Tænketank til EU-Kommissionens opgør med grænsekontrol: "Ingen forskel"

Presset fra pandemien, terrorangreb og flygtningestrømme får EU-landene til at bruge intern grænsekontrol i EU. Det vil Kommissionen gøre op med i nyt forslag, men ifølge Tænketanken Europa gør det "ingen forskel for Danmark".

En gruppe migranter, der formåede at krydse grænsen mellem Belarus og Polen før de blev stoppet.
En gruppe migranter, der formåede at krydse grænsen mellem Belarus og Polen før de blev stoppet.Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Et nyt forslag fra EU-Kommissionen i denne uge til en opstramning af spillereglerne for det grænseløse schengensamarbejde kommer ikke til at sætte en stopper for den midlertidige grænsekontrol, som Danmark indførte for snart seks år siden i kølvandet på flygtningekrisen.

"Jeg tror ikke, at der er den store ændring, og jeg tænker fortsat vi vil se en dansk grænsekontrol. Der er, med de nye regler, dog lagt mere bevisbyrde og pres på de danske politikere, hvis de vil opretholde grænsekontrollen i længere tid," siger Catharina Sørensen, vicedirektør i Tænketanken Europa.

Som reaktion på COVID-19, flygtningestrømme og en forhøjet risiko for terror har flere schengenlande indført intern grænsekontrol indenfor schengenområdet.

0:000:00