Parlamentet afviser Hedegaards kvoteredningsplan

AFSTEMNING: Europa-Parlamentet vil ikke støtte klimakommissær Connie Hedegaards forslag om at styrke det europæiske kvotesystem. Dan Jørgensen (S) frygter nu et kollaps.
Connie Hedegaard vil fortsætte kampen for at styrke CO2-kvotemarkedet i EU.
Connie Hedegaard vil fortsætte kampen for at styrke CO2-kvotemarkedet i EU.Foto: EU-Kommissionen
Michael Hjøllund
EU-Kommissionens forslag til at justere det europæiske kvotemarked er netop blevet afvist af Europa-Parlamentet.

Med 19 stemmers flertal lykkedes det 334 parlamentarikere at stikke en kæp i EU-Kommissionens klimaplaner. Det ærgrer den socialdemokratiske parlamentariker Dan Jørgensen (S).

"Det et utrolig trist resultat. Jeg frygter, at det her reelt er et kollaps for EU's kvotehandelspolitik, og det betyder, at vi har fået frataget et vigtigt instrument i arbejdet for en grøn omstilling af Europa," siger han umiddelbart efter afstemningen.

Den europæiske lobbyorganisation BusinessEurope, der blandt andet favner Dansk Industri, var til gengæld begejstrede for dagens afstemning.

"Europa-Parlamentet udtrykte i dag sin støtte til et markedsbaseret instrument og afviste politisk indblanding. Nu er det tid til at komme videre fra den splittende og ubehjælpsomme debat om udtag af kvoter og i stedet fokusere på de reelle prioriteter for EU: Hvordan vi sikrer en kosteffektiv, sikker og klimavenlig energipolitik for 2030," skriver Markus Beyrer, generaldirektør for BusinessEurope, i en pressemeddelelse.

Fakta
EU's system for emissionshandel (ETS) har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener ikke, det er klogt at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor vil Kommissionen bane vej for en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne bortauktioneres. Med denne kortsigtede foranstaltning vil markedet komme til at fungere bedre, lyder argumentet.

I det nye år har Europa-Parlamentets industriudvalg stemt Kommissionens forslag ned, mens miljøudvalget stemte for forslaget.

Europa-Parlamentet stemte 16. april om Kommissionens forslag. Her afviste Parlamentet forslaget. 

Parlamentet stemte dog ikke forslaget helt ned. Nu er det tilbage i miljøudvalget.

Connie Hedegaard: Kampen fortsætter
Parlamentets afvisning har dog ikke fået klimakommissær Connie Hedegaard til at kaste håndklædet i ringen. I en pressemeddelelse udtrykker hun skuffelse over resultatet, men understreger, at kampen for et indgreb i kvotesystemet fortsætter.

"Europa har brug for et robust CO2-marked for at imødegå dets klimamål og fremme innovation. Kommissionen fastholder, at et midlertidigt udtag af kvoter vil hjælpe med at genoprette tilliden til kvotesystemet, indtil vi bliver enige om mere langsigtede strukturelle tiltag," skriver Connie Hedegaard.

Europa har brug for et robust CO2-marked for at imødegå dets klimamål og fremme innovation. Kommissionen fastholder, at et midlertidigt udtag af kvoter vil hjælpe med at genoprette tilliden til kvotesystemet, indtil vi bliver enige om mere langsigtede strukturelle tiltag.

Connie Hedegaard
EU's klimakommissær

Hun peger på, at Europa-Parlamentet ikke smed kvoteforslaget helt i skraldespanden, men sendte det tilbage i miljøudvalget. Kommissionen vil nu genoverveje, hvordan kvotesystemet kan styrkes. Her vil Ministerrådets behandling af forslaget være en vigtig faktor, skriver kommissæren.

Kortsigtet tankegang sejrede
Ifølge Dan Jørgensen, der er næstformand i Europa-Parlamentets miljøudvalg, skal forklaringen på afstemningsresultatet findes blandt parlamentarikere fra en række lande, specielt i Syd- og Østeuropa.

"De prioriterer den kortsigtede gevinst, der kan være for den traditionelle, tunge, kulforbrugende industri. Det gør de selvfølgelig, fordi vi befinder os i en krisetid, men det er bare ikke i orden," siger han.

Forud for dagens afstemning lå kvoteprisen helt nede under 5 euro. Det var den pris, som Kommissionen håber på at kunne presse op med forslaget ved midlertidigt at udtage 900 millioner kvoter fra systemet. Et forslag, som Europa-Parlamentet altså ikke ville gå med til.

Andre veje at gå
Nu skal Dan Jørgensen efter egne ord sunde sig oven på dagens skuffelse. Men derefter fortsætter arbejdet for et grønnere Europa, forsikrer han.

"Nu må vi gøre, hvad vi kan for at stramme op på andre måder. Vi skal have lavet nogle hårde, bindende mål for CO2-udledningen i 2030 og have implementeret energieffektiviseringsdirektivet. Gør vi det korrekt, vil det få en lige så positiv effekt, som kvotehandlen skulle have givet os," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00