Julekalender: 2020 var året, hvor Ole Wehlasts politiske drøm blev til virkelighed

INTERVIEW: Formanden for Fødevareforbundet, Ole Wehlast, vil aldrig glemme 2020, fordi det var her, at hans flere år gamle forslag om en Arne-pension blev til virkelighed. Og fordi han undervejs fik en blodprop. Ole Wehlast er manden bag en af Altingets kalenderlåger.

Efter en blodprop i hjertet er Ole Wehlast begyndt at lave om på sin livsstil. Blandt andet er han begyndt at dyrke interesser, som har fået ham til at indse, at han ikke er helt ung længere.
Efter en blodprop i hjertet er Ole Wehlast begyndt at lave om på sin livsstil. Blandt andet er han begyndt at dyrke interesser, som har fået ham til at indse, at han ikke er helt ung længere.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft
Fakta

Politisk julekalender med  
hovedpersoner fra 2020

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år. 

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år. 

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder. 

I dag kan du møde Ole Wehlast, forbundsformand hos Fødevareforbundet NNF, der er 
én af de centrale ophavsmænd til regeringens forslag om tidlig pension – bedre kendt som Arne-pensionen.

Ole Wehlast er født 13. februar 1959 i Lyngby.

Uddannet bager hos Lynges konditori i Kongens Lyngby.

Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF siden 2005. Han begyndte sin karriere hos NNF i 1985, hvor han startede som A-kassesekretær. I 1987 blev han konstitueret forbundssekretær, og i ’88 blev han fuldgyldig forbundssekretær. 

Inden Wehlast kom til NNF, var han tillidsrepræsentant hos FDB, som i dag hedder Coop Danmark.

Kilde: NNF

Hvordan synes du dit 2020 er gået?
Det har helt grundlæggende været et godt år. Arne-pensionen har fyldt rigtig meget, og jeg er fandme stolt over at være kommet så langt med vores idé. Den hede drøm, som startede mange år tilbage, og som svarer til Arne-pensionen, er nu blevet til realitet.

Jeg - og resten af NNFs ansatte - ville ikke slippe idéen om, at der skulle gøres noget for de her mennesker. Så i 2016 fik jeg Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til at lave en analyse af vores medlemmer. Den bekræftede det billede, jeg frygtede.

Ole Wehlast
Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF

Set fra coronaperspektivet har det været et vanskeligt år, fordi jeg som forbundsformand har måttet træffe en masse beslutninger uden at have mulighed for at tænke længe over det, fordi jeg ikke har haft en anelse om, hvordan næste dag ville se ud.

Hvad med dit privatliv?
Privat har det været lidt op ad bakke. Jeg har arbejdet en del ekstra på grund af corona, og så skete der desværre det, at jeg 2. maj fik en blodprop i hjertet – dog en lille en af slagsen, men det har fået mig til at ændre min livsstil. Det har dog ikke fået mig til at arbejde mindre, men nu tænker jeg mig rigtig godt om, inden jeg siger ja til ting privat og arbejdsmæssigt.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00