Debat

Skal EU blive til Europas Forenede Stater?

DEBAT: EU-Kommissionen ønsker et Europas Forenede Stater. Kommer det så vidt, vil det få negative konsekvenser for både demokratiet og den globale udvikling, skriver Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Lave K. Broch 
Kandidat til EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

"We need a true political union. To me this means that we need to build a United States of Europe with the Commission as government and two chambers - the European Parliament and a "Senate" of Member States," sagde EU-Kommissionens næstformand, Viviane Reding, den 7. januar 2014.

Den 7. januar udsendte Viviane Reding et dokument, hvori hun siger, at der er brug for en rigtig politisk union, og at det for hende betyder, at vi er nødt til at skabe et Europas Forenede Stater.

Viviane Reding fejer ikke målet om mere EU ind under gulvtæppet, som mange danske politikere ellers har gjort det gennem årene. Tænk bare på Poul Schlüters historiske ord fra 1986 om, at "Unionen er stendød". Schlüter ville have danskerne til at stemme ja i folkeafstemningen om EU's indre marked og for at få det til at ske, misinformerede Schlüter vælgerne på groveste vis.

Få år senere kom forslaget til Maastricht-traktaten, der netop gjorde EF til en union. Der har efterfølgende været yderligere centralisering i EU, blandt andet i kraft af Amsterdam-traktaten, Nice-traktaten og Lissabon-traktaten.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

En stadig snævrere union 
På trods af denne store centralisering af magt i EU, så fastholder den seneste traktat i rækken, Lissabon-traktaten, at målet er "en stadig snævrere union".

Det står oven i købet i Lissabon-traktatens artikel 1. Men jeg vil æde min hat på, at der vil være danske EU-tilhængere, som stadig vil påstå, at EU ikke er på vej til at blive en stat, og at det må stå for Viviane Redings egen regning, når hun drømmer om Europas Forenede Stater.

Med Viviane Redings ord er kursen sat. Målet er utvivlsomt en EU-stat - og det bliver vi i Danmark nødt til at forholde os til.

Lave K. Broch
Kandidat til Europa-Parlamentet, Folkebevægelsen mod EU

Men det bliver bare svært for dem denne gang. For det første er Reding jo ikke hvem som helst. Hun er næstkommanderende i EU-Kommissionen, og for det andet har hendes chef, EU-Kommissionsformand Jose Manuel Barroso, varslet, at han før EU-valget vil præsentere et nyt traktatforslag.

Og Barroso mener i øvrigt selv, at et føderalt EU vil være en realitet inden for nogle år (The Telegraph, den 7. maj 2013). Det store spørgsmål er dog, om EU-Kommissionen tør at tage denne diskussion før EU-valget. Men med Viviane Redings ord er kursen i hvert fald sat. Målet er utvivlsomt en EU-stat - og det bliver vi i Danmark nødt til at forholde os til.

Det vil på ingen måde være positivt, hvis EU bliver til Europas Forenede Stater. Det gælder ikke mindst i forhold til demokratiet og den globale udvikling.

Konsekvenser for demokrati og global udvikling
Allerede nu undermineres demokratiet af EU. Centraliseringen af magt er allerede gået over gevind. Tænk bare på, at EU-Kommissionen kan indføre GMO-majs, på trods af at et flertal af EU's medlemsstater er imod det. EU blander sig i flertallet af love, og også de fleste punkter på kommunernes og regionernes dagsordner er i dag påvirkede af EU. At gøre EU til Europas Forenede Stater vil cementere denne udvikling.

Men også i et globalt perspektiv må udvikling af en superstat ses som en forkert vej at gå. Der er simpelthen ikke brug for flere supermagter. Til gengæld er der brug for, at Danmark bakker op om en styrkelse af folkeretten og FN. Der er brug for, at vi kæmper for et globalt retssamfund i verden i stedet for et verdenssamfund baseret på magt.

Næste gang du får mulighed for at stemme på politikere, der får indflydelse på denne udvikling i EU, er til EU-parlamentsvalget den 25. maj. Hvis du er imod Europas Forenede Stater og samtidig ønsker internationalt samarbejde, vil jeg anbefale, at du stemmer på Folkebevægelsen mod EU. Vi vil et tættere nordisk samarbejde, og vi arbejder for et demokratisk og ligeværdigt europæisk og globalt samarbejde.

Ja til Norden, Europa og verden - nej til Europas Forenede Stater!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lave K. Broch

Medlem af Folkebevægelsen mod EU's landsledelse
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00