Debat

Advarsler på øl er helt ude i hampen

DEBAT: Det er helt ude i hampen at indføre advarselsmærker på øl og hæve aldersgrænsen for køb af alkohol, mener Niels Hald, direktør i Bryggeriforeningen. Forældrene er nøglen.
Hæver vi salgsaldersgrænsen til 18 år, skaber vi love, som unge og deres forældre betragter som ufornuftige og bryder, mener Niels Hald.
Hæver vi salgsaldersgrænsen til 18 år, skaber vi love, som unge og deres forældre betragter som ufornuftige og bryder, mener Niels Hald.Foto: colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Hald
Direktør, Bryggeriforeningen

Vi lever i sandhed i en tid fuld af modsætninger. Mens medierne rapporterer om børn helt ned til 10-års-alderen, der bliver behandlet for misbrug af hash, bringer de samme medier artikler, hvor eksperter argumenterer for en legalisering. Argumenterne er, at man på den måde tager luften ud af bandekrigen, der blandt andet drejer sig om magten over hashmarkedet. Samtidig undgår man kriminaliseringen af det - ifølge flere undersøgelser - store antal danskere, der med jævne mellemrum ryger hash.

Set i det lys virker det barokt - ja undskyld udtrykket - nærmest helt ude i hampen, når medlemmer af regeringens Forebyggelseskommission lufter tanker om at indføre advarselsmærker på øl ligesom på cigaretpakkerne. Sammenligningen er helt ude af proportion. Øl kan jo faktisk være til gavn for helbredet, når det indtages med måde. Skræmmekampagner på øl-etiketterne er samtidigt formynderiske og helt imod dansk mentalitet.

Realistisk salgsaldersgrænse
Også salgsaldersgrænsen for alkohol er i spil. Her lufter kommissionen tanker om at hæve aldersgrænsen i butikkerne fra 16 til 18 år. Det er urealistisk signalpolitik. Forældre og unge oplever 16-års-grænsen som fornuftig. Hæver vi salgsaldersgrænsen til 18 år, skaber vi love, som unge og deres forældre betragter som ufornuftige og bryder. Vi får en situation, hvor en øl er lige så forbudt for de unge som hash. Jeg er vel ikke den eneste, der har svært ved at forestille mig en situation, hvor en 17-årig gymnasieelev eller håndværkerlærling ikke må købe et par øl og tage dem med til fest? Jeg kan næppe betragtes som helt uvildig. Men jeg er nok heller ikke alene om at foretrække, at mine børn debuterer med øl frem for hård spiritus - endsige hash?

Jeg er vel ikke den eneste, der har svært ved at forestille mig en situation, hvor en 17-årig gymnasieelev eller håndværkerlærling ikke må købe et par øl og tage dem med til fest?

Niels Hald
Direktør, Bryggeriforeningen

Forslaget virker særlig absurd i betragtning af, at udviklingen faktisk er begyndt at gå i den rigtige retning, når det gælder unge og alkohol. Det fremgår af Sundhedsstyrelsens "Undersøgelse af de 11-15-åriges livsstil og sundhedsvaner" fra 2008. Den viser, at de unge faktisk starter senere med at drikke end for bare fem år siden, at de unge drikker mindre end tidligere, og at langt de fleste unge drikker moderat.

Forældrene er nøglen
Forældrene har hovedrollen, når det gælder unge, fester og alkohol. Undersøgelser viser, at dialogen mellem teenagerne og deres forældre er af afgørende betydning, at de unge faktisk gerne vil have, at forældrene sætter nogle klare grænser. Mange unge tror, at andre unge drikker meget mere og er meget mere vilde end dem selv. De tror også, at deres jævnaldrende starter tidligere med at drikke end dem selv.

Mange forældre har svært ved at tage dialogen med de unge, når det gælder alkohol og fester. Ligesom deres børn har forældrene en række forestillinger om alkohol, der ikke altid har helt hold i virkeligheden. Og en del forældre er bange for at udelukke deres teenagere fra et socialt fællesskab i en alder, hvor de per definition er meget sårbare. Bryggeriforeningen har udviklet et værktøj, som kan bruges til at få en god dialog om alkohol. Det kan man læse mere om på www.klarsnak.com.

Jeg er sikker på, at en god dialog mellem forældrene og de unge, der afliver myter og fordomme, giver meget bedre resultater og virker meget mere forebyggende end løftede pegefingre, advarsler og forbud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Hald

Fhv. direktør, Bryggeriforeningen (1996-2022)
cand.polit. (Københavns Uni. 1979)

0:000:00