Thulesen Dahl til Løkke: Fingrene væk fra vores forbehold

DEBAT: Der er ikke engang gået to et halvt år, siden danskerne stemte nej til at afskaffe retsforbeholdet. Alligevel er ja-partierne og Lars Løkke allerede begyndt at røre på sig igen, skriver Kristian Thulesen Dahl (DF).

Af Kristian Thulesen Dahl (DF)
Formand

En af de ting, som jeg respekterer mest ved Storbritanniens premierminister, Theresa May, er, at hun respekterer sit folks stemme.

For dem, der måske ikke lige husker det, var Theresa May selv ”stay” tilhænger, da briterne i 2016 skulle stemme om, hvorvidt de skulle fortsætte deres EU-medlemskab. Men da briterne havde talt – og havde stemt for Brexit, så var det dét udgangspunkt, hun tog med sig fra den dag:
At få briterne sikkert og trygt ud af EU – at gøre det arbejde, som briterne havde stemt for skulle gøres.

Hendes fremgangsmåde siden den britiske afstemning viser respekt for folkets stemme. Det er præcis sådan, alle politikere burde agere, når der har været en folkeafstemning.

Sådan er det ikke helt her i Danmark.

Skræmmekampagner 
Den 3. december 2015 fik danskerne mulighed for at stemme om, hvorvidt vi ville vinke farvel til det danske retsforbehold. Der blev skruet op for skræmmebillederne hos alle de EU-venlige partier i tiden op til afstemningen. Ikke nok med at Danmark ville blive et mekka for menneskesmuglere og pædofiliringe, så ville vi også stå uden for politisamarbejdet Europol. Ulykkerne ville ingen ende tage, måtte vi forstå.

Heldigvis hoppede danskerne ikke på disse ”fake news”. – De stemte nej tak til en afskaffelse af forbeholdet, og det viste sig også, at truslerne netop var fake news! Ligesom det i øvrigt var fake news, da EU-venlige partier op til Euro-afstemningen i sin tid truede med, at dansk økonomi ville sejle rundt, hvis vi ikke erstattede vores gode danske krone med euroen.  

Folkets beslutning skal respekteres
Der er ikke engang gået to et halvt år siden afstemningen om retsforbeholdet. Alligevel er ja-partierne allerede begyndt at røre på sig igen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen øjner enhver chance for at fortælle, hvor ærgerligt han synes, det er, at vi står udenfor det ene og det andet. De EU-venlige partier kører efter det samme mål, som de altid har gjort: At komme helt ind til kernen af EU.

Det skulle derfor ikke undre mig, hvis vi danskere inden alt for længe igen skal tage stilling til, om vi vil – eller ikke vil - beholde forbeholdene.

Jeg håber – i hvert fald hvad angår retsforbeholdet og euroen, som danskerne jo har stemt om én gang – at statsministeren respekterer folkets tidligere beslutning. Det er nemlig en uskik hele tiden at kræve nye afstemninger, blot fordi man i de EU-glade partiers øjne ”stemmer forkert”.

Forrige artikel Tænketanken Europa: Danmark har ikke råd til at ende på EU's yderste gren Tænketanken Europa: Danmark har ikke råd til at ende på EU's yderste gren Næste artikel Løkkegaard: Et grønt Danmark har brug for Europa Løkkegaard: Et grønt Danmark har brug for Europa
 • Anmeld

  Kim Kaos

  De bliver ved

  De bliver ved med, at kræve nye afstemninger lige til vi stemmer som de ønsker vi skal.

  De folkevalgte har absolut ingen respekt for vælgerne og flere af dem har igennem tiden givet udtryk for, at de foragter vores demokrati.

 • Anmeld

  Hening · Konsulent

  Respekt for en afstemning, der er baseret på usandheder

  Hvis vi ikke får en lige så god aftale om Europol så får vi en ny afstemning lovede Thuesen Dahl og Co. Det fik vi ikke og DF løb fra løftet, som giver politiet større besvær for at skaffe oplysning om forbrydere og teorister. Systemet kan med den tekniske udvikling sikkert om kort tid bruges fra en patruljevogn eller grænsekontrol. Hvis man er medlem af Europol. Kan DFs holdning være at spille hasard med din og min sikkerhed?

  Jeg har ingen respekt for den britiske premierminister som er den dårligste jeg kan huske. Respekt for folket efter en afstemning der var fuld af direkte løgne og fortielser. Spar 350 milloner pund om ugen. Det var et bruttobeløb hvor man havde glemt de millioner man fik retur i støtte, så beløbet må i bedste fald halveres. Nu viser nye undersøgelser at der næppe bliver en besparelse, men en betaling på 625 millioner.

  Eu forbyder "klorskyllede" kyllinger som USA vil eksportere til UK i en ny handelsaftale.

  Et andet Brexitemne var indvandringen fra alle fra EU. Spurgte man folk på gaden nævnte de, at de stemte Nej var det fordi de var træt af alle de sorte og pakistanere der var overalt!.

  De blev lovet at de ville få en lige så god om ikke bedre ved at melde sig ud..
  De kommende måneder vil vise, at det bliver en dyr fornøjelse.

  Ser man på den engelske debat om Brexit stiger grovheden Brexit tilhængernes sprog og absurde udlægninger til nye højder. Men når man har en dårlig sag råber man højt skingert.

  Vort velfærdssamfund er afhængigt af EU. EU27 består af 440 million. Vil vi få mere ud af at stå udenfor?

 • Anmeld

  Krister Meyersahm

  Skal vi stemme om EU – forbeholdene?

  Det kan man have sin egen mening om og det er da rigtigt, at vi for år tilbage blev lovet, at der ikke blev rokket ved de fire EU – forbehold, i det mindste ikke før vælgerne blev spurgt. Det var et løfte der blev givet i et af de ubetænksomme øjeblikke politikerne desværre ofte har. For der kan overhovedet ikke gennemføres bindende folkeafstemninger, altså afstemningerne hvor borgerne spørges og folketinget herefter retter sig efter resultatet. Det er ikke muligt fordi Grundlovens § 56 forbyder folketingets medlemmer at rette sig efter vælgernes ønske.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Thulesen Dahls ros af Theresa May kan vist kun være et Judas-kys

  Jeg tror det er rigtigt at vi snart skal til at stemme igen. Men denne gang er det ikke en afstemning vi selv bestemmer.

  Når UK er færdigforhandlet vil der blive lagt op til en strømlining i EU. Danmark vil blive bedt om at beslutte sig til at blive i EU og skrotte forbeholdene eller at forlade EU med en handelsaftale lig den norske.

  Det vil formodentlig også være den som UK må sluge. UK vil så, ligesom Norge, kunne se at realiteterne er at udenfor EU er der ingen alternativer for industrinationer til "forpligtelser uden indflydelse". Sverige, Ungarn og Polen vil blive forpligtet til en dato for Euroen eller at forlade fællesskabet.

  Til slut i processen skal et forsvarssamarbejde sættes på skinner og en finansunion vil være det offer Tyskland kommer til at bide til bolle på. Til det sidste er Jens Weidmann udtænkt som fødselshjælper fra Frankfurt.

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Vælg EFTA

  Siden Brexit har de etablerede medier nærmest hjernevasket danskerne om Brexits "forfærdelighed". Det har klart sat sig spor i meningsmålingerne, og nu er der måske EU-politikere, der øjner en chance for at vinde en ny EU-folkeafstemning. Respekten for danskernes EU-beslutninger, herunder forbeholdene, er ikke tilstede. Medierne skulle hellere undersøge, hvor flot EFTA-landene klarer sig og tænke over, om en konvertering af EU-medlemskabet til genindtræden i EFTA måske er at foretrække for en frihandelsnation som Danmark. EU vil efter Brexit blive klart mere protektionistisk, til skade for vitale danske interesser.

 • Anmeld

  J. Jensen

  Når man er fastlåst i fortiden

  Når man læser et af Ib Christensen utallige indlæg, hvor EFTA fremhæves som et brugbart alternativ til EU samarbejdet, så ved man at han stemte nej i 1972, og ikke har rokket sig siden, uagtet den udvikling verden omkring os farer afsted med.
  Men den EFTA tvangstanke er en mere død sild end retsforbundets tanker om at der skal være fuld grundskyld i vores land. Selv om den tanke måtte forekomme mere seriøs en holdningen til EU

 • Anmeld

  Egil Rindorf

  DFs holdninger svinger med vinden

  Der har endnu ikke været afholdt folkeafstemninger om hvad hverken DF, Venstre eller noget andet parti skal mene om en given sag. Folkeafstemninger fortæller alene, hvad vælgerne svarer på det spørgsmål, der står på stemmesedlen.
  Det står ethvert parti frit at mene noget andet end det udfald, afstemningen gav.
  Heldigvis sker der også til stadighed udvikling i samfundet. Og folk skifter mening. Ellers ville vi jo da også stadig have bøndernes hoveri, og kvinderne ville ikke have valgret. Et rent DF paradis, må man tro.
  Så hvad vælgerne stemte i 1992 siger intet om, hvad vælgerne mener i dag. Og man skal være meget illiberal og forstokket, for at ville binde sig til, hvad der er stemt ved gamle folkeafstemninger.
  Dansk Folkeparti har selv excelleret voldsomt i at skifte mening om utallige emner - stemningsskiftene synes altid at have været båret af opportunisme, og ikke dybfølte og værdibårne holdninger.
  Venstre har til gengæld altid været rodfæstet i troen på, at et tillidsfuldt og forpligtende samarbejde i Europa er et stærkt middel til at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark, og til at sikre at Danmarks stemme får vægt, når der skal træffes europæiske beslutninger. Hvis Danmark bliver hjemme, når der skal træffes sådanne beslutninger, så bliver vi ikke hørt.
  Vi har brug for vækst og beskæftigelsesfremgang - først og fremmest af hensyn til de svageste. De velbjergede skal nok klare sig. Så dansk indadvendthed og hovmod kommer til at gø ud over de svageste. Det kan vi ikke være bekendt. Det kan DF ikke være bekendt. De forråder de svageste i samfundet ved at vende ryggen til Europa.
  Vi skal ikke være naive og gå med på hvad som helst. Men vi skal være med, hvor beslutningerne træffes, og modvirke at der træffes uvedkommende og forkerte beslutninger. Ligesom vore folketingsmedlemmer gør på Christiansborg. For ellers bliver ingen europæiske beslutninger truffet med respekt for hvad Danmark mener og har behov for.
  Så lad os styrke det europæiske samarbejde, og sikre Danmark mest mulig indflydelse på grænseoverskridende muligheder og udfordringer.