Debat

Sex og Samfund: Mens Danmark holder regnbueflaget højt, breder anti-LGBT+-bølger sig over Europa

Denne uges fejring af mangfoldigheden under Copenhagen Pride bør være en påmindelse om, at ultrakonservative bevægelser truer LGBT+-rettigheder rundt om i Europa. Derfor er dansk indflydelse i Bruxelles vigtigt, skriver Majbrit Berlau.

Lad årets Pride være en påmindelse om, at vi i Danmark stadig kan gøre en forskel for Europas udsatte LGBT+-personer, skriver Majbrit Berlau.
Lad årets Pride være en påmindelse om, at vi i Danmark stadig kan gøre en forskel for Europas udsatte LGBT+-personer, skriver Majbrit Berlau.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Majbrit Beran Berlau
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Copenhagen Pride er ikke kun en mangfoldighedsfejring og farverig glimmerfest, men også en oplagt påmindelse om, at friheden til at være den, man er, og elske dem, man vil, ikke er kommet af sig selv – og ikke forsvarer sig selv.

Der er stadig plads til forbedringer herhjemme, men Danmark holder som land regnbueflaget højt. Desværre ser vi en helt anden virkelighed i en række andre EU-lande, hvor mørke kræfter kaster skygger over frihedsrettigheder for mange LGBT+-personer.

En frihedsbegrænsende bevægelse 

I årevis har en ultrakonservativ modstand mod frihedsrettigheder for kvinder og LGBT+-personer haft gode betingelser for at vokse sig stærk i Europa. Bevægelsen, der på fagsprog kaldes 'anti-gender', kæmper imod demokratiske værdier i en helt anden skala end det, som vi forbinder med det i Danmark.

Anti-gender-bevægelsen har modtaget milliarder af kroner fra russiske oligarker, amerikanske milliardærer, religiøse kræfter og andre aktører, der vil begrænse og tilbagerulle europæiske frihedsværdier

Majbrit Berlau
Generaldirektør, Sex og Samfund

Her er tale om en ultrahøjrefløjsbevægelse, der er en alvorlig trussel mod kriterierne om menneskerettigheder, som lande skal opfylde for at blive medlem af EU. Disse optagelsesbetingelser, bedre kendt som 'københavnerkriterierne', må vi insistere på, at EU-medlemslande lever op til.

Særligt op til EP-valget næste sommer er vi nødt til at tage denne dagsorden alvorligt. Vi har brug for, at vores danske politikere i Bruxelles går forrest, når det gælder frihed, demokrati og lighed.

Anti-gender-bevægelsen har modtaget milliarder af kroner fra russiske oligarker, amerikanske milliardærer, religiøse kræfter og andre aktører, der vil begrænse og tilbagerulle europæiske frihedsværdier.

Alene Rusland har årligt postet knap 1,2 milliarder kroner i denne frihedsbegrænsende dagsorden. Pengene er blandt andet gået til europæiske bevægelser og partier, som kæmper imod frigørelse og rettigheder for kvinder og LGBT+-personer. En mission, der allerede er lykkedes i en række europæiske lande.

Vi skal ikke længere væk hjemmefra end til Polen, der har den allerværste status på LGBT+-rettigheder ifølge en ILGA-Europe-rapport fra i år. Eksempelvis har 100 polske kommuner erklæret sig for LGBT+-frie zoner, og homoseksuelle ægteskaber er stadig ulovlige.

I Spanien gik koalitionen VOX-PP for nyligt til valg på blandt andet tilbagerulningen af en række kvinde- og LGBT+-rettigheder.

Dansk kamp for lgbt+-rettigheder

Tidligere på året protesterede Danmark sammen med 14 EU-medlemslande mod en ny lov i Ungarn, som blandt andet forbyder ungarske unge under 18 år at se indhold, der "portrætterer homoseksualitet eller transseksualitet." Kommissionen vurderede, at loven var modstridende til EU's grundlæggende værdier om frihed, lighed, retsstatsprincipper og respekt for menneskerettigheder.

Læs også

Italien er for nyligt begyndt at fjerne ikke-biologiske lesbiske mødres navne fra deres børns fødselsattester under ny lovgivning fra "traditionelle familier-først"-regeringen med Giorgia Meloni i spidsen. Selvsamme premierminister, der har krævet et afsnit af den populærere tegneserie Gurli Gris fjernet, fordi den indeholdt et lesbisk isbjørnepar.

Kendte ansigter som Ungarns Orban og Italiens Meloni står ikke alene med at promovere traditionelle familieværdier på bekostning af LGBT+-rettigheder. De er bannerførere for den store og særdeles aktive anti-gender-strømning.

Vi kan medvirke til at sikre, at der fortsat er danske politikere i Bruxelles, der kæmper for, at man kan holde regnbueflaget højt. I hele EU. 

Majbrit Berlau
Generaldirektør, Sex og Samfund

Der er ingen tvivl om, at denne bevægelse er velfinansieret, men den er også strategisk vellykket og har haft gode forhold til at arbejde under radaren i årevis uden den store modstand.

I Bruxelles er anti-gender-bevægelsen heldigvis ikke en nyhed længere. Men der mangler mod, mekanismer og ikke mindst strategisk koordination i EU, for at modgå den. Medlemmer må stå sammen igen og igen mod medlemslandes brud på de fastlagte kriterier om menneskerettigheder.

Når vi mødes næste år til Copenhagen Pride 2024, har vi valgt vores nye danske repræsentanter til Europa-Parlamentet.

Lad derfor årets Pride være en påmindelse om, at vi i Danmark stadig kan gøre en forskel for Europas udsatte LGBT+-personer. Vi kan medvirke til at sikre, at der fortsat er danske politikere i Bruxelles, der kæmper for, at man kan holde regnbueflaget højt. I hele EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Majbrit Beran Berlau

Generalsekretær, Sex & Samfund, fhv. MF (EL)
socialrådgiver

Giorgia Meloni

Formand, Fratelli d'Italia (Italiens Brødre)

0:000:00