Regeringen nedstemt i børnecheck-sag

EU: Et flertal uden om regeringen bestående af de borgerlige partier og Enhedslisten har stemt for det meget omtalte beslutningsforslag om børnecheck til EU-borgere. Regeringen kan ikke gøre andet end at ignorere det, mener Socialdemokraterne.
Samtidig med at Helle Thorning-Schmidt (S) fremlagde regeringens vækstudspil, blev regeringen nedstemt i Folketinget i sagen om børnecheck til EU-borgere.
Samtidig med at Helle Thorning-Schmidt (S) fremlagde regeringens vækstudspil, blev regeringen nedstemt i Folketinget i sagen om børnecheck til EU-borgere.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Regeringen blev torsdag nedstemt af et flertal i Folketinget i sagen om børnechecken. Enhedslisten og Venstre valgte nemlig at støtte et meget omtalt beslutningforslag fra Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Beslutningsforslaget fra de borgerlige partier går ud på at pålægge regeringen at udbetale børnecheck efter den gældende danske lov - altså efter det optjeningsprincip, som et flertal i Folketinget vedtog i 2010, men som regeringen efter en henvendelse fra EU-Kommissionen ikke har fulgt siden sidste sommer.

Helt konkret stemte 58 for forslaget, mens 49 stemte imod det efter en langstrakt debat torsdag formiddag. 

Regeringen vil dog ikke følge flertallet i Folketinget.

"Regeringen kan ikke gøre andet end at overholde det juridiske rum, der er," sagde Socialdemokraternes skatteordfører, John Dyrby Paulsen, under debatten med henvisning til EU-retten og tilføjede, at sagen i sig selv ikke er noget, som beløbsmæssigt "vækker større bekymringer".
  
R: Trist dag

Regeringens normale støtteparti, Enhedslisten, ser dog sagen fra en lidt anden vinkel: Nemlig at EU bestemmer over de danske velfærdsydelser og overtrumfer den danske lov.

"Vi har fået det ene eksempel efter det andet på, at vi ikke bestemmer selv, når det kommer til indretningen af vores velfærdsydelser," sagde Enhedslistens Finn Sørensen, som mente, regeringen havde været med til at "bilde borgerne ind, at vi bestemmer selv".

Fakta
Sagen kort

Den danske regering har på baggrund af en henstilling fra EU-Kommissionen siden 9. juli 2013 bedt Udbetaling Danmark rette administrationen af udbetaling af børnecheck til EU-borgere, så der administreres i "overensstemmelse med EU-retten".

EU-Kommissionen var kritisk over for det danske "tilknytningskrav" eller "optjeningsprincip", som betød, at for at få fuldt udbetalt børnecheck skal man have været i Danmark i mindst to ud af de seneste 10 år. Ifølge Skatteministeriet er antallet af udenlandske statsborgere, der modtog ydelse til børn bosat udenfor Danmark ca. 4.800 i 2012.

Lovforslaget, der skal bringe loven i overensstemmelse med EU-retten, skulle oprindeligt have været fremsat i november. Forslaget blev sendt i høring 24. februar. Der er siden ikke fundet politisk opbakniing til en lovændring. 

Under debatten vendte regeringspartierne deres skyts mod Venstre og Konservative, som blev anklaget for at have presset embedsmændene, da den danske lov blev vedtaget. Venstre blev også anklaget for at sælge ud i EU-debatten.

"I dag er en trist mærkedag for det danske og europæiske samarbejde. Det er ikke værdigt for Venstre, som her ikke står vagt om det europæiske samarbejde," sagde den radikale Christian Friis Bach.

I dag er en trist mærkedag for det danske og europæiske samarbejde.

Christian Friis Bach (R)
Gruppeformand

Venstre mente derimod, at det var regeringen, som stod med et forklaringsproblem, og hellere ville tale jura end politik.

"Det er næsten, som om man skulle tro, at det var juridisk studenterklub. Det er sigende for regeringens tilgang til denne sag," sagde Venstres skatteordfører, Torsten Schack Petersen.

Afstemningen var dog ikke snorlige for Venstre. Birthe Rønn Hornbech (V) ville nemlig ikke følge sit parti, og tog konsekvensen og stemte imod.

"Fordi forslaget er imod EU-retten," sagde Birthe Rønn Hornbeh til Fyns Stiftstidende inden afstemningen.

Dokumentation

Her er beslutningsforslaget, som regeringen og SF stemte imod:

"Folketinget pålægger regeringen at sikre, at udbetalingen af børne- og ungeydelser og børnetilskud sker i overensstemmelse med den af Folketinget vedtagne lovgivning."

Kilde: B60, Ft.dk 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00