Parlamentet#11: Happy Valentine! Ambassadørens briefing, britisk vasalstat-angst og startskud til ny kamp om topposter

PODCAST: At være eller ikke være med i EU’s toldunion: Det er et spørgsmål, som britiske politikere har svært ved at svare på lige nu. Hør hvorfor i denne uges udgave af ’Parlamentet’, hvor du også kan lytte til den danske EU-ambassadørs analyse af debatten om ’Spitzenkandidaten’.

Foto: /ritzau/AP/ CHINATOPIX
Redaktionen

”That’s what worries me!” – sådan udbrød BBC-veteranen Andrew Neil, da han forleden dag uden held forsøgte at få den konservative minister Greg Hands til at svare på dette spørgsmål:

Vil Storbritannien fortsat være med i EU’s toldunion i den overgangsperiode, der skal vare fra briternes formelle udtrædelse i marts næste år og frem til udgangen af 2020?

Artiklen fortsætter under podcasten

Det viste sig umuligt at få et klart svar på. Og da Greg Hands ville styrke sin egen position i den ophedede debat ved at minde om, at han trods alt er HANDELS-minister, så var det, at Neil svarede: ”Det er netop dét, der bekymrer mig.”

I denne uges udgave af Altingets Europa-podcast kan du høre ordvekslingen, der demonstrerer uklarheden om Brexit i en nøddeskal. Vores vært Thomas Lauritzen forklarer hvorfor – og hvordan skænderiet hænger sammen med nye advarsler fra Bruxelles om, at Storbritannien ikke har nogen garanti for overhovedet at få en overgangsordning.

Mens Brexit buldrer videre, varmer de 27 andre lande op til debat om institutionernes balance og pengekassen i fremtidens Union.

EU-Kommissionens talskvinde, Mina Andreeva, har lovet ”kærlighed i luften”, når Jean-Claude Juncker onsdag fejrer Valentine’s Day ved at præsentere sit oplæg til næste uges ekstraordinære topmøde.

Det kommer blandt andet til at handle om den såkaldte ’Spitzenkandidat’-proces, der gjorde Juncker selv til formand for Kommissionen i 2014, ikke mindst fordi at Europa-Parlamentet og de europæiske parti-organisationer løftede ham derop.

Men vil de europæiske stats- og regeringsledere uden videre acceptere en gentagelse af den proces, når Junckers afløser skal findes næste år? Og kan man blive ved med at have konservative politikere i toppen af både Kommissionen, Parlamentet og Rådet?

Denne ulmende magtkamp har Thomas Lauritzen bedt Danmarks EU-ambassadør, Kim Jørgensen, om at forklare i denne uges interview. De taler også om, hvordan Europa-Parlamentets 73 britiske pladser skal fordeles, når Storbritannien er ude næste forår.

Du får din helt egen topmøde-briefing af ambassadøren i denne uges version af Altingets podcast fra Bruxelles.

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her. Find os på Stitcher her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Jørgensen

Generaldirektør, Den Europæiske Investeringsbank i Bruxelles, fhv. kabinetchef, EU-Kommissionen (Margrethe Vestager)
cand.mag. (Københavns Uni. 1989)

0:000:00