Podcast: Så skiftede Merkel lige position – hvad er det med den coronafond?

AJOUR: Under finanskrisen stod tyskerne benhårdt på sparepolitik og ingen fælles EU-gæld. Nu er det omvendt. Det ser Altinget Ajour nærmere på i dagens udsendelse.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast 

Pludselig flyttede en af de helt store tektoniske plader sig i EU.

Det skete, da den tyske kansler, Angela Merkel, ud af det blå ændrede holdning til fælleseuropæisk gældsstiftelse. Under finanskrisen var tyskerne nemlig helt afvisende.

Nu efter corona omfavner tyskerne idéen om udstedelsen af statsobligationer i EU's navn – måske endda bakket op af en europæisk skat. Alt sammen for at holde hånden under det indre marked ved at rejse kapital, der uddeles direkte til især de sydeuropæiske lande, hvor coronaen har hærget mest intenst, og hvor økonomien lider mest.

Det kan meget let gå hen og blive en af de største politiske forandringer, der kommer ud af coronakrisen.

Hvorfor har tyskerne flyttet sig, hvad betyder det for europrojektet – og kan vi ikke bare sige nej til det her i Danmark?

Det er dagens spørgsmål i Altinget Ajour, hvor Søren Hove Ravn, lektor, ph.d. i økonomi (KU), er gæst. Vært er Esben Schjørring, magasinredaktør, Altinget.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast 

Forrige artikel Podcast: De sidste forhandlinger mellem EU og briterne venter – det betyder de for Danmark Podcast: De sidste forhandlinger mellem EU og briterne venter – det betyder de for Danmark Næste artikel Ugens EU-podcast: Kansler Merkel tager roret i en sommer fyldt med kriser Ugens EU-podcast: Kansler Merkel tager roret i en sommer fyldt med kriser
Danskerne føler et tab af indflydelse i EU efter Brexit

Danskerne føler et tab af indflydelse i EU efter Brexit

HØRT: Mange danskere føler, at Danmark har fået mindre at skulle have sagt i EU de seneste år, viser nye tal. Bekymrende, mener forsker, fordi følelsen af medindflydelse er vigtig for tilliden til samarbejdet.