Debat

Aktører: Fiskeriet må ikke gå i glemmebogen i Brexit-forhandlinger

DEBAT: Dansk fiskeri kan miste en tredjedel af sin omsætning, hvis Storbritannien nægter at give adgang til deres farvand. Ministeren må tage handsken op i Bruxelles, skriver tre aktører.

Mogen Jensen og hans europæiske ministerkollegaer må ikke glemme fiskeriet i EU's afsluttende forhandlinger om en handelsaftale med Storbritannien, lyder det fra Birgit S. Hansen (S), Svend-Erik Andersen og Fridi Magnusen.
Mogen Jensen og hans europæiske ministerkollegaer må ikke glemme fiskeriet i EU's afsluttende forhandlinger om en handelsaftale med Storbritannien, lyder det fra Birgit S. Hansen (S), Svend-Erik Andersen og Fridi Magnusen.Foto: Stephanie Lecocq/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Se indlæggets forfattere i boksen til højre 

16 danske kommuner. Fra Frederikshavn i nord til Tønder i Syd. Fra Thisted i vest til Bornholm i øst.

Alle har de det til fælles, at de støtter det danske fiskerierhverv i kampen for at holde fokus på fiskeriet i de afsluttende Brexit-forhandlinger mellem EU og Storbritannien.

Derfor vil vi som formand for det nordjyske fiskerikommunenetværk og formænd for fiskerierhvervet gerne sige tak for støtten. For der er meget på spil for fiskerierhvervet. Og for de mennesker, der kan takke fiskeriet for, at de har et arbejde at stå op til.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Derfor er der behov for, at Danmark kæmper på alle niveauer. Og derfor kommer vi i dag med et samlet opråb til fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S).

Holder liv i mange lokalsamfund
Det nordjyske fiskerikommunenetværk har sammen med ti andre danske kommuner vist vejen.

For en kommune som Frederikshavn kan det få store konsekvenser, hvis der ikke landes en aftale, der giver adgang til at fiske i britisk zone.

Se indlæggets forfattere i boksen til højre

I samarbejde med et stort antal kommuner og kystnære samfund fra hele Europa, har de senest underskrevet en erklæring, der skal sætte fiskeriet øverst på Brexit-agendaen. Og det er der brug for.

For fiskeriet yder et væsentligt samfundsbidrag. Særligt i landdistrikterne, hvor fiskeriet sikrer arbejdspladser til tusindvis af mennesker og bidrager til at holde liv i mange små lokalsamfund.

Siden 2017 har fiskerinetværket, som består af 16 danske kommuner, kæmpet for fiskeriet. Og det er der god grund til. For fiskeriet i Europa vil blive hårdt ramt, hvis de fremtidige betingelser for fiskeri i engelsk farvand forringes som følge af Brexit.

Dansk fiskeri kan miste en tredjedel af sin omsætning, hvis det ulykkelige skulle ske, at Storbritannien nægter at give vores fiskere adgang til at fiske i deres farvand.

Derfor holder man lige nu vejret. Særligt i det nordjyske fiskerikommunenetværk, hvor der er mange arbejdspladser på spil.

Læs også

Maksimalt pres på kollegaer i Bruxelles 
For en kommune som Frederikshavn kan det få store konsekvenser, hvis der ikke landes en aftale, der giver adgang til at fiske i britisk zone.

Fiskeriet er en del af kulturen og livsnerven i byer som Strandby og Skagen. Det vil være et kæmpe tab, hvis et trængt erhverv sættes under et endnu større pres. Det samme gør sig gældende i alle de øvrige kommuner, hvor fiskeriet spiller en rolle. For der hvor fiskeriet betyder noget, der betyder det også meget.

Derfor opfordrer vi i fællesskab den danske regering med Mogens Jensen i spidsen til at tage handsken op og følge op på kommunernes erklæring og lægge maksimalt pres på i forhold til hans kolleger i Bruxelles. For det er der brug for, hvis fiskeriet skal sikkert gennem Brexit.

Fiskeriet er for vigtigt for Danmark. Derfor må det ikke gå i glemmebogen, når forhandlingstoget kører.

Dokumentation

Debatindlægget er underskrevet af

Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavns Kommune og formand for Nordjysk Fiskerikommune Netværk 

Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening

Fridi Magnusen, formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgit S. Hansen

Borgmester (S), Frederikshavn Kommune, formand, KL's Klima- og Miljøudvalg, næstformand, Business Region North Denmark
sygeplejerske (Århus Kommunehospitals Sygeplejeskole 1992)

Svend-Erik Andersen

Formand, Danmarks Fiskeriforening
fiskeskipper (1982)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024