Nyt EU-organ skal sikre fælles etiske standarder efter korruptionsskandale

Kommissionen vil oprette et nyt EU-organ, der skal sikre fælles standarder og fremme etisk kultur på tværs af institutionerne. Men det er ikke ambitiøst nok, mener Europa-parlamentarikere og anti-korruptionsorganisationer.

Efter uformelle høringer med øvrige institutioner bebudede kommissionsformand Ursula von der Leyen oprettelsen af et interinstitutionelt etisk organ. Det etiske organ skal dække over alle medlemmer af EU-institutionerne.
Efter uformelle høringer med øvrige institutioner bebudede kommissionsformand Ursula von der Leyen oprettelsen af et interinstitutionelt etisk organ. Det etiske organ skal dække over alle medlemmer af EU-institutionerne.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Kommissionen har torsdag fremlagt sit bud på en ny etisk vagthund, der skal sikre fælles etiske standarder for alle EU-institutionernes medlemmer.

Det fremgår af Kommissionens pressemeddelelse.

Forslaget bliver vedtaget i lyset af den såkaldte Qatargate-korruptionsskandale, der udspillede sig for seks måneder siden. I den forbindelse kom Qatar under mistanke for at have bestukket flere europa-parlamentarikere med henblik på at få indflydelse på EU-lovgivning. Oprettelsen af det etiske organ indgår derfor som led i Kommissionens overordnede indsats for at sikre EU's integritet og gennemsigtighed.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00