Radikale: Nationalisme truer den europæiske frihed

DEBAT: Udfordringer i Europa løses ikke med grænsebomme og nationalisme. Samarbejdet og kompromiserne i Europa er nødvendige for at sikre åbne og demokratiske samfund, som tager hensyn til og behandler mindretal respektfuldt, mener Radikale Venstre.

Af Morten Østergaard (R), Sigrid Friis Proschowsky (R) og Morten Helveg Petersen (R)
Hhv. politisk leder, Radikale Venstre, formand, Radikal Ungdom og spidskandidat til EP19 og MEP

Ligesom Danmark står Europa over for et valg. Hvilken vej vil vi følge ind i fremtiden?

Vil vi åbne døren med samme appetit og mod som generationerne før os. Tage hånd om hinanden og vores fæl­les­skab.

Stå fast på vores grundlæggende værdier, når andre bøjer af og slår op i banen.

Finde rigtige løsninger på de virkelige problemer, som borgerne oplever i Danmark og overalt i Europa. Og løfte blik­ket mod verden på den anden side af Kruså.

Eller vælger vi at gå ned ad en anden vej?

Hvor vi holder andre ude og os selv inde bag grænsebomme, meterhøje pigtrådshegn og Trump-mure.

Hvor vi siger nej til internationalt samarbejde. Nej til at hjælpe mennesker i nød. Nej til at bremse klimaforandringer og flygtningestrømme sam­men. Nej til Europa.

Kompromisser er ikke dårlige
I Radikale Venstre er vi ikke i tvivl. Vi er Danmarks internationale parti.

Når vi ønsker en ny retning for Danmark, indebærer det også en tættere relation til vores naboer og bedste venner i Europa.

Europa står for demokrati og retfærdighed. Kompromiser er ikke dårlige og grimme. Det er en måde at finde løsninger på.

Dermed også sagt, at de, der har problemer med kompromiser, de har problemer med demokratiet. Danmark er ingen ø. Og derfor er det så vigtigt, at vi samarbejder og lytter.

Vi kan ikke selv forhindre, at millioner af afrikanere forlader deres hjem og søger mod Europa.

Migranterne forsvinder ikke, bare fordi Kristian Thulesen Dahl snitter en grænsebom, Inger Støjberg bager en kage, eller Mette Frederiksen bryder med det ærkesocialdemokratiske princip om at hjælpe verdens svageste, kvoteflygtningene.  

Verden har brug for et samlet Europa
Det er naivt at tro, at vi kan undvære et stærkt europæisk samarbejde i den verden, vi lever i.

Det europæiske samarbejde har aldrig haft større brug for os. Vi har aldrig haft større glæde af det.

Og verden har aldrig haft mere brug for et stærkere og mere samlet Europa, som løfter hagen og påtager sig et større ansvar i verden. Med selvtillid og med respekt for de værdier, som har gjort vores fællesskab til det mest succesfulde i verdenshistorien.

Paris-aftalen er ikke nok, klimaforandringerne buldrer derudaf. I årets første elleve måneder har mere end 2000 flygtninge og migranter mistet livet i forsøget på at krydse Middelhavet.

Stor­ban­ker og advokathuse har medvirket aktivt til økonomisk svindel i milliardklassen på tværs af landegrænser.

Tech-giganter har misbrugt deres konkurrencesituation, og skattely er blevet et hverdagsbegreb. Og vi lever med truslen om international terrorisme hver eneste dag.

Illiberale kræfter udfordrer Europa
Lader vi højrenationalisterne sætte kursen, når vi skal løse disse kardinaludfordringer, får det fatale konse­kven­ser.

Allerede nu bliver Europa udfordret af illiberale kræfter, og vi har set, hvad de kommer med. De autoritære, nationalistiske og populistiske bevægelser i EU er i fuld sving med at underminere åben­he­den, pluralismen og tolerancen i hjertet af vores Europa, dit Europa.

Med ungarske Viktor Orban som primus motor træder de fundamentale liberale værdier under fode.

De hævder at beskytte vores friheder ved at begrænse dem. De hævder at øge sikkerheden, men skaber i stedet usikkerhed. De ønsker at fastlåse vores samfund i et jerngreb, ikke at frigøre dem.

Det er den sikre vej til, at Europa falder fra hinanden. Og så er det helt og aldeles slut med at leve i et åbent og demokratisk samfund, hvor et flertal tager hensyn og behandler mindretal respektfuldt og omvendt.

Så er selve friheden og sikkerheden på spil. Det går ikke.

Tør vi i stedet række ud til vores venner og kæmpe de kampe sam­­­men, vi aldrig vinder alene, og finde rigtige løsninger på virkelighedens problemer.

Ja, så kan vi gi­ve et tryggere og et friere Europa videre til vores børn. Hvor vi også giver hinanden mulighed for at gøre en forskel for klimaet og den grønne om­stilling.

Vi er patrioter
Vi har netop passeret 100-året for afslutningen på første verdenskrig. En krig, der blev startet på ulmende, nationalistiske gløder, og som på blot 4 år kostede omtrent 20 millioner soldater og civile livet.

I forbindelse med markeringen i Frankrig, advarede Præsident Emmanuel Macron netop mod den usunde nationalisme, som i disse år bølger rundt omkring i Europa fra Italien til Holland, fra Ungarn til Polen og på tværs af Tyskland og op til os i Danmark. Repræsenteret stærkest ved Dansk Folkeparti.

Men den har desværre også klangbund i både regeringen og i oppositionens største parti. Og man skal ikke forveksle nationalisme med patriotisme, sagde Macron:

"Patriotisme er det stik modsatte af nationalisme. Nationalisme er et forræderi mod patriotisme. Ved at sætte egne interesser først, uden hensyn til andre, udslettes det dyrebareste for en nation, det som holder nationen i live: (nemlig) dens moralske værdier."

Ruinerne og læren fra Første og Anden Verdenskrig skabte vores Europa. I det fællesskab er vi patrioter, og vi sælger ikke ud af vores værdier. Vores Europas er fremdeles et levende monument over, hvad vi får, når vi står sammen: frihed, lighed, velstand. 

Der er stadig en følelse af desillusion mange steder i Europa. Og det skal vi gøre noget ved.

Men vi kan ikke vende tilbage til det, der splittede Europa i det forrige århundrede, til nationalismen. Den er ikke svaret.

Bekymringerne skal vendes til tillid
Man er hverken idiot eller uoplyst, hvis man ikke kan se sammenhængen i en verden, som man oplever som stadig mere usammenhængende.

Ligesom det er fuldstændig forståeligt at være bekymret for sit job i en global økonomi. For sit hus og hjem. Og for at ens børn fratages muligheder frem i livet, som man ellers har taget for givet i år og dag.

Vi, der vil Europa, er nødt til at forstå, at mange mennesker oplever det europæiske som et løfte, der aldrig er blevet indfriet.

Til dem skal vi række ud. Vi skal lytte til dem og kæmpe for at vinde deres tillid. Den opgave er lige så svær, som den er bunden.

Vejen frem er ikke at slå folk i hovedet med imaginære fremmedordbøger og statistiske tiårsoversigter.

Vi går sammen om at forny Europa
Vi, der vil forny Europa, skal også forny os selv. Og vi skal ikke gøre det alene.

I Radikale Venstre er vi gået sammen med vores europæiske søsterpartier, blandt andet Centerpartiet i Sverige, Ciudadanos i Spanien, D66 i Holland. Og med Macrons franske La République en Marche.

Og vi vil have civilsamfundene med. NGO'erne med, borgerne med. Vi vil forandring og fremgang i Europa. Vi er i gang med at skabe en reformistbevægelse frem imod europaparlamentsvalget til maj næste år.

Ingen af os ønsker at bevare det EU, vi kender i dag. Vi har hørt og forstået Brexit-resultatet meget klart.

Vi vil og skal være langt, langt mere inddragende og tættere forbundne med Europas borgere i forhold til at skabe rigtige løsninger på vores store, fælles og meget virkelige problemer.

Vi tager et skridt på vejen 26. november. Her er vi værter for en international konference om Europas fremtid. Med repræsentanter for Europas unge, Europas partier, danske studerende.

Vi skal debattere problemer og potentiale. Vores udgangspunkt er et stort JA til Europa. Uden forbehold.

Og vi tror på, at Europas bedste tid ligger foran os. Tør vi, kan vi. Fremad.

Forrige artikel EU-tænketank: Dansk forsvar skal ikke parkeres på sidelinjen EU-tænketank: Dansk forsvar skal ikke parkeres på sidelinjen Næste artikel Ny analyse fra elsektoren: Sådan bliver EU CO2-neutralt i 2050 Ny analyse fra elsektoren: Sådan bliver EU CO2-neutralt i 2050
 • Anmeld

  Kim Nielsen

  At være tilhænger af overnationalisme er ikke så forskelligt som nationalisme

  Det er svært at se at det skulle være mere slemt eller kritisabelt at være nationalist end at være overnationalist som RV
  Endda i en sådan grad ville ofre demokratiet og velfærdssamfundet
  og ønsker et nyt tredje rige med miltærpover
  Det er jo ikke første gang i historien har haft en løst til nedlægge Danmark som en national stat. Der var mange rosende ord fra Radikale til det fører
  Hvis Radikale virkelig var internationaliser støttede de ikke en konstruktion som EU, hvor solidaritet og loyalitet kun er begrænset til 27 lande.
  Et system der efter eget udsagn ville konkurrence med Rusland, Kina og USA om magt og indlydelse og spredning af såkaldte værdier - og de lande der ikke ville købe de værdier kan få bøllebank
  Jeg synes at Radikale skal få de andre partiet i folketinget dels at afskaffe alle forbeholdene ved en folkeafstemning, og samtidig foreslå at Danmark bliver ophævet som en selvstændig stat.
  I modsætning til de radikale ser jeg ikke EU som en løsning på verdensproblemer, men snarere er med at skabe flere problemer for Nordens befolkning.
  Så den overnationalisme er lige så farlig som nationalisme

 • Anmeld

  Bjarne Bo Jensen

  Retorisk fup

  Det er ren retorisk fup!
  Modsætninger som ikke eksisterer bliver sat over for hinanden.
  "Finde rigtige løsninger på de virkelige problemer, som borgerne oplever i Danmark og overalt i Europa. Og løfte blik­ket mod verden på den anden side af Kruså.

  Eller vælger vi at gå ned ad en anden vej?

  Hvor vi holder andre ude og os selv inde bag grænsebomme, meterhøje pigtrådshegn og Trump-mure.

  Hvor vi siger nej til internationalt samarbejde. Nej til at hjælpe mennesker i nød. Nej til at bremse klimaforandringer og flygtningestrømme sam­men. Nej til Europa."
  Der er ingen nationalt sindede der vil sætte pigtrådshegn op imellem Europas landegrænser.
  Der er ingen nationalt sindede der ikke vil samarbejde internationalt.
  Der er ingen nationalt sindede der ikke i samarbejde vil bremse flygtningestrømmene.
  De nationalt sindede vil være med til at bestemme, hvorledes det skal foregå!
  De nationalt sindede vil bare ikke have pivåbne grænser.
  Etc. etc.

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Vi Grønne EUer !!!!!!

  FODBOLDSBØLLER KAN ØDELÆGGE EN F-KAMP !

  Nationalister kan IKKE ødelægge Europa !!!!!!
  Hele Verden har brug for et stærkt EU !!!!
  FREMAD !!! der skal hele tiden nye tiltag til
  for styrke sammenholdet i EU !!!!
  Historien taler sit TYDELIGE SPROG !!!!
  Magtsyge symbolpolitikere har ingen fremtid i EU ! Det at samarbejde med DEM er vejen
  til " Hælerren er lige så god som stjælerren !!!
  Venligst hp.

 • Anmeld

  Ole Gerstrøm · Økonom, Tidl. MF

  Vi agter at indsætte kystvagtskibe og marinefartøjer

  Morten Østergaard m.fl. skriver "Migranterne forsvinder ikke. Vi kan ikke selv forhindre, at millioner af afrikanere forlader deres hjem og søger mod Europa." Og deri har han ganske ret.
  Men vi kan fortælle dem, at de lige så godt kan glemme at komme til Europa. For deres kultur passer ikke ind i europas årtusindgamle kristne kultur. Og vi agter at indsætte kystvagtskibe og marinefartøjer, der effektivt vil forhindre dem i at betræde europæisk jord, medmindre de besidder pas og visum. Derfor vil vi bugsere dem tilbage til deres udskibningssted. Så er sagen klaret uden radikalt snik snak.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Det friske pust til EU´s fortsatte succes

  Ethvert parti, hvor som helst i EU, bliver skældt ud for at være illiberale kræfter og autoritære, nationalistiske og populistiske bevægelser, hvis de mener noget andet end De Radikale og træder op imod den dumsmarte og enøjede humanistiske hjælpeindustri som Morten Østergaard hylder.

  Men andre ser faktisk disse demokratiske partier, valgt af deres befolkninger, som et tiltrængt nyt pust til EU´s fortsatte succes, idet det jo er disse partier der har stået i spidsen for at takle EU´s hidtil største udfordring: nemlig det løbske stormløbet på EU-landenes velfærdssamfund.

  Det klæder Morten Østergaard meget dårligt igen og igen at lukke øjnene for de reelle problemer, og i stedet skælde og smælde med ukvemsord imod andre demokratiske partier, blot fordi disse mener noget andet end ham.

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Samarbejde eller sammenslutning

  Ja, lad EU løfte hagen og gøre klar til en kæberasler ved næste EU-parlamentsvalg. Folkene ønsker samarbejde, men ikke sammenslutning. Det har Radikale Venstre ikke forstået. Tænk hvad Norden har opnået gennem et tillidsfuldt samarbejde - uden en sammenslutning.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Bertel Johansen

  Jeg ved ikke hvordan du har fået den opfattelse at alle medlandene er velfærdssamfund.
  EU har ikke noget med velfærdssamfundet at gøre
  Efter art.3, stk.1 TEU er det som EU s mål at fremme sine værdier freden og befolkningernes velfærd.
  Udtrykket " befolkningernes velfærd" kan måske, hvis det læses i dansk kontekst og med udgangspunkt i det danske sprog, giver det indtryk, at EU har ambitioner om at udvikle sig til en pedant til en nordisk velfærdsstat på supra - nationalt plan.
  EU - retlige tekster skal i midlertid læses i en EU - sammenhæng, herunder i lyset af de forskellige (for tiden 24 ) sproglige versioner.
  Ordet "velfærd" eller noget der i høj grad ligner, benyttes i den danske og svenske version af EU - traktaten, men ikke versionerne på de store sprog.
  På engelsk benyttes ordet " Well - being" og ikke " welfare" .
  På engelsk signalerer EU ikke, at man har "welfare" eller en "welfare State" som målsætning.
  På tysk benyttes udtrykket "Wolhlengeben" og på fransk " bien - etre"

  EU - ret af Ulla Neergaard & Ruth Nielsen 7. reviderende udgang 2016 Karnov s 72 f

 • Anmeld

  Bjarne Bo Jensen

  Wohlengeben

  Kim Nielsen,
  Wohlengeben må være en nydannelse på tysk.
  Hvad betyder det?

 • Anmeld

  ole rasmussen

  Nationalismens historiske ansigt

  Man bruger ofte udtrykket, at historien gentager sig.

  Citat : Under Første Verdenskrig døde næsten 10 millioner soldater på slagmarkerne; dertil kommer de mange syge og invaliderede samt krigsfanger. I forlængelse af krigen blev mange mennesker et let bytte for den forfærdelige spanske syge, så krigen krævede måske mere end 40 millioner menneskeliv?

  Og den førte til en ny krig. Efter jeg i et langt liv aldrig har overvejet De Radikale, så tvinger den voldsomt eskalerende meget farlige udvikling i verden, med et America first, Putins Rusland i krig med sine naboer, nedskudte civile fly, giftmord og meget andet, at det er nødvendigt at gøre sig den overvejelse om De Radikale skal have mere magt, for kun et solidarisk Europa forankret i EU kan sikre landene i at gentage de historiske massakrer.

  Jeg har netop skrevet et indlæg om sammenhængskraften som siver ud af samfundet, og den ny nationalisme er en af årsagerne til den dybe splittelse borgerne imellem.

 • Anmeld

  J. Jensen

  Om nationalisme

  Det er både den mørkerøde og mørkeblå nationalisme, der er farlig for demokratiet, og er de først hjulpet til magten, så tager de retten. Derfor er det på høje tid, at EU får udarbejdet en forfatning, som vil betyde, at der laves en union af selvstændige stater, som det kendes fra USA. Heldigvis er der i selv modstander af EU kræfter igen for en sådan løsning, og det vil sætte disse populistiske og nationalistiske kræftet skakmat

 • Anmeld

  J. Jensen

  Kim Nielsen

  Er det tolvte gang du genbruger den historie om at EU ikke er en velfærdsstat.
  Har du stadig ikke fået læst om EUs sociale dimension

 • Anmeld

  Bjarne Bo Jensen

  Sammenhængskraften siver ud

  Ja, sammenhængskraften siver ud, når befolkningernes indflydelse mindskes. Den internationalisme de Radikale står for vil helt sikkert mindske sammenhængskraften i Danmark og andre nationer der bliver udsat for den.
  Det er helt logisk.
  Der er mere sammenhængskraft i familier end i landsbyer end i byer en i lande end i regioner end globalt.
  Jeg har klart mere tilfælles med en nabo end med en Brasilianer eller Japaner.
  Radikales bredt favnende internationalisme er en farlig utopi!

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Bjarne Bo Jensen

  Kære Bjarne Bo Jensen


  Wohlengehen

  Jeg er kommet til at lave en tryk fejl og skrev b i stedet for skulle DDR havet stået et h.

 • Anmeld

  Bjarne Bo Jensen

  Kim Nielsen

  Prøv at skrive ordet, at skift b ud med h gør det ikke meget bedre, måske mener du wohlergehen som betyder velgående, men det er dog iet underligt udtryk i den sammenhæng.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J.,Jensen

  Det er besynderligt at du er kogere bedre viden en jura profossor der har EU som speciale
  Den førte liberalistisk økonomisk politik i EU har betydet at EU anbefalede en række reformer på det sociale område, som var massive forringelser og som dit parti RV fra drivkraften bag
  Du demonstrerer ofte at du ikke ved, hvad du selv skriver og juridisk kundskab har du ikke

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J.Jensen

  Vil gerne have en føderation af selvstændig stater bare skal der være en central regering der kan træffe beslutninger hen over hovedet på de selvstændige land
  Det er en tankegang man fandt hos nazisterne og er dybest set fascistiske nu er der ikke kun borgerne der ikke skal have indflydelse nu er det også landene
  Tak for kaffe

 • Anmeld

  Bjarne Bo Jensen

  USE

  J. Jensen
  Jeg tror, at det er et meget begrænset antal europæer der kan se idéen i et United States of Europe.
  Det er ren utopi.
  Det er i det mindste ikke noget bolværk mod malign nationalisme. Det er USA et godt eksempel på.
  At sammenligne USA og Europa giver ingen mening. På trods af stor forskelligheder fra Californien til Texas til Massacuhsetts har de dog kun to sprog. Hvor mange er der i Europa.
  Den økonomiske fællesnævner i Europa er også hurtigt overset, det samme kulturelt.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Karsten Bo Jensen

  Jeg kan kun anbefale dig at låne EU-ret af Ulla Neergaard & Ruth Nielsen revderetede udgav 7; s 72.

  Jeg hr også slået ordret op og du har ret i at der står velgående og du har ret i at det giver ikke mening, min tyske kendskab er ikke nok til, at jeg kan vurdere om ordet også bruges om velfærd

  Det er godt du stiller spørgsmål og det er positivt ment

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Karsten Bo Jensen


  Ifølge dansk - tysk oversættelse på nettet

  Velfærd = wohlfarht

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  EU består af velfærdsstater, Kim Nielsen

  Kim Nielsen: Hvis De hæver blikket, og ser lidt ud over verden, er EU generelt et velfærdsparadis. De må meget undskylde mig, men hvis man ikke forstår og erkender det, kan det kun skyldes en grænseløs uvidenhed om hele resten af verden, der jo i øvrigt er så stor, at EU kun er en ret lille del.

  Skulle De stadig være i tvivl, bør De slå lidt op i FN´s statistikker, eller rejse ud og selv tælle tiggere på gaden og levealderen på gravstenene på kirkegårdene.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Bertel Johansen

  Det er noget nonsens du skriver
  Der er lande i EU der ikke har gratist sundhedsydelser
  I Tyskland er mange sociale goder tilknyttet et ansættelsesforhold
  I nogle af de syd - og øst Europæiske er der enten en meget ringe eller slet ingen arbejdsløshedsunderstøttelse og mange af de ydelser efter den sociale servicelov findes ikke i disse lande
  Det er besynderligt at hjemløse eller tigger fra øst - Europa heller ville blive ii det kolde Norden end at værr i deres hjemmelande
  Jeg kan godt se, når du ikke har dækning for at påstå at EU værne om velfærden , så opdigter du bare noget nyt.
  Jeg ved ikke, hvad der er galt med nogle af jer Pro- EU et eller andet et galt, når man påviser jeres påstande ikke er holdbar, så kommer i med nye påstande der er mere vanvittige end de første

 • Anmeld

  J. Jensen

  Kim Nielsen

  Hvordan kan du den ene dag anbefale, at man får en føderation som man kender det fra USA og så straks efter mener at din egen anbefaling om øget frihedsrettigheder er fascistisk.
  Det hænger jo slet ikke sammen at du skriver først det ene og så det andet.
  Iøvrigt syntes jeg du springer let hen over EUs sociale dimension, når du kører løs af parolerne. Vi har trods alt gennemgået det ret mange gange, så du ved jo alt om det.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J.Jensen

  Jeg finder det bekymrende på din vegne at du ikke kan forstå en konstatering for det betyder du utvivlsomt du ville løbe ind i mange skuffelser og nederlag i dit liv.
  Du kan åbenbart ikke læse jeg har ikke skrevet at frihedsrettigheder er facistisk men din noget besynderlig forslag en føderation bestående selvstændige lande der barevskal være styret af en central regering i Europa - det er facisme
  For det første er den sociale dimension ikke ret meget af velfærd at gøre, dels er der mange medlemslande i mod det og for det andet er det tomt, når EU har valgt en øknomiisk politik, som dine venner i RV støtter meget stærkt, nemlig dratiske nedskæringer på velfærden
  Det ville forsætte i følge Lars Ulykke der kræver størrer udbud af arbejdskraft som er EU s anbefalinger
  Jeg kan forstå at du har masser af tid, hvorfor bruger du ikke tiden til noget fornuftigt foreksempel undervisningen i at kunne sondre mellem konstatering og argumtation

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re: Kim Nielsen: DK´s model er jo ikke den evige sandhed

  Jamen Kim Nielsen: Blot fordi andre lande har valgt at indrette deres samfunds sociale og kollektive sikkerhedssystemer anderledes end Danmark, gør det dem ikke til bananrepublikker af fascistisk tilsnit, sådan sum De åbenbart mener.

  Der er mange måder at etablere velfærd på, og den danske er absolut ikke nødvendigvis den bedste. Vi ser jo bl.a. hvorledes den offentlige forvaltning spilder uanede millioner på fejladministration, blot fordi vi absolut VIL have det hele ind under denne administration.

  Så: Luk nu øjnene og sindet op, og erkend, at EU sammenlagt er den største Velfærds-konstruktion verden endnu har set.

 • Anmeld

  Erik K · Pensionist

  Wohlergehen

  I denne forbindelse skal det oversættes til "velbefindende"
  Når man bruger tyske ord er det en god ting at kunne sproget på et fornuftigt niveau, så det ikke ender i misforståelser ved oversættelse.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J.Bertelsen

  Det er noget sludder at er den største velfærds konstruktion verdenen end nu har set.
  EU har intet med velfærd at gøre det er skabt udelukkende for at varetage kapitalismens interesserer og ikke borgernes - medmindre det er i kapitalismen interesserer

  Så vidt jeg husker udtalt mig om andre lande er facister eller bananrepublikker som du skriver noget uforståeligt
  Jeg forholdt mig til din uholdbar påstande om at alle EU lande er velfærdsstater
  Det kan godt være, at du enten ikke kan lide vores velfærdstat, eller at du synes at sociale beskyttelsesregler skal borgerne forsikrer sig igennem private forsikringer
  Det er en ærlige sag ligesom det er ærligt, når jeg skriver, at jeg ville bruge mine demokratiske rettigheder at sådan asocial og usolidarisk holdning får indflydelse i Damark

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Erik K

  Jeg vil henvise til mit svar til Karsten Bo Pedersen

  Velfærd = wohlfarht

  Du har ret at bruge ord forkert giver misforståelser, men jeg kan konstatere at du ikke læser noget før du fremsætter din kritik
  Det er næsten hovedreglen at mange ikke læser noget før de kommer med deres uforbeholden fordomme og meninger

 • Anmeld

  J. Jensen

  Kim Nielsen

  Nu må du tage dig sammen. Hvis du anbefaler en føderation, som man kender det fra USA, så er det vel ensbetydendende med, at man anbefaler en fælles regering for de selvstændige stater. Ellers er dit kendskab til forholdene i amerikansk politik ret begrænset.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J.jensen få dig en hobby f.eks. en kone eller en hund

  Keder du dig der er noget som tyder på det når du bliver ved efter jeg bedste evne - og i dit tilfælde tilsyneladende ikke har været godt nok - at der er forskel på en konstatering og et argumentation.
  Få dig en hund eller en kæreste eller brug tiden på at dygtiggøre dig - hvis evnerne rækker til det

 • Anmeld

  J. Jensen

  Kim Nielsen.

  Jeg konstatere bare, at du argumenterede for, at en føderation af selvstændige stater som det kendes fra USA gav de enkelte stater større frihedsrettigheder. Og efterfølgende har du kunne konstatere, at jeg var meget glad for det argument, som bakkede op om mit synspunkr.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J Jensen

  Følge min anbesling anskaffe dig en hund eller få en kone eller få mere undervisning så behøver du ikke hele tiden at udstille dig

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Ja til Europa.

  Ja, til Europa, siger Morten Østergaard. Det siger jeg også, men ikke til EU.
  EU har vist hvad det dur til. Intet. Det så vi tydeligt i 2015 da unionen intet gjorde for at standse invasionen fra Afrika og Mellemøsten.
  EU kommissionen arbejder fortsat på at medlemslandene til stadighed skal arbejde for mere union og mindre national stat.

  Det eneste som kan redde de enkelte lande fra udslettelse er netop oprettelse af grænse bomme.

  EU er en kunstig politisk konstruktion, som er ved at ødelægge de enkelte landes suverænitet med flere og flere direktiver, som trækkes ned over hovederne på os alle. Europa er et kontinent som består af selvstændige lande med hver sin historiske baggrund og det bør EU ikke udslette. Vi kan sagtens have et europæisk samarbejde uden en overnational overbygning, f.eks. EF og EFTA.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re: Allan Gorm Larsen

  De må have misforstået noget, når De mener at :
  "Vi kan sagtens have et europæisk samarbejde uden en overnational overbygning, f.eks. EF og EFTA. "

  Jamen: Samarbejde kræver jo pr. sin natur, at noget bestemmes i fællesskab, i en organisation. Så Deres tekst er noget selvmodsigende.

  Men det er jo det sædvanlige hos de der pr. fordom har besluttet sig til, at EU SKAL have skylden for alt, også for danske politikeres svigt på f.eks. familiesammenføringsområdet.

  Måske De skulle genoverveje Deres standpunkter ? Med lidt omtanke er Deres vilje til Europæisk samarbejde et udmærket fundament for netop EU

 • Anmeld

  Bjarne Bo Jensen

  Læs indlæg førde svarer

  Hr. Maskinmester Bertel Johansen,
  Måske skulle de læse et indlæg grundigt inden De forfalder til kritik.
  Gorm Larsen skriver ikke, at man ikke skal samarbejde i en organisation, f.eks. EFTA på mellemstatsligt niveau, ikke på et overstatsligt niveau.
  Gorm Larsen har desuden ret i, at EU har svigtet totalt i immigrationsspørgsmålet.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Samarbejde.

  Man kan så spørge, hvorfor skal alt samarbejde altid foregå i en snæver union og hvorfor ikke som et løsere, mellemstatsligt, handelsmæssigt samarbejde med frihandel på verdensplan, hvor vi selv kan bestemme hvem vi vil handle med.
  Unioner har det med at kollapse på et eller andet tidspunkt. Der så vi med Sovjet. Det vil også ske for EU.
  Man kan bygge et babelstårn så højt, at det bryder sammen under sin egen vægt.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re.Re Allen Gorm Larsen: At rette smed for bager

  Det er jo ikke EU der har besluttet den danske indvandrings- og flygtningepolitik. Det er det danske Folketing, udelukkende danske politikere, der dengang i 1983 (vistnok) ud af hjertets godhed og med lukkede øjne vedtog den danske familiesammenføringspolitik- og retsregler. Og det er jo den der er hovedproblemet i dag, og har været det siden.

  Og det er ikke EU-regler der binder os til en form for humanistisk udvisningspolitik, der sætter den skyldige foran de skadelidte, men derimod internationale konventioner som danske politikere har skrevet under på, og som man stadig (med rimelige grunde) betænker sig på at tage et opgør med.

  Så: Hold nu op med den der EU-bashing i sager hvor det er danske politikere der er årsag. EU har sine småskavanker der løses jævnt hen til fælles gavn og glæde, og med dansk deltagelse inde i maskinrummet.

  Men det er jo en dansk nationalsport at "rette smed for bager."

 • Anmeld

  Bjarne Bo Jensen

  Danmark bestemmer ikke selv

  Hr. maskinmester Bertel Johansen,
  Årsagen til, at vi ikke selv bestemmer, hvem vi vil have ind i landet, skyldes udelukkende internationale konventioner (inklusive EU), der kræver at alle bliver behandlet efter samme kriterier, og man kan kun meget undtagelsesvis lægge selvstændige danske vurderinger ind i sagsbehandlingen.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Bertel Johansen

  Du har ikke helt ret i at EU ikke har nogen indflydelse mht. dansk udlændingelovgivning
  For det første gælder der den fri bevægelighed i EU - den først beregnet på arbejdstagere men senere er blevet udvidede til en række andre persongrupper

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Re: Kim Nielsen

  - korrekt: EU-borgere har rettigheder jf. de fælles EU-regler. Men det er jo kun i meget lille omfang, at det er EU-borgere der giver anledning til alle de kontroverser der pt. er baggrund for al virakken på området.

  Og denne EU-ret er jo også noget danske statsborgere har gavn og glæde af når de vælger at flytte til et andet EU-land, på grund af arbejde eller studier eller kærlighed, eller blot og bar lyst til luftforandring.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Bertel Johansen

  Det tror jeg ikke de hjemløse er enig med dig i

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Konventioner.

  Internationale konventioner, eller ej. EU gør ALT hvad de kan for at gennemtvinge en fælles strategi ang. modtagelse af migranter, så EU er altså ikke helt passive i det spil.
  Tag f.eks. Ungarn. EU vil slæbe Ungarn for EU retten, fordi landet nægter at tage imod migranter samt for at ville føre selvstændig retspolitik, så det er ikke UDELUKKENDE internale konventioner som bestemmer det. Nej det er på tide at vi forlader, både EU samt får et opgør med konventionerne. EU=babelstårn, som i sidste ende uvilkårligt må kollapse under egen vægt.