Debat

Tidligere EU-parlamentariker: Politikerne bør gøre det klart for Charles Michel, at hans egotrip skal standses

Den nuværende formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel, har tænkt sig at blive siddende på posten, mens han er spidskandidat for sit parti frem mod sommeren europaparlamentsvalg. Europa-Parlamentet bør standse ham, skriver John Iversen. 

Når han ikke selv kan se problemet, er det på høje tid, at de øvrige politiske aktører i landene og i Europa-Parlamentet gør det klart for ham, at det ikke er i EU’s interesse, at han fortsætter sit eget egotrip frem mod sommerens europaparlamentsvalg, skriver John Iversen. 
Når han ikke selv kan se problemet, er det på høje tid, at de øvrige politiske aktører i landene og i Europa-Parlamentet gør det klart for ham, at det ikke er i EU’s interesse, at han fortsætter sit eget egotrip frem mod sommerens europaparlamentsvalg, skriver John Iversen. Foto: Virginia Mayo/AP/Ritzau Scanpix
John Iversen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var helt igennem respektabelt, at Margrethe Vestager gik på orlov i forbindelse med, at hun var kandidat til posten som leder af Den Europæiske Investeringsbank.

Det var heller ikke hendes skyld, at den proces blev alt for langtrukken. Derfor var det også pinligt, at nogle danske politikere mente, at når processen trak ud, så burde Vestager slet ikke have lov til at komme tilbage som EU-kommissær, hvis hun ikke fik jobbet.

Respekt for Margrethe Vestager.

Derfor er det helt uforståeligt, at den nuværende formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel, har tænkt sig at blive siddende som formand helt indtil efter valget til Europa-Parlamentet til juni i år.

Det er forhåbentlig klart for de fleste, at konstruktionen med to ledere af EU er helt håbløs

John Iversen
Seniorrådgiver, Rud Pedersen & forhenværende MEP (SF og S)

Det har han tænkt sig, selvom han nu skal være spidskandidat for det liberale parti i Belgien til valget til Europa-Parlamentet. Han vil gå på gaden i Belgien med løbesedler om formiddagen, beskyttet af sikkerhedsvagter fra Det Europæiske Råd, mens han vil være formand for Det Europæiske Råd om eftermiddagen.

Charles Michel bør standses

I forvejen er det forhåbentlig klart for de fleste, at konstruktionen med to ledere af EU, i form af formanden for Europa-Kommissionen, Ursula Von der Leyen, og Charles Michel som formand for Det Europæiske Råd, er helt håbløs. Det kom tydeligt frem, da de to besøgte Erdogan i Tyrkiet, at der pludselig ikke var en stol til Ursula von der Leyen, som Charles Michel uden mindste pli havde sat sig til rette i!

Ifølge det fremmeste EU-medie, Politco.eu, så havde Charles Michel overhovedet ikke informeret medlemsstaterne – som han er præsident for – om sin beslutning om at blive spidskandidat for sit parti til Europa-Parlamentet i juni i år.

I forvejen er respekten for den belgiske formand for Det Europæiske Råd ganske lav.

Intet tyder på at Charles Michel har tænkt sig trække sig

John Iversen
Seniorrådgiver, Rud Pedersen & forhenværende MEP (SF og S)

Det bør være en opgave for Det Europæiske Råd at drøfte, hvordan institutionen undgår at blive helt lammet frem til sommerens europæiske valg.

Europa-Parlamentet bør også gøre det klart for Charles Michel, at hans egotrip bør standses. Det har blandt andet den tyske top-socialdemokrat i Europa-Parlamentet, Jens Geier, også understreget, og han har krævet, at Charles Michel træder tilbage. Hans belgiske socialistiske kollega i Europa-Parlamentet, Kathleen Van Brempt, har desuden understreget, at de samme regler som Margrethe Vestager var underlagt, i forhold til ansøgningen om at blive leder af den Europæiske Investeringsbank, burde gælde for Charles Michel.

Intet tyder på, at Charles Michel har tænkt sig at trække sig. Han har lovet, at han ikke vil bruge hele sit kabinet med videre til at hjælpe sig i valgkampen.

Men det er helt uklart, hvordan han vil agere i forhold til, at han på den ene side skal forsøge at skabe kompromisser, når de 27 EU-lande er samlet til møder, samtidig med, at han skal føre kampagne på gader og i medierne for sit parti frem mod valget til Europa-Parlamentet.

Når han ikke selv kan se problemet, er det på høje tid, at de øvrige politiske aktører i landene og i Europa-Parlamentet gør det klart for ham, at det ikke er i EU’s interesse, at han fortsætter sit eget egotrip frem mod sommerens europaparlamentsvalg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Iversen

Seniorrådgiver, Rud Pedersen, fhv. MEP (SF og S)
lærer (Marselisborg Seminarium 1980), master of rhetoric and communication (Aarhus Uni. 2017)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024