Om  
Dick Schoof

Tidligere spion-chef står til at blive Hollands nye premierminister

Den tidligere efterretningschef Dick Schoof står til at blive Hollands nye premierminister. Han skal stå i spidsen for en højrefløjsregering domineret af Geert Wilders Frihedsparti. 

Dick Schoof står til at skulle lede en hollandsk koalitionsregering. 
Dick Schoof står til at skulle lede en hollandsk koalitionsregering. Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Emilie Tilma

Efter 14 år skal Holland have ny premierminister. 

Det stod allerede klart efter parlamentsvalget, der blev afholdt i november 2023, men det er først nu, at de fire regeringsdannende partier, har kunnet pege på en kandidat.

Efter et pressemøde onsdag står det imidlertid klart, at det bliver tidligere spions- og efterretningschef Dick Schoof, der skal lede EU's syvende folkerigeste land.

Han kommer til at stå i spidsen for en koalitionsregering ledet af det højereorienterede parti Frihedspartiet, der har Geerts Wilders i spidsen. Partiet blev landet største ved valget, da det fik hele 37 pladser i parlamentet, hvor der er plads til 150. 

Wilders parti får selskab af den afgående premierminister Mark Ruttes parti VVD, midterpartiet NSC og landbrugspartiet BBB. 

Dick Schoof har brugt hele sin karriere som embedsmand og er på nuværende tidspunkt departementschef i det Hollandske justitsministerie. Tidligere har han stået i spidsen for den hollandske efterretningstjeneste og anti-terrorisme enhed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dick Schoof

Premiereminister, Holland

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024