Transparency International: Danmark er mere mørkelagt end EU, Kofod

REPLIK: Jeppe Kofod angriber EU for at være for lukket, men hans kritik ville være mere berettiget at rette mod Danmark, skriver formandskabet for Transparency International Danmark.

Af Natascha Linn Felix og Jesper Olsen
Formand og næstformand i Transparency International Danmark

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) retter i Altinget 27. februar en skarp kritik mod EU for at være for lukket, og at der sker lovgivning i uigennemskuelige procedurer.

Måske er det, fordi udenrigsministeren ikke opholder sig meget hjemme. For den kritik ville være mere berettiget at rette mod Danmark. For sandheden er, at EU er foran Danmark, når det kommer til åbenhed. 

I EU har man taget konsekvensen for flere år siden og indført et lobbyregister for forbud mod svingdørsansættelser. Det har man ikke i Danmark.

I EU er der klare og tydelige lovgivningsprocesser, så offentligheden kan følge med i det lovforberedende arbejde, så man kan se, hvor sagen er.

Danmark er mørklagt
I Danmark er det totalt mørklagt med offentlighedsloven og ministerbetjeningsreglen, og alt væsentligt lovgivningsarbejde, der foregår i ministerierne i lukkede forhandlinger, og Folketingets arbejde bliver proces mere og mere formalia.

Vi siger ikke, at EU er perfekt, og at der ikke kan være mere åbenhed her. Tværtimod. I EU peger pilen tit og ofte på forhandlingerne i Ministerrådet, hvor ministeren netop bevæger sig. 

Vi har et kontor i EU, der dag for dag arbejder på netop denne agenda, og ministeren kan finde en stærk allieret her til sin alliance. Vi glæder os over, at Danmark er en allieret i vores arbejde i EU.

Lad os håbe, at ministeren ikke kun skal beskæftige sig med det, der foregår uden for landets grænser, men også gør sin indflydelse gældende i den hjemlige andedam. Det er der behov for.

Og vi kan faktisk lære af EU på en række punkter.

Forrige artikel Dansk Metal: Regulering må ikke bremse forskere og firmaer i at få EU-midler Dansk Metal: Regulering må ikke bremse forskere og firmaer i at få EU-midler Næste artikel DA: Radikale mangler forståelse for dynamikkerne i den danske model DA: Radikale mangler forståelse for dynamikkerne i den danske model
Nu skal Merkels afløser findes – igen

Nu skal Merkels afløser findes – igen

FORMANDSKAMP: Tre mænd kæmper om pladsen som arvtager for Angela Merkel, når der i weekenden er landsmøde i CDU. Yderligere to kommer i spil, når snakken falder på, hvem der skal være kanslerkandidat.