Ny domstol skal gøre frihandelsaftale spiselig

TTIP: Ny investeringsdomstol skal erstatte international voldgiftsret, som kunne gøre det muligt for multinationale selskaber at sagsøge stater uden om nationale domstole. En klar forbedring, siger Poul Nyrup Rasmussen, som har været blandt de skarpeste kritikere.

Frihandelsaftalen mellem EU og USA skal bane vej for vækst og jobs. Men det har skabt udbredt bekymring, at investorer skal kunne sagsøge regeringer gennem en international voldgiftsret.
Frihandelsaftalen mellem EU og USA skal bane vej for vækst og jobs. Men det har skabt udbredt bekymring, at investorer skal kunne sagsøge regeringer gennem en international voldgiftsret.Foto: Colourbox
Lise-Lotte SkjoldanSøren Elkrog Friis

Nogle har hævdet, at den traditionelle ISDS-model er en form for et privat retssystem. Med dette forslag vil vi skabe et offentligt retssystem.

Cecilia Malmstöm
Handelskommissær i EU

Jeg synes, at der indtil dette øjeblik har været en alt for stor forlegenhed i Kommissionen i forhold til at vise mere tænder i forhandlingerne.

Poul Nyrup Rasmussen
Tidligere statsminister (S)

EU-Kommissionen foreslår nu en ny transatlantisk domstol, der skal kunne afgøre tvister mellem multinationale selskaber og nationalstater.

Det sker som et forsøg på at imødegå det største kritikpunkt rettet mod frihandelsaftalen TTIP, der er under forhandling mellem EU og USA - nemlig voldgiftssystemet ISDS, der gør det muligt for multinationale virksomheder at søge erstatning fra regeringer, der laver regler, som går imod virksomhedens økonomiske interesser.

Både medlemsstater, Europa-Parlamentet og NGO’er har advaret imod, at ISDS-systemet kan underminere national lovgivning på områder som miljø, fødevaresikkerhed og forbrugerbeskyttelse.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00