Plastic Change: Så længe EU tillader eksport af plastikaffald, vil vi sende plastik i havet andre steder i verden

Hvis vi nogensinde skal skabe en cirkulær økonomi af plastik i EU, bør vi lukke svingdøren for plastikaffaldseksport ud af EU med et forbud, skriver strategisk direktør i Plastic Change, Anne Aittomaki.

Der er fundet dansk plastikaffald fra husholdninger dumpet i både Malaysia og Tyrkiet, skriver Anne Aittomaki.
Der er fundet dansk plastikaffald fra husholdninger dumpet i både Malaysia og Tyrkiet, skriver Anne Aittomaki.Foto: Mohammad Ponir Hossain/Reuters/Ritzau Scanpix
Anne Aittomaki

En stigende mængde dokumentation viser, at eksport af plastikaffald ud af EU skader både miljø og mennesker i modtagerlandene, da det langt hen ad vejen bliver dumpet eller sat ild til.

Netop nu revideres EU’s affaldstransportforordning og hvis vi nogensinde skal få en cirkulær økonomi på plastik op at køre i EU og sætte foden ned over for den stigende affaldskriminalitet, bør vi lukke svingdøren for plastikaffalds eksport ud af EU med et forbud.

En EU-rapport fra 2021 estimerer de anslåede indtægter i 2019 fra det ulovlige affaldsmarked i 23 EU-medlemsstater til at være så høje som 15 milliarder euro. Den peger på en forbindelse mellem kriminelle netværk og legitime virksomheder, der bruges som dække for ulovlige aktiviteter.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00