Sådan skal EU’s klimaregnskab gå i nul

DOKUMENTATION: Her er EU-Kommissionens køreplan for, hvordan EU bliver klimaneutral i 2050.

Vedvarende energi spiller en vigtig rolle i EU-Kommissionens nye klimaplan.
Vedvarende energi spiller en vigtig rolle i EU-Kommissionens nye klimaplan.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Hvordan skal EU løfte sin del af ansvaret for, at den globale opvarmning holder sig under de 1,5 grader, som FN’s klimapanel har foreslået? Ifølge EU-Kommissionen skal det det ske ved, at Unionen bliver klimaneutral i 2050. Det vil sige, at udledning af drivhusgasser i Unionen skal mindskes drastisk, og at de udslip, der måtte være, skal opvejes af andre grønne tiltag.

Ambitionen om et klimaregnskab helt i balance i 2050 er kun ét af flere scenarier i Kommissionens udspil. Men det er det, som Kommissionen selv taler for.

”EU har allerede påbegyndt sin modernisering og forandring mod en klimaneutral økonomi. Og i dag sætter vi yderligere skub i vores bestræbelser, når vi foreslår en strategi for, hvordan Europa bliver den første store økonomi, som bliver klimaneutral i 2050,” siger EU's klimakommissær, Miguel Arias Cañete. 

”Opfyldelse af målet kræver dybe samfundsmæssige og økonomiske forandringer inden for en generation, der vil røre alle økonomiske sektorer,” lyder det i planen.

Derfor skal europæerne indstille sig på at:

  • Sætte skub i den grønne omstilling. Det indebærer mere vedvarende energi og mere energieffektivitet. Målet er, at al energiproduktion er CO2-neutral i 2050.
  • Anerkende og styrke borgere og forbrugernes rolle i omstillingen og støtte dem i at foretage klimavenlige valg.
  • Skabe mere CO2-fri transportmuligheder og øge omstillingen mod mere rene transport som jernbaner og ad vandveje. Ændre beskatning til at reflektere miljøomkostninger og fremme renere teknologi for flytransport og shipping.
  • Gøre EU’s industrier mere grønne og mere orienteret mod en digitaliseret og cirkulær økonomi.
  • Fremme en bæredygtig bioøkonomi med mere forskelligartet landbrug, der har øget produktivitet, og som er tilpasset klimaforandringerne, og sikre en bæredygtig brug af land- og havressourcer.
  • Styrke infrastruktur og gøre den klimasikret.
  • Sætte gang i forskning, innovation og iværksætteri, når det kommer til klimaneutrale løsninger.
  • Mobilisere investeringer, blandt andet i grøn infrastruktur.
  • Investere i menneskelig kapital for at sikre, at de næste generationer har den rette uddannelse og de rette værktøjer til at omstille sig til en grøn økonomi.
  • Få konkurrencepolitik, arbejdsmarkedspolitik, skattepolitik og andre vigtige samfundsbærende politikker til at flugte med klima- og energipolitikken.
  • Styrke EU’s internationale bestræbelser på at få andre globale spillere med ombord.
    Læs mere her.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Miguel Arias Cañete

Fhv. EU-kommissær for klima og energi (Alianza Popular, Spanien)
cand.jur. (Complutense Uni. 1974)

0:000:00