SF vil gøre de store sodavand dyrere

SODAVANDSAFGIFTER: SF foreslår at lægge ekstra afgifter på de største sodavand. Det skal få forbruget ned.
Flaskestørrelserne bliver større og større. SF vil lægge ekstra afgift på de store flasker for at få forbrugerne til kun at købe de små.
Flaskestørrelserne bliver større og større. SF vil lægge ekstra afgift på de store flasker for at få forbrugerne til kun at købe de små.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Når først sodavandsflasken er blevet åbnet, er det ofte svært at stille den fra sig, før den er drukket helt tom.

Og jo større en flaske, en sodavand kommer i, jo mere sodavand bliver der derfor helt umærkeligt drukket - og det er ikke godt for den omsiggribende fedmeepidemi.

Det mener i hvert fald SF, der derfor som optakt til Forebyggelseskommissionens og Skattekommissionens rapporter til foråret nu foreslår en differentieret afgift på sodavand, så læskedrikkene bliver dyrere, jo større flasker de sælges i.

Det vil bringe forbruget ned, mener skatteordfører Jesper Petersen:

Jeg orker næsten ikke forslag som det her, der er den rene symptombehandling.

Torsten Schack Pedersen
Skatteordfører (V)

"Vi lader os alle sammen let lokke. Hvis en ændret afgift kan få folk til at tage en sodavand på 25 cl i stedet for 50 cl eller 1,5 liter i stedet for 2 liter, så ville det være godt. Industrien står på spring for at få lov til at sælge endnu større sodavand, og der er store kræfter, der forsøger at drive forbruget i vejret. Vi har en samfundsmæssig interesse i at være på forkant og forhindre det," siger Jesper Petersen.

1 kr. ekstra pr. liter
SF foreslår, at en sodavand skal tillægges en ekstra afgift på 1 kr. pr. liter ud over 25 cl i den enkelte flaske eller dåse, og at sukkerafgiften derudover også skal forhøjes, så den pålægges i forhold til sukkerindhold.

Forslaget modtages imidlertid ikke positivt, hverken hos branchens organisation Bryggeriforeningen eller i regeringspartiet Venstre. Begge parter gør opmærksom på, at erfaringen med sodavandsafgifter viser, at en stigning i afgifterne ikke fører til lavere forbrug, men til mere grænsehandel og mere illegal import.

"Da SF og Socialdemokraterne sidst hævede læskedrikafgiften, førte det kun til en eksplosion i grænsehandlen og illegal kiosksalg af sodavand. Vi fik det noget ned igen, da regeringen nedsatte afgiften igen i 2007 - og det ville være synd og skam, hvis man satte den gevinst over styr med sådan et forslag som det her," siger direktør i Bryggeriforeningen Niels Hald.

Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, der også er modstander af SF's forslag, henviser til den seneste kostundersøgelse fra Fødevareinstituttet ved DTU. Den viste, at sodavandsforbruget i de seneste år er stagneret, og at børns indtag af sukker fra sodavand faktisk er faldende.

"Udviklingen de sidste seks år viser, at sodavandsforbruget falder, selv om man jo ikke har ændret på flaskestørrelserne. Noget tyder altså på, at det fokus, der har været på det personlige ansvar, har virket. Forældrene har strammet sig an - og det er også den eneste gangbare vej. Jeg orker næsten ikke forslag som det her, der er den rene symptombehandling," siger Torsten Schack Pedersen.

Unibrew forsøgte
Bryggeriet Unibrew lancerede tidligere i år sin sodavand i en ny flaske med et indhold på 0,6 liter i stedet for 0,5. Den blev kraftigt markedsført til spotpriser i supermarkederne, men endte med at blive trukket tilbage fra markedet efter voldsom offentlig kritik og en anmeldelse fra Forbrugerrådet.
Både ernæringseksperter og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) medgav under debatten, at de større og større sodavandsflasker faktisk udgør et sundhedsmæssigt problem.

Men på trods af dén indrømmelse vil  ministeren endnu ikke fortælle, hvad han ønsker at gøre ved problemet, fordi regeringens Forebyggelseskommission fortsat arbejder:

"Jeg går ikke ind for fragmenterede idéer. Når Forebyggelseskommissionen kommer, så kommer der en national handlingsplan. Jeg vil ikke på forhånd udelukke noget som helst, men vil helst have diskussionen samlet," siger Jakob Axel Nielsen.

DF også imod
Eksemplet med Unibrew viser imidlertid ifølge Jesper Petersen, at bryggerierne ønsker større størrelser, og at der er behov for at skrue på afgiftsknapperne for at undgå det. Og han frygter ikke øget grænsehandel:

"Jeg er ikke så bekymret for den personlige grænsehandel. Det er små besparelser målt i kroner, som ikke er store nok til at anspore til at køre over grænsen, men store nok til at påvirke forbruget i hverdagen. Den store del af grænsehandlen tror jeg er indsmugling til videresalg, og der er det SKATs indsats og kontrol, der er afgørende," siger han.

SF's forslag får ikke chancen for at blive vedtaget. Ud over de to regeringspartier vender nemlig også Dansk Folkepartis skatteordfører Mikkel Dencker tommelfingeren nedad over for den differentierede sodavandsafgift.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Niels Hald

Fhv. direktør, Bryggeriforeningen (1996-2022)
cand.polit. (Københavns Uni. 1979)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00