Politikere afviser flere svineregler

REGLER: Selvom dødeligheden blandt pattegrise stadigvæk er høj, afviser et bredt flertal på Christiansborg at indføre flere regler. Enhedslisten er dog stærk kritisk og vil ændre måden, man driver avl på.
En ny rapport om svineavl fastslår, at der kan gå godt 10 år, før pattegrisedødeligheden er faldet markant. Trods det afviser flere partier nye regelstramninger.
En ny rapport om svineavl fastslår, at der kan gå godt 10 år, før pattegrisedødeligheden er faldet markant. Trods det afviser flere partier nye regelstramninger. Foto: colourbox
Per Bang Thomsen

Jeg er opmuntret af den udvikling, der har været i forhold til dødeligheden i avls- og opformeringsbesætningerne. Og der er grund til at tro, at dødeligheden som konsekvens heraf vil falde i produktionsbesætningerne.

Peter Sandøe
Formand for arbejdsgruppen
Fakta

Baggrund om arbejdsgruppen
Arbejdsgruppen om avl af dyr blev nedsat af justitsministeren den 6. oktober 2010. Arbejdsgruppen har til opgave nærmere at overveje, hvordan det bedst muligt sikres, at avl af dyr finder sted på en måde, der er etisk og dyrevelfærdsmæssig forsvarlig. Arbejdsgruppen - der både behandler landbrugsdyr og familie- og hobbydyr - skal afslutte sit arbejde inden udgangen af juni måned 2012.

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i beretning nr. 4 af 3. marts 2011 opfordret justitsministeren (nu: fødevareministeren) til at pålægge arbejdsgruppen at behandle spørgsmålet om de danske avlsmetoder i svineproduktionen som den første opgave og afgive en delrapport om dette emne inden udgangen af 2011. Dyrevelfærdsområdet blev 14. december 2011 overført fra justitsministeren til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri.


Kilde: Fødevareministeriet

Næsten hver femte pattegris i Danmark dør inden for de første ugers levetid, og der kommer mindst til at gå et årti, før man for alvor kan se et markant fald i dødeligheden hos produktionsbesætningerne i de danske svinestalde.

Det fastslår en ny statusrapport om svineavl i Danmark, som Fødevareministeriet netop har offentliggjort.

Trods det afviser et bredt flertal af politikerne på Christianborg, at der på nuværende tidspunkt er behov for at stramme lovgivningen på området. Selvom partierne på begge fløje mener, at pattegrisedødeligheden skal bekæmpes, fastholder de, at man lige skal klappe hesten, før man begynder at justere ved lovgivningen.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00