S: Venstres vælgere må føle sig snydt i sag om dagpenge

DEBAT: Dårlige politiske prioriteringer i Venstre resulterer i forspildt chance for at påvirke sag om dagpenge i EU. Morten Løkkegaard droppede vigtigt udvalg og mistede indflydelse. Venstres vælgere må føle sig snydt, skriver Ole Christensen (S).

Af Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Før jul stemte Europa-Parlamentet for et forslag om koordinering af sociale sikringsydelser, hvilket var imod regeringens og en lang række danske medlemmer af Europa-Parlamentets ønske. 

Forslaget er kontroversielt i forhold til den danske arbejdsmarkedsmodel, da det indeholder regler for EU-borgeres optjening af dagpenge. Morten Løkkegaard og Venstre havde ellers gode kort på hånden for at sikre et bedre resultat, men det forhindrede egne dårlige dispositioner. 

Kritik fra Løkkegaard klinger hult
Størstedelen af den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet støttede desværre forslaget, selvom jeg havde arbejdet hårdt for at få så mange som muligt til at stemme nej.

Det fik Venstres Morten Løkkegaard til tasterne, og han var hurtig til at tweete om, hvor lidt indflydelse vi danske socialdemokrater har i vores gruppe. 

Jeg havde selvfølgelig gerne set, at flere af mine gruppefæller havde stemt som os danskere, men vi lykkedes trods alt med at få overbevist flere landes delegationer til at følge os. 

I Venstres gruppe, ALDE, stemte en fjerdedel af de tilstedeværende medlemmer også for forslaget. Noget tyder altså på, at det har været så som så med Morten Løkkegaards indflydelse i sin egen gruppe. Man skulle ellers tro, at det var et lettere budskab at sælge i en liberal gruppe.

Minder om børnecheck-sag
Vi klipper til starten af 2014, dengang Lars Løkke Rasmussen var leder af oppositionen, og Helle Thorning-Schmidt var socialdemokratisk statsminister.

Der var valg til Europa-Parlamentet, og én af Venstres mærkesager var netop koordineringen af sociale sikringsydelser. 

Især ønsket om en indeksering af børnechecken fyldte godt i Venstres kampagne, og Lars Løkke øjnede en angrebsflanke hos Socialdemokratiet og kaldte det ”svagt og ringe”, at Helle Thorning-Schmidt ikke havde trodset EU-retten og indekseret børnechecken.

Venstres forspildte chance
Venstre fik valgt to medlemmer ind i Europa-Parlamentet, og Ulla Tørnæs fik endda posten som næstformand i beskæftigelsesudvalget.

I juni måned året efter kunne Lars Løkke holde sejrstale på Christiansborg og flytte ind i Statsministeriet, og dermed havde Venstre alle muligheder for at få indflydelse på koordineringen af de sociale sikringsydelser i EU.

I starten af 2016 blev Ulla Tørnæs kaldt hjem for at være minister, og Venstres suppleant, Morten Løkkegaard, rykkede til Bruxelles.

Naturligt nok fortsatte han i beskæftigelsesudvalget, hvor han også blev næstformand. I slutningen af 2016 præsenterede EU-Kommissionen så sit længe ventede udspil til en revision af reglerne, der handler om EU-landenes koordinering af sociale sikringsydelser.

Så skulle man tro, at Venstre var på stikkerne. For med Morten Løkkegaard centralt placeret i beskæftigelsesudvalget og en Venstre-beskæftigelsesminister med ved bordet i Ministerrådet var mulighederne for indflydelse mere end gode. 

Løkkegaard dropper ’venstreorienteret’, men vigtigt udvalg
I januar 2017 valgte Morten Løkkegaard dog at bytte udvalg med ALDE-franskmanden Robert Rochefort, som overtog pladsen i beskæftigelsesudvalget, og Morten Løkkegaard blev medlem af udvalget om det indre marked og forbrugerbeskyttelse. 

Efter sagen var blevet behandlet i Parlamentets beskæftigelsesudvalg, hvor Morten Løkkegaard altså ikke var med, var hans første reaktion at kalde beskæftigelsesudvalget ”stærkt venstreorienteret”. 

Jeg forstår ikke, hvorfor han så ikke blev og forsøgte at trække forslaget i en mere spiselig retning. For at gøre det hele endnu mere absurd, så var franskmanden, som Morten Løkkegaard byttede udvalg med, det eneste medlem af ALDE-gruppen, der stemte for forslaget i beskæftigelsesudvalget. 

Venstres vælgere må føle sig snydt
Selvom jeg med alle kræfter prøver at forstå, hvad Venstre og Morten Løkkegaard har tænkt i forbindelse med udvalgsskiftet, så kan jeg simpelthen ikke greje det. Det virker helt håbløst at skifte væk fra det udvalg, hvor man havde mulighed for at få indflydelse på én af sine største mærkesager, og hvis jeg var Venstre-vælger, så ville jeg føle mig en smule snydt.   

Det er, som om Morten Løkkegaard grundlæggende har misforstået, hvordan arbejdet i Europa-Parlamentet foregår.

Hvis man vil have indflydelse, nytter det ikke at opgive pladsen som næstformand i beskæftigelsesudvalget, mens der forhandles om en af de vigtigste beskæftigelseslovgivninger i denne periode for Danmark. 

Især ikke når man efterfølgende er meget hurtig til at pege fingre af andre. Efter min opfattelse handler det om dårlige politiske prioriteringer.

Forrige artikel EU-Parlamentet i Danmark: Europavalg er vigtigere end nogensinde EU-Parlamentet i Danmark: Europavalg er vigtigere end nogensinde Næste artikel Debat: EU's landbrugspolitik skal være en løftestang for klima og miljø Debat: EU's landbrugspolitik skal være en løftestang for klima og miljø
 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Så er valgkampen igang....!

  Een ting er givet: Vi vælgere kan bruge gamle politiske trakasserier og personlige angreb til ingenting.
  Vi har brug for at høre om, hvad I faktisk arbejder med. Hvad der lykkes, hvad der ikke lykkes og helt reelt hvad der er svært. Hvad synes I, der skal til / er brug for?
  Hvilke visioner har I ?

 • Anmeld

  Kim Nilsen

  I R Bertelsen

  På hvilket grundlag taler du på alle vælgeres vegne

 • Anmeld

  Anders L. Rasmussen

  Vi skal finde løsninger for borgerne i EU

  Opgaven er ikke at græde over spilt mælk. Vi har for over 20 år siden stemt for arbejdskraftens frie bevæglighed. Det er snarere pinligt at politikerene ikke er i stand til at skabe lovgivning der passer til at arbejdskraften bevæger sig. Sager som om børnepenge kunne have været undgået om man havde taget politisk ansvar. Så ville man have skabt et system så borgernes pensioner og børnepenge og lignendeblev overført til en personlig, national? konto således at vi ikke om 20 år oplever at mennesker ikke får pensioner udbetalt men de bliver spist af administrations udgifter, fordi de har små portioner fordelt i forskelllige lande. EU må nu til at arbejde for løsninger for EU-borgerne og ikke ensidigt for industri og kapital.

 • Anmeld

  Ib Heinisch

  Ikke Alle

  @ Kim Nielsen
  Hvis man er mere end en, kan man godt sige "vi". Jeg kan helt tilslutte mig I.R. Bertelsens's synpunkter, så brugen af "vi" er helt rigtigt.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Kim Nielsen

  Kære Ib
  Man kan ikke generalisere fra nogle til alle
  Du mener forhåbentlig ikke at du og I.B. Bertelsen kan udtale jer på alles vegne i Danmark

 • Anmeld

  Finn Ketler

  Trættende ...

  Hvor der det trættende at opleve politikernes evindelige personangreb. Deres fantasi rækker åbenbart ikke til andet end at være disponenter for en kritiserende fejlfindingskultur, disponenter for fjendebilleder og en hadefuld polarisering - det er så trættende. Kære I. R. Bertelsen, fortæl os hvad du brænder for og har udrettet - selvom det kun måtte være en smule, så prøv ...

 • Anmeld

  Søren Jensen · Politisk engageret SF pensionist

  SD modstand til EL "flere dagpenge"

  Det er beskæmmende, at SD er modstander af EL beslutningsforslag, om at forhøje dagpengene frem til 2025, fordi LO har påvist, at dagpenge dækning er faldet drastisk fra 65% til 52% og forsat vil gøre det. Dette yderst fornuftige og nødvendige forslag, stemte SD imod i Folketinget. Det er hele grund fundamentet for den danske arbejdsmarkeds model der her er i spil, og som SD sammen med højre fløjen stemte "imod". SD er blevet mere og mere et højre populistisk parti ligesom DF. Nyangserne mellem DF og SD er ved helt at forsvinde. Det sidste tiltag SD lige har lavet i Folketingssalen ved at stemme imod det nødvendige dagpengeløft er næsten uoverskueligt og uhyggeligt.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Mette Frederiksen ødelagde resterne af det danske velfærdssystem

  Ole Christensen hvad er det for noget noget fis at komme med her. Du ved lige så godt som alle andre at Mette Frederiksen er den som lagde det danske dagpengesystem og den sociale sikkerhed i graven.

 • Anmeld

  Kim Nielsenn

  Kim Nielsen

  Det er stadigvæk ikke gået op for nogen at den rabiate liberalitiske økonomisk som EU fører og finanspakken som den lyse blå regering tilsluttet Danmark til medfører forrringelse af det socialesikkerhedsnet og udhuler vores velfærdsstat

 • Anmeld

  Finn Ketler

  Trættende .... (2)

  Det var naturligvis Ole Christensens vision for EU, og hvad han har udrettet jeg gerne ville høre om - sorry I. R. Bertelsen.