekymret for, om danskerne har forstået storheden i projektet endnu. Derfor er regeringen nødt til at tage det her resultat ned og tænke over, hvordan vi kan sørge for at holde os relevante," siger han.

Jeg er bekymret for, om danskerne har forstået storheden i projektet endnu.

Lars Løkke Rasmussen (M)
Formand

Opsangen til sin egen regering dræber stemningen fuldstændig blandt partikammeraterne.

De to andre regeringspartier, Socialdemokratiet og Venstre, går begge tilbage sammenlignet med seneste europaparlamentsvalg.

Derfor skal regeringen "skærpe sin appetit på forandring", lyder det. Og den skærpede appetit skal – hvis man spørger udenrigsministeren – allerede komme til udtryk, når Sundhedsstrukturkommissionen præsenterer sit arbejde tirsdag.

Og på den måde formår Lars Løkke Rasmussen at koble valgresultatet til europaparlamentsvalget sammen med en kommende debat om strukturen i det danske sundhedsvæsen.

Oven på den melding er der ikke den store feststemning. Folk bliver ikke hængende længe.

De skal jo gerne være udhvilet til snart at diskutere sundhedsstruktur.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Stine Bosse

Kommende MEP (M), bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

Bergur Larsson Løkke Rasmussen

Regionsrådsmedlem (M), Region Hovedstaden, kaptajn, Forsvaret
cand.merc. i finance and strategic management (CBS), kaptajn-R, Den Kongelige Livgarde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024