Søren Gade går efter formandsposten i Europa-Parlamentets fiskeriudvalg

SKIFTE: Efter Brexit skal der findes en ny formand i fiskeriudvalget. Og det er en post, som det danske medlem af Europa-Parlamentet, Søren Gade, gerne overtager. Men det bliver ikke nemt, understreger han.

Når der skal findes en ny formand i fiskeriudvalget, står Søren Gade klar.

Det siger han til Altinget.

Efter briterne har forladt EU, skal der nemlig findes en erstatning for den nuværende britiske formand for fiskeriudvalget, Chris Davies.

Men selv om Søren Gade er en af udvalgets næstformænd og tilhører samme partigruppe som Chris Davies, mener han ikke, at kampen om formandsposten bliver så ligetil.

"Jeg kommer fra et lille land højt mod nord, og der sidder store lande i den gruppe, jeg også sidder i. Hvis briterne forlader EU her i januar, så træder Tyskland og Frankrig sikkert endnu mere i karakter," siger han og fortsætter:

"Så jeg tror, der kommer en intern kamp om posten. Men det skal forsøges, hvis muligheden opstår."

Sydeuropæiske tankegange
Muligheden for at få en dansker på formandsposten møder ikke overraskende glæde hos Danmarks Fiskeriforening.

"Det ville være rigtig positivt for dansk fiskeri, hvis vi fik en skandinav på formandsposten, det er vi ikke vant til," siger Kenn Skau Fischer, der er administrerende direktør i foreningen.

Han forklarer, at det mest har været sydeuropæere, der har sat sig på den post. Derfor mener han, at en dansker vil gøre en forskel i stillingen.

"Der kan måske komme mere fokus på de nordiske problemstillinger, også når vi skal diskutere nye fiskeriregler. Den forvaltningsmæssige side har tidligere været præget af en sydeuropæisk tankegang, og det har ikke altid hængt sammen med, hvordan man gør i de nordiske lande," siger Kenn Fischer.

Parlamentet skal finde sig selv
Efter Brexit er det tidligere blevet gjort klart, at en ny fiskeriaftale er en af topprioriteterne. Også her mener direktøren, at en dansk formand er positive takter.

"I forhold til det fremtidige samarbejde med Storbritannien efter Brexit så skader det på ingen måde, at det er en dansker, der sidder på formandsposten. Han vil have en stor forståelse for de problemstillinger, der kan gøre sig gældende i Nordsøen efter Brexit," siger Kenn Fischer og tilføjer:

"Parlamentet skal til at finde sig selv, efter briterne har forladt EU. Og det skal fiskeripolitikken i særdeleshed også. Så er det godt med en kompetent person i stolen."

Og netop den egenskab mener Kenn Fischer, at Søren Gade besidder.

"Jeg er sket ikke i tvivl om, at han vil være aldeles egnet til posten. På kort tid har han sat sig grundigt ind i tingene, og så er han et vellidt og positivt menneske."

Chancen er ikke stor
Selv mener Søren Gade ikke, at et titelskifte vil have den store betydning på hans indflydelse. 

"Rent prestigemæssigt vil det måske se meget pænt ud. Men det er ikke sådan at min dagligdag bliver lavet voldsomt om, og min indflydelse vil jeg gøre gældende, uanset om jeg sidder som næstformand eller formand," siger han. 

Alligevel siger han, at han ville lyve, hvis han sagde, at han ikke ville være formand. Også selv om han understreger, at det nok ikke kommer til at ske. 

"Hvis du spørger, hvad chancen er, så tror jeg ikke, den er så stor. Men derfor har man vel lov at prøve," siger Søren Gade. 

Altinget har interviewet Søren Gade til sit ugentlige EU-podcast. Hør hele interviewet med Venstres europaparlamentariker fredag 22. november.

,

Forrige artikel CBS åbner EU-støttet center CBS åbner EU-støttet center Næste artikel Stor alliance af medlemslande vil give Danmark kamp til stregen i slagsmålet om EU's budget Stor alliance af medlemslande vil give Danmark kamp til stregen i slagsmålet om EU's budget
Nu skal Merkels afløser findes – igen

Nu skal Merkels afløser findes – igen

FORMANDSKAMP: Tre mænd kæmper om pladsen som arvtager for Angela Merkel, når der i weekenden er landsmøde i CDU. Yderligere to kommer i spil, når snakken falder på, hvem der skal være kanslerkandidat.