Ny fedtskat kan ramme syge og svage patienter

FEDTSKAT: Den planlagte afgift på mættet fedt vil også ramme de syge, ældre og svækkede patienter, der er underernærede og har brug for ekstra næring, advarer brancheforening.
Ældre og svage patienter har ofte brug for mere, ikke mindre næring. Det kan gå ud over dem, hvis regeringen indfører sin planlagte afgift på mættet fedt, advarer branchenetværk.
Ældre og svage patienter har ofte brug for mere, ikke mindre næring. Det kan gå ud over dem, hvis regeringen indfører sin planlagte afgift på mættet fedt, advarer branchenetværk.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Regeringens og Dansk Folkepartis nye skat på mættet fedt kommer ikke kun til at ramme de overvægtige danskere, der har brug for at tabe sig og spise sundere.

Den kan også komme til at gå ud over ældre, syge og svækkede patienter, som har brug for flere kalorier og en energitæt kost - og dermed kan fedtskatten komme til at gå stik imod hensigten om at styrke folkesundheden.

Det advarer Branchenetværket for Fødevarer til Medicinske Formål om i en henvendelse til Folketingets skatteudvalg.

"Syge mennesker har ofte svært ved at spise tilstrækkeligt og optage nok næring, fordi de er svækkede. De har gavn af mættet fedt i de produkter, de spiser, og med den nye skat vil der komme en ekstraomkostning på. Det giver ikke mening," siger sekretariatschef i branchenetværket Thomas Klit Christensen i dag til Altinget | Skat.

Det animerer jo i hvert fald ikke patienterne til at købe de produkter, de har brug for, og man kan forestille sig, at det er noget, der bliver nedprioriteret.

Thomas Klit Christensen
Sekretariatschef i Branchenetværk for Fødevarer til Medicinske Formål

30 pct. af patienter er underernærede
Regeringen indførte sammen med Dansk Folkeparti en ny afgift på 25 kr. pr. kg mættet fedt som en del af forårets skattereform. Afgiften skal dels skaffe finansiering til reformens personskattelettelser og dels forbedre danskernes sundhed. Men lovforslaget har vist sig at være meget vanskeligt at afgrænse, og der er endnu ikke fremlagt et endeligt forslag for Folketinget.

Branchenetværket for Fødevarer til Medicinske Formål anslår i sin henvendelse til Skatteudvalget, at op mod 30 pct. af hospitalspatienterne i Danmark er decideret underernærede, og påpeger, at det er velkendt, at det hæmmer deres mulighed for at blive raske. Det gælder både de patienter, som f.eks. er afhængige af sondemad, og de patienter, som f.eks. køber ernærings- og kosttilskud på apotekerne.

"Det er svært at vurdere, hvor meget fedtskatten vil komme til at betyde for dem. Men det animerer jo i hvert fald ikke patienterne til at købe de produkter, de har brug for, og man kan forestille sig, at det er noget, der bliver nedprioriteret," siger Thomas Klit Christensen.

K kræver klar afgrænsning
Folketingets skatteordførere er fortsat tilbageholdende med at give nogen løfter om den konkrete udformning af lovforslaget om fedtskatten. Men både fra højre og venstre side i folketingssalen er der vilje til at se på en eventuel undtagelse for de mere medicinske produkter.

"Om det kan undtages afhænger af, hvordan man kan definere det og adskille det fra det øvrige marked. Problemet for os er, at hver gang vi laver en undtagelse, så har det en anden utilsigtet konsekvens, som vi ikke havde forventet. Derfor mener vi grundlæggende, at man skal afholde sig fra undtagelser, men hvis man klart og koncist kan definere de enkelte produkter på dette område, så er vi konstruktive og villige til at se på det," siger den konservative skatteordfører Mike Legarth.

Venstrefløjen åben for friholdelse
Socialdemokraterne og SF er ikke en del af forliget bag skattereformen, men har i deres eget fælles oplæg til en ny skattepolitik foreslået en skat på mættet fedt på hele 50 kr. pr. kg. SF's skatteordfører Jesper Petersen siger også, at han er villig til at se på en friholdelse af produkterne til de underernærede patienter:

"Det skal ikke være dyrere at være patient i Danmark, og det er ikke mit indtryk, at en friholdelse vil ændre grundlæggende på provenuet af afgiften. Så vi er også åbne over for at se på det forslag, de kommer med," siger Jesper Petersen.

Branchenetværket for Fødevarer til Medicinske Formål gør i sin henvendelse til Skatteudvalget opmærksom på, at fødevarer med et særligt medicinsk formål notificeres specifikt hos Fødevarestyrelsen, at markedet derfor er reguleret, og at det efter netværkets opfattelse derfor ikke bør være vanskeligt at friholde produkterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

0:000:00