Aktører: Fiskeriet må ikke gå i glemmebogen i Brexit-forhandlinger

DEBAT: Dansk fiskeri kan miste en tredjedel af sin omsætning, hvis Storbritannien nægter at give adgang til deres farvand. Ministeren må tage handsken op i Bruxelles, skriver tre aktører.

Se indlæggets forfattere i boksen til højre 

16 danske kommuner. Fra Frederikshavn i nord til Tønder i Syd. Fra Thisted i vest til Bornholm i øst.

Alle har de det til fælles, at de støtter det danske fiskerierhverv i kampen for at holde fokus på fiskeriet i de afsluttende Brexit-forhandlinger mellem EU og Storbritannien.

Derfor vil vi som formand for det nordjyske fiskerikommunenetværk og formænd for fiskerierhvervet gerne sige tak for støtten. For der er meget på spil for fiskerierhvervet. Og for de mennesker, der kan takke fiskeriet for, at de har et arbejde at stå op til.

Derfor er der behov for, at Danmark kæmper på alle niveauer. Og derfor kommer vi i dag med et samlet opråb til fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S).

Holder liv i mange lokalsamfund
Det nordjyske fiskerikommunenetværk har sammen med ti andre danske kommuner vist vejen.

I samarbejde med et stort antal kommuner og kystnære samfund fra hele Europa, har de senest underskrevet en erklæring, der skal sætte fiskeriet øverst på Brexit-agendaen. Og det er der brug for.

For fiskeriet yder et væsentligt samfundsbidrag. Særligt i landdistrikterne, hvor fiskeriet sikrer arbejdspladser til tusindvis af mennesker og bidrager til at holde liv i mange små lokalsamfund.

Siden 2017 har fiskerinetværket, som består af 16 danske kommuner, kæmpet for fiskeriet. Og det er der god grund til. For fiskeriet i Europa vil blive hårdt ramt, hvis de fremtidige betingelser for fiskeri i engelsk farvand forringes som følge af Brexit.

Dansk fiskeri kan miste en tredjedel af sin omsætning, hvis det ulykkelige skulle ske, at Storbritannien nægter at give vores fiskere adgang til at fiske i deres farvand.

Derfor holder man lige nu vejret. Særligt i det nordjyske fiskerikommunenetværk, hvor der er mange arbejdspladser på spil.

Maksimalt pres på kollegaer i Bruxelles 
For en kommune som Frederikshavn kan det få store konsekvenser, hvis der ikke landes en aftale, der giver adgang til at fiske i britisk zone.

Fiskeriet er en del af kulturen og livsnerven i byer som Strandby og Skagen. Det vil være et kæmpe tab, hvis et trængt erhverv sættes under et endnu større pres. Det samme gør sig gældende i alle de øvrige kommuner, hvor fiskeriet spiller en rolle. For der hvor fiskeriet betyder noget, der betyder det også meget.

Derfor opfordrer vi i fællesskab den danske regering med Mogens Jensen i spidsen til at tage handsken op og følge op på kommunernes erklæring og lægge maksimalt pres på i forhold til hans kolleger i Bruxelles. For det er der brug for, hvis fiskeriet skal sikkert gennem Brexit.

Fiskeriet er for vigtigt for Danmark. Derfor må det ikke gå i glemmebogen, når forhandlingstoget kører.

Forrige artikel Bæredygtigt Landbrug: Universiteterne skal forske – ikke politisere Bæredygtigt Landbrug: Universiteterne skal forske – ikke politisere Næste artikel FødevareDanmark: Selvfølgelig er der råd til at hjælpe leverandørerne FødevareDanmark: Selvfølgelig er der råd til at hjælpe leverandørerne