Debat

Transparency International: Danmark er mere mørkelagt end EU, Kofod

REPLIK: Jeppe Kofod angriber EU for at være for lukket, men hans kritik ville være mere berettiget at rette mod Danmark, skriver formandskabet for Transparency International Danmark.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bør rette sin kritik om lukkethed mod Danmark, skriver Natascha Linn Felix og Jesper Olsen.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bør rette sin kritik om lukkethed mod Danmark, skriver Natascha Linn Felix og Jesper Olsen.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Natascha Linn Felix og Jesper Olsen
Formand og næstformand i Transparency International Danmark

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) retter i Altinget 27. februar en skarp kritik mod EU for at være for lukket, og at der sker lovgivning i uigennemskuelige procedurer.

Måske er det, fordi udenrigsministeren ikke opholder sig meget hjemme. For den kritik ville være mere berettiget at rette mod Danmark. For sandheden er, at EU er foran Danmark, når det kommer til åbenhed. 

I EU har man taget konsekvensen for flere år siden og indført et lobbyregister for forbud mod svingdørsansættelser. Det har man ikke i Danmark.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I EU er der klare og tydelige lovgivningsprocesser, så offentligheden kan følge med i det lovforberedende arbejde, så man kan se, hvor sagen er.

Danmark er mørklagt
I Danmark er det totalt mørklagt med offentlighedsloven og ministerbetjeningsreglen, og alt væsentligt lovgivningsarbejde, der foregår i ministerierne i lukkede forhandlinger, og Folketingets arbejde bliver proces mere og mere formalia.

Måske er det, fordi udenrigsministeren ikke opholder sig meget hjemme. For den kritik ville være mere berettiget at rette mod Danmark.

Natascha Linn Felix og Jesper Olsen, Formand og næstformand i Transparency International Danmark

Vi siger ikke, at EU er perfekt, og at der ikke kan være mere åbenhed her. Tværtimod. I EU peger pilen tit og ofte på forhandlingerne i Ministerrådet, hvor ministeren netop bevæger sig. 

Vi har et kontor i EU, der dag for dag arbejder på netop denne agenda, og ministeren kan finde en stærk allieret her til sin alliance. Vi glæder os over, at Danmark er en allieret i vores arbejde i EU.

Lad os håbe, at ministeren ikke kun skal beskæftige sig med det, der foregår uden for landets grænser, men også gør sin indflydelse gældende i den hjemlige andedam. Det er der behov for.

Og vi kan faktisk lære af EU på en række punkter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Fhv. udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)

Natascha Linn Felix

Fhv. formand, Transparency International Danmark
Master i International Development (Lund Uni. 2010)

0:000:00