Debat

Nikolaj Villumsen: Luk for pengekassen til Polen og det middelalderlige kvindesyn

Polens abortlov handler mest af alt om et dybtfølt, middelalderligt had til kvinder, skriver Nikolaj Villumsen (Ø), der på Kvindernes Internationale Kampdag går på gaden i protest.

Mandag er det Kvindernes Internationale Kampdag, og det giver anledning til protester mod Polens abortlovgivning over hele Europa, skriver Europaparlamentsmedlem, Nikolaj Villumsen (Ø).
Mandag er det Kvindernes Internationale Kampdag, og det giver anledning til protester mod Polens abortlovgivning over hele Europa, skriver Europaparlamentsmedlem, Nikolaj Villumsen (Ø).Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Nikolaj Villumsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mandag - på kvindernes internationale kampdag - vil der være demonstrationer rundt om i Europa udenfor de polske ambassader.

Årsagen er den horrible abortlovgivning, som det polske Lov og Orden parti gennemførte i begyndelsen af året. Det er en lov, som krænker fundamentale menneskerettigheder, er et brud på retsstatsprincipperne og som bringer kvinders liv i fare.

Selv har jeg også for nylig talt om og kæmpet imod det uhyggelige indgreb i kvinders rettigheder. Mandag deltager jeg også i de protester, der foregår i Bruxelles. EU skal ikke acceptere det, der sker i Polen, og bliver nødt til at handle hårdt og resolut. Pengekassen skal ganske enkelt lukkes i for Polen.

Læs også

År 2021: Polen genindfører middelalderligt syn på kvinder
Også i Danmark bliver vi nødt til at handle.

Her til lands ved de fleste, at aborten blev fri 13. juni 1973. Inden da rejste danske kvinder til Polen for at undgå illegal abort. Derfor har Enhedslisten også fremsat forslag om, at vi bør gøre det samme for polske kvinder nu. Vi har muligheden for at sikre kvinder retten til at bestemme over egen krop.

Kaczynski lægger overhovedet ikke skjul på, at han ser de kvinder, eller måske kvinder generelt, som en national fjende, der vil ødelægge landet og nationen.

Nikolaj Villumsen
MEP, EL

Da Danmark for 50 år siden indførte retten til fri abort, var det forløsningen af en kamp, der begyndte for 100 år siden mod den kvindeundertrykkelse, der går helt tilbage til 1683, da Danske Lov blev vedtaget med blandt andet hårde straffe for abort.

Det er det middelalderlige syn på kvinder, som Polen genindfører her i 2021! Historien viser også, at selv om det burde være en åbenlys og helt klar fundamental ret, at kvinder har ret til at bestemme over egen krop, så krævede det flere hundrede års kamp at opnå en frihed, der aldrig burde have været et forbud mod.

Er det den kamp, og de blodige ofre, vi i et oplyst samfund, der bryster sig af at sætte ligestilling højt, vil markere i dag på Kvindernes Internationale Kampdag uden reelt at handle på det?

Svaret er selvfølgelig nej, hvis det står til mig, Enhedslisten og Venstrefløjsgruppen i EU-Parlamentet.

I Polen er kvinders ret til egen krop en national fjende
Abortmodstandere har i tidens løb benyttet sig af mange figenblade for at legimitere deres ønske om at fratage kvinder retten til at selv at beslutte sig for en abort.

Det er også et emne, der naturligt vækker mange følelser. Især for den enkelte kvinde. Og derfor bør det være op til hende at foretage valget. Mange af vicestatsminister og formand for det konservative parti Lov og Retfærdighed Jaroslaw Kaczynskis udtalelser i forbindelse med abortforbuddet handler ikke om den enkelte kvindes valg.

Kan det blive mere tydeligt, at abortforbuddet mest af alt handler om et dybtfølt had til kvinder?

Nikolaj Villumsen
MEP, EL

Han lægger overhovedet ikke skjul på, at han ser de kvinder, eller måske kvinder generelt, som en national fjende, der vil ødelægge landet og nationen. Kan det blive mere tydeligt, at abortforbuddet mest af alt handler om et dybtfølt had til kvinder?

Ikke efter min mening. Og den holdning deles heldigvis ifølge flere nyheder også af minearbejdere, taxachauffører og en stor del af polakkerne, der ellers har stemt på det regerende Lov og Ordens Parti, PiS.

Den polske abortlov er et af de mest indlysende eksempler på, at kvindekamp ikke er flygtig identitetspolitik. Kvindekamp handler om solidaritet, menneskerettigheder og ligestilling for os alle, uanset køn, socialklasse eller noget som helst andet.

God 8. marts til alle!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00