Morten Østergaard i Europa-manifest: Corona viser, at det er Europa eller kaos

DEBAT: Europa kan ikke blive stærkere ved, at vi deler os i grupper eller begrænser solidaritet inden for nationale landegrænser, skriver Morten Østergaard sammen med partiledere fra de øvrige lande, der ligesom den danske regering vil holde EU-budgettet nede.

Af Anders W. Jonsson, Beate Meinl-Reisinger, Morten Østergaard, Nyamko Sabuni og Rob Jetten
Hhv. vikarierende partileder for Centerpartiet i Sverige, formand for NEOS i Østrig, politisk leder for Radikale Venstre i Danmark, partileder af Liberalerna i Sverige og formand for D66 i Holland

Coronakrisen vil efterlade en dyb og varig indvirkning på Europa. Det er en krise i en hidtil uset skala og noget, som ingen af ​​os nogensinde vil glemme. Coronakrisen har berørt selve grundlaget, hvorpå vores Union blev bygget: frihed.

Vi har et valg at træffe: Europa eller kaos? Stærkt europæisk samarbejde og solidaritet eller usikkerhed og opløsning? Vi står mellem at bekæmpe vores problemer hver for sig – eller forene os for at løse gensidige problemer for Europa og resten af ​​verden.

Dette er et afgørende øjeblik. Sammen skal vi overvinde de udfordringer, som denne sundhedskrise stiller os over for nu. Det samme gælder for den voksende økonomiske krise, der følger, og for den klimakrise, der fortsat er en eksistentiel trussel mod menneskeheden.

Fokus på uddannelse
Vi må handle og er nødt til at lægge større vægt på uddannelse, fordi uddannelse giver os viden om verden omkring os, og endnu vigtigere giver det bedre muligheder for at tackle de problemer, vi står over for på den rigtige og mest meningsfulde måde.

Vi politikere har et enormt ansvar. Ikke desto mindre kan vi ikke gøre det alene. Vi er nødt til at stå sammen, fordi: Vi er Europa.

Vores europæiske samfund har et enormt potentiale til at ændre verden til det bedre. Det europæiske samarbejde har allerede grundlæggende ændret verden og europæiske borgeres liv siden Anden Verdenskrig.

Århundreder med krig og blodsudgydelse er erstattet af fred. Økonomisk nedbrydning er erstattet af velfærd og økonomisk vækst. Nu er det op til os at sikre, at det består og udvikles til fremtidige generationer.

Vi skal arbejde sammen
Som ledere af fem liberale partier i fire forskellige europæiske lande ønsker vi at forene vores arbejde for at overvinde denne krise og skabe et bedre Europa.

Et Europa, der er i stand til at handle, beslutte og beskytte sine borgere som en åben, men alligevel robust union. Årsagen til dette er enkel: Vi er Europa.

Vores løfte er følgende: Vi kæmper sammen for et EU, der er baseret på demokrati, frihed og solidaritet. Vi arbejder for at finde grønne løsninger til økonomisk genopretning – som vi har gjort med støtteordninger som Green Deal eller Farm to Fork.

Retsstatsprincipper bliver udfordret
For det første fordi vi observerer udemokratiske kræfter, der bruger krisen til at udfordre retsstatsprincipper, og som bruger deres magt til at bortskaffe borgerlige friheder, demokratiske frihedsrettigheder og menneskerettigheder. Ikke desto mindre er disse rettigheder uomgængelige.

Vi kan ikke se passivt til, når vores retsstatsprincipper bliver udfordret, og nogle af vores naboer bliver frataget deres grundlæggende rettigheder.

Vi står fast på vores værdier og vil stille klare betingelser for, at der ikke skal gives EU-midler til lande, der krænker de grundlæggende demokratiske forpligtigelser.

Bevægelsesfrihed er fundamentet
For det andet er vi nødt til at arbejde sammen for at åbne vores indre grænser på en sikker måde. Bevægelsesfrihed er selve fundamentet, som Europas økonomier og samarbejde står på. Vores velfungerende fælles marked er selve mekanismen for solidaritet.

For det tredje bringer teknologi mange muligheder for smartere og mere effektive løsninger. Vi bør dog ikke gå på kompromis med vores frihed eller vores rettigheder til privatliv. Brug af tekniske løsninger til bekæm­pelse af virussen er kun muligt, når privatlivets rettigheder respekteres.

Derfor er vores løfte: Når vi siger, at vi er Europa, er vi opmærksomme på de principper og ideer, som Europa bygger på. Frihed, menneskerettigheder og demokrati. Og de principper vil vi kæmpe for at opretholde. Det er grundlaget for et bedre Europa.

Genstart grønt
Vi må selvfølgelig se virkeligheden i øjnene. Coronakrisen er akut og kræver handling nu og her. Men klimakrisen er vores næste store krise. Coronakrisen bruges nu som en praktisk undskyldning for stilstand.

Forestil dig, hvis Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for 12 måneder siden havde sagt: "Medmindre vi gør følgende nu, så vil hundredtusindvis af mennesker over hele planeten miste livet" – forhåbentlig ville vi have lyttet og reageret. Vi fik desværre ikke den mulighed med corona. Men når det kommer til klimakrisen, er det nøjagtig dén mulighed, vi har.

Vi ved, hvordan vi skal bekæmpe klimaforandringer – og vi kender konsekvenserne af ikke at gøre noget. Så hvorfor handler vi ikke? For nu har vi stadigvæk en chance. Men vi er den sidste generation, der kan forhindre klimaforandringer. Hvorfor ikke bruge coronakrisen som et incitament til at skabe et endnu bedre Europa? Et grønnere Europa med ren luft, vand og meget lavere CO2-udledning.

Vores løfte til dig
Vores hovedmål er at finde løsninger og gennemføre tiltag, der tager hensyn til sundhed, økonomi og frihed på samme tid. Kun en sådan afbalanceret tilgang vil gøre Europa succesfuld og modstandsdygtig.

Derfor er adgang til kvalitetsuddannelse grundlæggende for, at vores lande får succes i fremtiden. Og dette inkluderer aldrig at glemme, at klimakrisen stadig er menneskehedens største udfordring.

Vores løfte til dig er dette: Vi vil være forenede og finde fælles grund for ægte europæisk solidaritet i kølvan­det på coronakrisen. Vi står fast på vores grundlæggende værdier.

Desuden bekræfter vi vores ambitioner om en grøn overgang for Europa som den progressive og rigtige måde at genstarte Europa på og dermed samle sig om løsninger, der ikke efterlader nogen lande i stikken, i stedet for kortsynethed.

Vi er Europa.

Forrige artikel Nyt Europa til Mette F: Drop din dogmatiske modstand mod fælles gæld Nyt Europa til Mette F: Drop din dogmatiske modstand mod fælles gæld Næste artikel Kronik: Sammen kan europæerne starte verden og EU på ny Kronik: Sammen kan europæerne starte verden og EU på ny
Danablu tættere på at blive beskyttet i Kina

Danablu tættere på at blive beskyttet i Kina

AFTALE: Med en afstemning i et EU-udvalg kom EU tirsdag et skridt nærmere en aftale med Kina om beskyttelse af såkaldte geografiske betegnelser, som blandt andet omfatter den danske ost Danablu.