Debat

DI og fødevareministeren ignorerer FN

DEBAT: Både DI og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ser gennem fingrene med FN's GMO-rapport, skriver Rune-Christoffer Dragsdahl.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rune-Christoffer Dragsdahl 
BA i antropologi, stud.scient.anth.

I Altinget 21/9 skriver branchedirektør i DI Fødevarer, Ole Linnet Juul, at Fødevareministeriets udspil om GMO er et "omfattende og overbevisende datamateriale".

Denne påstand er forbløffende. I april 2008 udgav FN's landbrugsvidenskabelige panel rapporten "The International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development" (IAASTD). Formålet var at vurdere forskellige landbrugsteknologiers potentialer, og rapportens hovedpointe var, at landbruget står ved en skillevej. GMO blev vurderet til at have et begrænset potentiale. Derimod argumenterede rapporten for en mere holistisk landbrugsforståelse, og især økologiske metoder blev fremhævet, da de er dokumenteret både produktive og bæredygtige.

IAASTD er overhovedet ikke nævnt i Fødevareministeriets GMO-syntese. Men rapporten blev skrevet over tre år af 400 forskere og sendt til gennemlæsning hos yderligere 3.000. Initiativet til den kom i sin tid fra Verdensbanken og GMO-producenterne Monsanto og Syngenta. De to sidstnævnte trak sig dog kort før udgivelsen i skuffelse over konklusionerne.

På en konference i Johannesburg blev IAASTD godkendt af 61 landes regeringer, bl.a. Sverige, Storbritannien og Frankrig. Danmark var ikke til stede.

Savner svar
Jeg deltog, ligesom Ole Linnet Juul, på den konference i DI fredag den 18. september, hvor Fødevareministeriets rapport blev fremlagt. Under den afsluttende debat spurgte jeg om, hvorfor der i Fødevareministeriets GMO-syntese ikke er én eneste henvisning til IAASTD. Jeg fik intet svar.

Jeg går ud fra, at Ole Linnet Juul var til stede under dette spørgsmål, og det undrer mig derfor, at han nu i Altinget ukritisk roser datagrundlaget for Fødevareministeriets rapport.

Jeg har i øvrigt stillet samme spørgsmål til fødevareministeren i Politiken 18/9, og jeg afventer i skrivende stund fortsat hendes svar.

Ole Linnet Juul pointerer, at "man kan ikke benægte fakta, som de fremstår i vidensyntesen". Men når fødevareministerens vidensyntese åbenlyst ignorerer verdenshistoriens mest seriøse landbrugsanalyse, er der grund til al mulig skepsis.

Ved at ignorere IAASTD har Fødevareministeriets GMO-syntese skabt sig selv et troværdighedsproblem. Mon ikke det er tid til eftertanke, herunder at læse IAASTD-rapporten, inden DI udtaler sig yderligere om GMO?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Linnet Juul

Ledende Seniorchefkonsulent, International Markedsudvikling, DI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00