Ombudsmanden kritiserer igen EU's fødevare-vagthund

KRITIK: Den Europæiske Ombudsmand kritiserer endnu engang EU's fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, for at have set stort på mulige interessekonflikter i forbindelse med et omstridt jobskifte.
Per Bang Thomsen
Fakta

Om EFSA:

EFSA har til opgave at udarbejde videnskabelige vurderinger og yde videnskabelig og teknisk bistand på alle områder, som har indflydelse på fødevaresikkerheden. Den giver uafhængig information og underretter offentligheden om risici.


Kilde: EU
Gjorde EFSA nok for at undgå mulige interessekonflikter, da en af chefforskerne fik job hos en privat biotekvirksomhed, som netop har til formål at påvirke EU's fødevaresikkerhedsautoritet?

Nej, mener Den Europæiske Ombudsmand, som nu kritiserer EFSA for ikke at have taget de nødvendige forholdsregler, da doktor Suzy Renckens i 2008 forlod sin stilling hos EU's fødevare-vagthund.

Hun havde i flere år stået i spidsen for den enhed hos EFSA, som er ansvarlig for risikovurderingen af gensplejsede planter. Men i 2008 fik hun job hos den schweiziske biotekgigant Syngenta, som både producerer og markedsfører gensplejsede planter, og her gjorde EFSA ikke nok for at undgå interessekonflikter, mener Den Europæiske Ombudsmand.

Ønsker mere gennemsigtighed
Det er ikke første gang, EFSA bliver kritiseret for dets forhold til private virksomheder og lobbyorganisationer.

0:000:00