Ny svensk regeringskurs i Bruxelles kan blive udfordret af Sverigedemokraterna

Ulf Kristerssons nye regering lover kontinuitet i udenrigspolitikken, men sidder så svagt, at EU-spørgsmål er ét af de områder, hvor det stærkt skeptiske støtteparti, Sverigedemokraterna, kan blive en sten i skoen.

Sveriges nye statsminister, Ulf Kristersson (i midten) fik sin debut til et EU-topmøde i sidste uge, hvor han blandt andet fik en snak med kollegerne Mette Frederiksen fra Danmark og Antonio Costa fra Portugal.
Sveriges nye statsminister, Ulf Kristersson (i midten) fik sin debut til et EU-topmøde i sidste uge, hvor han blandt andet fik en snak med kollegerne Mette Frederiksen fra Danmark og Antonio Costa fra Portugal.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: På vej ind til sit første europiske topmøde i sidste uge blev Ulf Kristersson spurgt om, hvad han ville sige til sine nye EU-kolleger, hvis de spurgte til hans nys indgåede samarbejde med det notorisk EU-skeptiske Sverigedemokraterna (SD). Det undgik den dugfriske svenske statsminister behændigt at svare på.

Der på den røde løber ville lederen af den nye centrumhøjre-regering hængt op på Sverigedemokraternas støtte hellere tale om sit første møde med EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, som han lige havde holdt. Hende havde han forsikret om, at der er bred opbakning til et samarbejde over midten, når Sverige 1. januar som formandsland sætter sig for bordenden i EU’s Ministerråd.

”Vi har samarbejdet vældig godt mellem den afgående og nye regering i lang tid, og det samarbejde fortsætter. Så jeg tror, at vi er godt forberedte på et svensk formandskab, og det opfattede jeg, at de satte vældig stor pris på,” sagde han i stedet til de afventende journalister.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00