V: Vi skal overveje dispensation til svineavlere

SVINEKRAV: Hvis det står til Venstre, skal Danmark nu overveje at søge dispensation i forhold til EU's dyrevelfærdskrav om løsgående søer i 2013. Forkert strategi, lyder det fra både regeringspartierne og svineproducenterne.
Per Bang Thomsen

I Danmark skal vi ikke være tosse-gode og jage vores egne landmænd ud i unfair konkurrence. Man kan jo godt få den opfattelse, at de andre EU-medlemslande tager lidt for slapt på kravet, og derfor må vi se på, om de rent faktisk lever op til det.

Erling Bonnesen
Fødevareordfører (V)
Fakta

Fakta om 2013-kravet:

I 2001 besluttede EU, at alle drægtige søer skal være løsgående fra 2013.

Svineproducenterne i alle medlemslande har dermed haft 12 år til at omstille sig. I Danmark var lovgivningen allerede indført i 1998.

I Nordeuropa er man længst fremme med at omstille. Her bliver det efter Videncenter for Svineproduktions vurdering ikke muligt at fortsætte produktionen fra ulovlige stalde.

I Syd- og Østeuropa er der fortsat lang vej igen.


Kilde: Landbrugsavisen
Det kan ikke passe, at danske landmænd skal haste i mål med nye dyrevelfærdskrav, hvis kollegaerne rundt om i Europa ikke engang gider at få pulsen i op. Det mener Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, der nu vil se på, om man fra dansk side skal søge om dispensation i forhold til EU's krav om løsgående søer i 2013.

I 2001 besluttede man i EU, at alle søer skal være løsgående inden 1. januar 2013. I Danmark er godt 70 procent af landets søer i dag ude af deres bokse, men ifølge den seneste statusrapport fra EU, interPIG, der stammer fra december 2011, er det langt fra alle EU-lande, der er nået lige så langt.

I Spanien er det eksempelvis kun hver anden so, der i dag er løsgående, og i Frankrig og den sydlige del af Tyskland er tallet ligeledes lavere end i Danmark. I 2010 lavede Justitsministeriet en lignende opgørelse på EU-plan, og den viste ligeledes, at der var stor forskel på, hvor langt man var nået i de enkelte medlemslande.

"Unfair konkurrencevilkår"
Det er unfair konkurrencevilkår for de danske landmænd, mener Venstres fødevareordfører, der nu vil se på muligheden for dispensation eller en udskydelse af deadlinen.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00