Telenor: Vi skal benytte det kommende formandsskab i EU til at skifte kurs på teleområdet
Vores kommende formandskab i EU er en unik mulighed for Danmark til at forsøge at påvirke EU til at gå i en ny retning på teleområdet, hvor det bliver nemmere at sammenlægge mobilnet og derved øge investeringsmidlerne, skriver Lars Thomsen.
Lars Thomsen
Adm. direktør, Telenor DanmarkMellem de mange byger, som igen i år udgør den danske sommer, var det, som om solen overraskende brød gennem skyerne, da den danske regering via Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet afleverede sit svar på Europa-Kommissionens høring om fremtidens digitale infrastruktur.
Selve høringen fandt sted i foråret på baggrund af Kommissionens såkaldte White Paper, som adresserer nogle af de helt centrale udfordringer, som Europas telesektor står overfor.
Det handler især om, at vi skal investere meget mere i både netværk, digital sikkerhed og nye teknologier, hvis vi skal følge med resten af verden.
I en stadig mere ustabil verden med et Rusland og Kina, der rykker på sig, og et USA under forandring, er det nemlig bydende nødvendigt, at den kritiske digitale infrastruktur i Danmark og Europa også fremover er i absolut verdensklasse.
Regulering på EU-niveau
Jeg er helt enig i Kommissionens analyse: Den digitale infrastruktur udgør rygraden i vores samfund og fundamentet for økonomisk vækst.
I Telenor anbefaler vi netop en revision af EU’s konkurrenceregler.
Lars Thomsen
CEO for Telenor Danmark
Hvis vi også i fremtiden vil have en hurtig, sikker og modstandsdygtig digital infrastruktur i Europa og Danmark, og hvis vi vil øge innovationen og værdiskabelsen via fremtidens mobile teknologier og forbedringer inden for cybersikkerhed og netværksrobusthed, forudsætter det store investeringer.
Jeg kan dog ikke se, at det kan lade sig gøre uden konsolidering på de nationale markeder. Der er brug for en akut reform af EU’s teleregulering for at forbedre selskabernes incitamenter og evne til at investere effektivt og innovere, ligesom det skal gøres meget nemmere for selskaber at arbejde på tværs af landegrænser.
Og for første gang ser det ud til, at den danske regering er enig.
De danske og europæiske konkurrencemyndigheder har hidtil haft en meget konservativ tilgang til fortolkning af konkurrencereglerne.
Derfor er det både overraskende og glædeligt, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i deres svar på Kommissionens høring anbefaler, at det undersøges nærmere, om nogle af de identificerede udfordringer kunne løses ved konsolidering i markedet, og om der er barrierer i den generelle regulering uden for den specifikke regulering af telesektoren.
Færre netværk øger sikkerheden
I Telenor anbefaler vi netop en revision af EU’s konkurrenceregler.
Der skal og vil naturligvis fortsat være konkurrence på markedet til kundernes fordel, men de nuværende regler fokuserer ofte alene på pris og ikke på samfundsgevinsterne ved at foretage nødvendige investeringer i for eksempel øget sikkerhed, nye teknologier og grøn omstilling.
I min optik opnås store synergieffekter bedst ved at sammenlægge mobilnetværk på de enkelte nationale markeder, så man kan optimere brugen af eksisterende ressourcer som netværk, detaildistribution og frekvensanvendelse.
Det vil gøre det muligt at samle investeringerne i færre, men mere robuste og avancerede netværk og derudover frigive flere ressourcer til kreativitet og udvikling.
Dette vil ikke kun forbedre hastighed, dækning og føre til mere pålidelige tjenester, som kommer forbrugere og erhvervsliv til gavn, men også gøre vores samfund mere sikkert og modstandsdygtigt over for de stadig mere avancerede cyberangreb.
Udnyt muligheden for at fremme udviklingen, innovationen og værdiskabelsen i samfundet.
Lars Thomsen
CEO for Telenor Danmark
Og så skal man heller ikke være blind for, at klimabelastningen vil blive reduceret, hvis antallet af netværk reduceres. Værdiskabelsen i samfundet vil grundlæggende blive forøget.
Et politisk mulighedsvindue
Danmark har formandskabet for EU i andet halvår af 2025. Dette formandskab er regeringen allerede i fuld gang med at forberede.
Jeg ser det som en unik mulighed for Danmark til at forsøge at påvirke EU til at gå i en ny retning på teleområdet, hvor det bliver nemmere at sammenlægge mobilnet og derved øge investeringsmidlerne.
Så derfor, kære regering, kære nyvalgte europaparlamentarikere og kære Europa-Kommission: Udnyt muligheden for at fremme udviklingen, innovationen og værdiskabelsen i samfundet.
Tag initiativ til at revurdere reglerne for konsolidering i telebranchen, så vi kan sikre, at operatørerne får de nødvendige ressourcer til at investere.
Dette vil ikke kun gavne forbrugerne, men også styrke Europas konkurrencedygtighed og økonomiske sikkerhed.