Debat

SMVDanmark: Nye rapporteringskrav er så dyre for erhvervslivet, at man får kaffen galt i halsen

EU's nye rapporteringskrav bliver implementeret, inden små og mellemstore virksomheder har fået de nødvendige redskaber til at klare opgaven. Og uden de rette redskaber, er det tvivlsomt, hvor meget grøn omstilling man får for pengene, skriver Jonas Bøssing Nielsen.

Langt de fleste SMV’er har ikke ressourcer til at kortlægge 
virksomhedens arbejde med den grønne omstilling. Det kommer for eksempel
 til at gå ud over de mindre produktionsvirksomheder, malere og 
selvstændige, skriver Jonas Bøssing Nielsen.<br>
Langt de fleste SMV’er har ikke ressourcer til at kortlægge virksomhedens arbejde med den grønne omstilling. Det kommer for eksempel til at gå ud over de mindre produktionsvirksomheder, malere og selvstændige, skriver Jonas Bøssing Nielsen.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Jonas Bøssing Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Det skal være lettere at drive virksomhed i Danmark” er noget, vi ofte hører, politikerne sige. Og det er ikke kun vores egne politikere i Danmark, også i EU siger man, at det skal være lettere at drive virksomhed – men virkeligheden afspejler ikke udmeldingerne. Det bliver fortsat mere og mere besværligt og bureaukratisk at drive virksomhed i Danmark.

De nye bæredygtighedsrapporteringskrav fra EU er endnu et eksempel på dette. En række krav, der rammer skævt og især rammer de små og mellemstore virksomheder.

Siden nytår er Danmarks største virksomheder påkrævet at levere dokumentation for deres virksomheds arbejde med miljø, klima, medarbejderforhold, påvirkning af samfund og virksomhedsstruktur.

Temadebat

Når EU's CSRD-direktiv træder i kraft fra 2024, skal europæiske virksomheder skrue markant op for deres rapportering om bæredygtighed.

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat, hvor vi inviterer centrale aktører til at debattere, om kravene bliver en regeljungle eller reel drivkraft for bæredygtig udvikling.

Du kan læse oplægget for debatten her.

De såkaldte ESG-krav, som stammer fra EU-direktivet om bæredygtig rapportering (CSRD), pålægger større virksomheder et ansvar for at kunne rapportere for hele deres værdikæde.

I SMVdanmark hører vi jævnligt fra medlemmer, der oplever, at deres store kunder er nødt til at kræve en lang række oplysninger om deres egen værdikæde.

Langt de fleste SMV’er har ikke ressourcerne til at kortlægge virksomhedens arbejde med den grønne omstilling. Det kommer for eksempel til at gå ud over de mindre produktionsvirksomheder, malere og selvstændige, der ud over de enorme bureaukratiske byrder, nu skal til at bruge endnu flere ressourcer, tid og penge på at afrapportere i stedet for at drive forretning.

Potentiel bremseklods for grøn omstilling

Der skal ikke være noget tvivl om, at SMV’erne vil den grønne omstilling. ESG-rapportering vil i fremtiden være et afgørende konkurrenceparameter, som også SMV’erne vil få gavn af. Men det er under al kritik, at kravene bliver implementeret, inden SMV’erne har de nødvendige standarder og redskaber til at kunne klare opgaven.

En lille virksomhed, der er underleverandør til flere store kunder, vil kunne blive pålagt at rapportere på vidt forskellige data, som kræver både tid og penge. Flere SMV’er må til lommen for at hyre medarbejdere eller eksterne ydelser, der kan håndtere de nye krav. Det er penge, der kunne være brugt på reel grøn omstilling af deres virksomhed.

Omkostningerne for erhvervslivet i forbindelse med CSRD-kravene burde få enhver til at få kaffen galt i halsen. Erhvervsstyrelsen vurderer alene stiftelsesomkostningerne til at være tæt på 10,5 milliarder kroner og 7,5 milliarder kroner i løbende omkostninger. Det er endda uden de små og mellemstore virksomheder.

De nye krav kommer med så store omkostninger, at man bør spørge sig selv om, hvor meget grøn omstilling man får for pengene. Hvor mange havvindmøller vil vi kunne få for 7,5 milliarder kroner?

Bedre redskaber til SMV’erne

I en ny undersøgelse blandt SMVdanmarks medlemmer er kun 35 procent klar til at kunne besvare spørgsmål om virksomhedens bæredygtighed.

SMV’erne er ikke klædt på til denne opgave, og det kommer til at koste dem dyrt.

Flere SMV’er må til lommen for at hyre medarbejdere eller eksterne ydelser, der kan håndtere de nye krav. Det er penge, der kunne være brugt på reel grøn omstilling af deres virksomhed

Jonas Bøssing Nielsen
Politisk konsulent, SMVDanmark

SMVdanmark opfordrer politikerne til at arbejde frem mod løsninger, der gør det lettere for små virksomheder at opfylde CSRD-kravene.

En mulig vej frem er indførelsen af standardløsninger og automatiske rapporteringer, der kan hjælpe SMV'er med mere effektivt at rapportere om deres bæredygtighedsindsats.

Det ville ikke kun mindske den administrative byrde, det vil også sikre, at SMV'erne forbliver konkurrencedygtige og fortsat bidrager positivt til den grønne omstilling og til deres kunders værdikæder.

Hvis SMV’ernes bæredygtighedsrapportering skal blive en succes, kræver det, at SMV’erne får ressourcerne til at kunne klare redskaberne. Det er fint, at regeringen har afsat midler til vejledning af de direkte omfattede virksomheder, men ejeren i den lille produktionsvirksomhed har brug for mindst lige så meget vejledning som ESG-afdelingen i Novo Nordisk.

SMV’ernes grønne omstilling er en svær opgave, for de har ikke samme ressourcer, som de store virksomheder. Det kræver hårdt arbejde at finde de rigtige grønne løsninger. Man risikerer at bremse væksten og den grønne omstilling hos SMV’erne, hvis de drukner i papirarbejde og bureaukrati.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Bøssing Nielsen

Politisk konsulent, SMVdanmark
Kandidat i jordbrugsøkonomi

0:000:00