Ny EU-vagthund for fri bevægelighed får blandet modtagelse

AGENTUR: EU-Kommissionen foreslår ny EU-myndighed, der skal tage sig af de udfordringer, som 17 millioner vandrende arbejdstagere i EU har bragt med sig.

EU's beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen, kalder den nye myndighed for "juvelen i det europæiske arbejdsmarkeds krone".
EU's beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen, kalder den nye myndighed for "juvelen i det europæiske arbejdsmarkeds krone".Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Kommissionen præsenterer det som løsningen på de problemer, der hører med 500 EU-borgeres ret til frit at bosætte sig og arbejde alle steder i Unionen.

Modstandere er mindre overbeviste om, hvad den nye såkaldte Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed skal gøre godt for, som beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen tirsdag i Strasbourg løftede sløret for.

Det nye EU-agentur skal hjælpe borgere, virksomheder og myndigheder med at imødegå de uhensigtmæssige bivirkninger, der er blevet konstateret i forbindelse med arbejdskraftens fri bevægelighed som social dumping, socialt bedrageri og unfair arbejdsforhold.

Dokumentation

Det skal en europæisk arbejdsmarkedsmyndighed

I dag bor eller arbejder 17 millioner EU-borgere i en anden af Unionens medlemsstater. Alene inden for vejsektoren er der to millioner medarbejdere, der bevæger sig på tværs af grænserne. Ifølge Kommissionen skaber det et behov for en EU-myndighed der kan hjælpe med at tolke spillereglerne for den fri bevægelse. Agenturet skal således:

  • Give bedre adgang til information og praktisk hjælp til både borgere og virksomheder, der har spørgsmål om vandrende arbejdskraft.
  • Forbedre samarbejdet mellem nationale myndigheder, give dem redskaber til at dele information, samarbejde, assistere landene i at udføre fælles inspektioner ved mistanke om snyd og mægle i konflikter på tværs af EU-grænserne.
  • Støtte samarbejdet mellem EU-landene, når det kommer til sort arbejde

Agenturet forventes at kunne startes op i 2019 og være fuldt operationelt i 2023. Det får et budget på cirka 375 millioner kr. årligt og vil have 140 ansatte.

Der eksisterer allerede fire EU-agenturer relateret til arbejdsmarkedet

Eurofound: forskningscenter for social- og arbejdsmarkedspolitik

CEDEFOP: agentur for erhvervsuddannelse

OCHA: EU’s arbejdsmiljøagentur

ETF: hjælper nabolande med opkvalificering af arbejdsstyrken


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00