R og V: Kommissionen skal komme os til undsætning

HJÆLP: Danmark bør alliere sig med EU-Kommissionen i kampen for at få dæmmet op for andre landes favorisering af deres egne forsvarsindustrier, lyder det i kor fra Venstre og de radikale.

I gennem flere år har Danmark og EU-Kommissionen været på kollisionskurs i sagen om Danmarks regler for, hvor meget udenlandske forsvarsvirksomheder skal levere tilbage til dansk industri, når de vinder ordre til det danske forsvar. De såkaldte modkøbsforpligtelser, som kommissionen mener strider mod EU's principper om et frit marked.

I januar sidste år optrappede EU-Kommissionen for alvor konflikten, da de sendte Danmark en åbningsskrivelse. Det er første skridt på vejen mod en sag om brud på EU-traktaten. Siden da har Erhvervsministeriet og EU-kommissionen været i intens dialog med kortene tæt ind til kroppen, mens den danske forsvarsindustri har holdt vejret.

Mens embedsmændene kæmper i kulissen for at tale kommissionen til ro og forsøge at redde de modkøbsordninger, som har stor betydning for den danske forsvarsindustri, så slår både Venstre og de radikale til lyd for, at Danmark skal alliere sig med netop EU-Kommissionen i et forsøg på at få udjævnet den konkurrenceforvridning, som den danske forsvarsindustri oplever finder sted i adskillige EU-lande, når de forsøger at sælge deres produkter i konkurrence med landenes egne virksomheder. 

Login