Vestager presser tyskere til at åbne for dansk strøm

STOPKLODS: EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har pålagt tysk elnetoperatør at lade dansk el flyde lettere over grænsen. Stor glæde hos Dansk Energi.

Det er ofte vindenergi, som Danmark gerne vil kunne sælge videre til Tyskland.
Det er ofte vindenergi, som Danmark gerne vil kunne sælge videre til Tyskland.Foto: POLFOTO/Lars Skaaning
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det er god dag for den grønne omstilling. Sådan lyder beskeden fra Dansk Energi, efter at EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, fredag pålagde den tyske elnetoperatør TenneT at skrue "betydeligt" op for kapaciteten til at sende strøm mellem Danmark og Tyskland.

Det sker, efter den tyske operatør kom under mistanke for at være på kant med EU's konkurrencelovgivning ved at begrænse muligheden for at sende billigere strøm fra det nordiske marked til det tyske. Det har været problematisk for Danmark, ikke mindst når vinden blæste, og der var overskud af grøn strøm på det danske marked.

Nu har TenneT indvilliget i at sikre kapacitet til at tage strøm ind fra nord til enhver tid, hvilket Kommissionen nu har gjort juridisk bindende.

Ifølge Vestager vil det give flere elproducenter adgang til det tyske marked.

"Det er helt på linje med vores ambition om at gøre det europæiske energimarked mere konkurrencedygtigt og integreret og at facilitere EU's omstilling til renere vedvarende energi," siger Vestager.

Stor glæde
Hos Dansk Energi skal de nu nærlæse aftalen. Men umiddelbart har de svært ved at få armene ned.

"I årevis har vi kæmpet for fri adgang for dansk strøm til Tyskland, og derfor er vi glade for det klokkeklare budskab fra Kommissionen om, at el skal flyde frit i Europa," siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

"Hvis EU's ambition om et indre marked for energi skal være mere end skåltaler, kræver det en konsekvent håndhævelse af reglerne. Det må vi sige, at EU-Kommissionen leverer på her. Kommissionens beslutning er en tydelig besked til den tyske netoperatør TenneT om, at det er slut med at trække stikket for import af strøm fra danske og nordiske elproducenter," siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

Han gør dog klart, at han håber, at man kan komme endnu videre. 

"Dagens afgørelse sender et klart signal til TenneT om, alt under 75 procent tilgængelig kapacitet er uacceptabelt. Det næste skridt må være, at man i Europa finder løsninger på, hvordan vi når de sidste 25 procent. Princippet for det indre marked må stadig være, at strømmen skal flyde helt frit i Europa. Her er der behov for et fortsat pres fra de lande og aktører, der ønsker et reelt indre marked og en omkostningseffektiv grøn omstilling."

Dokumentation

Det kræver EU-Kommissionen

  • TenneT vil stille den maksimumkapacitet til rådighed for markedet, som er forenelig med en sikker drift af elforbindelsen mellem Vestdanmark og Tyskland, og vil under alle omstændigheder garantere en minimumskapacitet pr. time på 1.300 megawatt på forbindelsen (cirka 75 procent af dets tekniske kapacitet). Denne garanterede minimumskapacitet pr. time vil blive nået efter en implementeringsfase på op til seks måneder.
  • Efter den planlagte udbygning af samkøringslinjen mellem Vestdanmark og Tyskland i 2020 (East Coast Line-projektet) og 2022 (West Coast Line-projektet) vil TenneT gradvist øge den garanterede kapacitet pr. time til 2.625 megawatt senest 1. januar 2026.
  • TenneT vil kun kunne reducere den udbudte kapacitet under det garanterede minimumsniveau i meget begrænsede undtagelsestilfælde, når der ikke er andre muligheder for at garantere sikkerheden i højspændingsnettet.
  • Tilsagnene vil gælde i ni år, og der vil blive udpeget en person til at føre tilsyn med, at TenneT overholder tilsagnene.

Hvis TenneT ikke overholder disse tilsagn, kan Kommissionen pålægge en bøde på op til 10 procent af virksomhedens omsætning på verdensplan uden at skulle påvise en overtrædelse af EU's konkurrenceregler.

Kilde: EU-Kommissionen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stouge

Direktør, DI Byggeri, formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00