Debat

Venstre i EU: S og SF spreder vilde konspirationsteorier om EU’s ulvepolitik

Niels Fuglsang og Kira Marie Peter-Hansens indlæg i Altinget om EU’s ulvepolitik negligerer fuldstændigt, hvordan hverdagen ser ud i Europa. I stedet angriber de Ursula von der Leyen for at føre et personligt hævntogt mod ulven, skriver Asger Christensen og Erik Poulsen, MEP’er for Venstre.

S og SF's anklager om udemokratisk proces i EU's ulvepolitik er dybt urigtige, skriver Asger Christensen og Erik
Poulsen.
S og SF's anklager om udemokratisk proces i EU's ulvepolitik er dybt urigtige, skriver Asger Christensen og Erik Poulsen.Foto: Carsten Rehder/AP/Ritzau Scanpix
Asger Christensen
Erik Poulsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tirsdag 9. januar fandt den vestjyske fårehyrde Berit Kiilerich sine drægtige naturplejefår på en rød-hvid mark. Den snedækkede fårefold var fyldt med blod efter et formodet ulveangreb, hvor seks moderfår var dræbt, fire andre måtte aflives på grund af alvorlige bidskader, og yderligere seks var pist forsvundet.

Trods fire strømførende tråde omkring hele marken tyder alt på endnu et angreb fra de 30 voksne ulve med tilhørende hvalpe, som i dag opholder sig i Jylland. Her har ulvene i de seneste 11 år i stigende grad angrebet får, kvæg og heste.

Ulveangrebene bekymrer lokalbefolkningen og har fået stribevis af husdyrholdere til at opgive at have græssende dyr i områder med ulv. Til skade for naturpleje, lokal fødevareproduktion og livet på landet.

Anklagerne er helt hen i skoven

Fårehyrder som Berit Kiilerich gør for eksempel en enestående indsats for at bevare vores heder og anden sårbar natur samt den omkringliggende kulturarv med uld, vilde planter og gamle håndværk.

Konklusionen er krystalklar: Ulvebestanden i Europa er i dag så stor og levedygtig, at man uden problemer i højere grad kan begynde at bortregulere de ulve, der angriber husdyr

Asger Christensen og Erik Poulsen
MEP’er for Venstre

Det er en virkelighed, som vores kolleger i Europa-Parlamentet Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet og Kira Marie Peter-Hansen fra SF viser meget lidt forståelse for, når de samme dag som angrebet på fåreflokken offentliggør et debatindlæg i Altinget om EU’s ulveforvaltning.

Her negligerer de fuldstændigt, at angreb som det nævnte er hverdag over hele Europa, hvor mere end 20.000 ulve i større eller mindre grad har frit spil i 23 EU-lande.

I stedet angriber de Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, for at have misbrugt sin stilling til et personligt hævntogt mod ulven, fordi hun selv har mistet en hest til rovdyret. Endda med en helt vild konspirationsteori om, at Europa-Kommissionens forslag kort før jul om en mere fleksibel ulveforvaltning derfor er gennemført ”uden om alle normale procedurer i EU”. 

Skal kunne bortreguleres

Faktum er, at Venstre allerede i valgkampen op til EP-valget i 2019 rejste spørgsmålet om EU’s totalfredning af ulven. Siden har vi som parlamentsmedlemmer sammen med kolleger fra en lang række EU-lande gennemført høringer og udarbejdet et grundigt forslag til Europa-Kommissionen, som et stort flertal i Europa-Parlamentet vedtog den 24. november 2022.

I det efterfølgende år har vi løbende fulgt op med spørgsmål til miljøkommissær Virginijus Sinkevičius og blandt andet holdt møder med miljøminister Magnus Heunicke (S) om ulveforvaltningen. Vi ved derfor, at både Europa-Kommissionen og medlemslandene har gennemført en særdeles grundig undersøgelse af forholdene i både de enkelte lande og EU som sådan.

Læs også

Konklusionen er krystalklar: Ulvebestanden i Europa er i dag så stor og levedygtig, at man uden problemer i højere grad kan begynde at bortregulere de ulve, der angriber husdyr.

Det har totalfredningen gennem EU’s Habitatdirektiv hidtil reelt forhindret, men meldingen fra Europa-Kommissionen er utvetydig: EU kan ikke længere bruges som undskyldning for ikke at sikre en balanceret sameksistens mellem rovdyr og husdyr. 

Bolden ligger nu hos miljøministrene i de enkelte EU-lande. Og på Magnus Heunickes skrivebord ligger et grydeklart forslag fra Venstre:

Tillad husdyrholdere som fårehyrden Berit Kiilerich at bortregulere de ulve, der nærmer sig en fold efter et angreb eller mistanke om et ulveangreb. Det svarer til de initiativer, som vores naboer i Tyskland allerede har igangsat, og vil være første skridt i retning af at give lokalbefolkningen en nødvendig tryghed mod den stigende ulvebestand.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Erik Poulsen

Fhv. MEP (V), journalist, politisk rådgiver, landboforeningen Fjordland
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF) 2019-
Bachelorstuderende i international relations (Vesalius College, Belgien) 2020-

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024