Per Clausen: Hvis jeg var minister

ØNSKETÆNKNING: Altinget | Fødevarer har spurgt alle ordførerne, hvordan de ville regere som fødevareminister. Læs her om Per Clausen (EL), der ville omlægge al landbrugstøtte til at understøtte en økologisk omstilling og gøre højkvalitetfødevarer lokalt forankret.

Landbrugsstøtten skal målrettes mod en fødevareproduktion, hvor bearbejdning sker tæt på det sted, hvor den primære produktion sker. Der skal satses på udvikling af økologiske kvalitetsprodukter, hvor der sker en stor værditilvækst, og hvor der er råd til at anvende arbejdskraft, der arbejder på acceptabel vilkår.

Per Clausen (EL)
Fødevareordfører
Hvad ville du gøre som det allerførste efter at have lukket døren bag dig og sat dig til rette i stolen på ministerkontoret?

Jeg ville tage fat på at udarbejde en plan for, hvordan jeg kunne sikre, at dansk landbrug omstilles 100 procent til økologi. Produktionen skal baseres på at øge værditilvæksten i produktionen i stedet for at fokusere på øget kvantitet, og vi skal have udviklet en lokalt baseret fødevareproduktion, hvor forædlingen sker tæt på den primære produktion. Jeg ville tage initiativ til en gældssanering af dansk landbrug, hvor ejendomsretten til jorden overgår til staten, men landmændene får brugsretten.

Hvad ville du arbejde for at få med i CAP-reformen?

Al landbrugsstøtte skal omlægges, så den understøtter økologisk omstilling og udviklingen af en lokalt baseret fødevareproduktion. Herudover skal pengene gå til miljø- og naturgenopretning og udviklingen af livet i landdistrikterne, så der også etableres arbejdspladser uden for landbrugssektoren. Støtten skal også bruges til at sikre skoler og andre institutioner samt indkøbsmuligheder i landsbyerne.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00