Bryggerier: Regeringen skader pant-systemet

PANT: Bryggeriforeningen frygter, at regeringens ønske om at hente 64 millioner kroner i pantsystemet vil få alvorlige konsekvenser. Vi kommer ikke til at ødelægge systemet, fastslår Radikale. Enhedslisten kræver dokumentation.
Pantsystemet kommer under pres,   lyder det fra Bryggeriforeningen.
Pantsystemet kommer under pres, lyder det fra Bryggeriforeningen. Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er klart, at vi skal ikke ødelægge pantsystemet. Og hvis det når dertil, at vi er nødt til at lade producenterne betale, så er vi helt åbne over for det.

Per Clausen (EL)
Miljøordfører
Fakta

IP-midler (ikke indløst pant) 

Når forbrugerne ikke indløser panten, bliver der et overskud, som kaldes ikke-indløst pant, overskudspant eller indtægtsført pant. 

Det er pantbekendtgørelsen, der sætter rammerne for brugen af IP-midler. De skal bl.a. bruges til at forbedre forbrugernes mulighed for at aflevere tomme flasker og dåser. Konkret kan det ske ved at forbedre sikkerheden i pantsystemet, ved at effektivisere og udvikle driften af pant- og retursystemet, skabe et bedre arbejdsmiljø i flaskerummet eller ved at informere om pant- og retursystemet.

Nogle af midlerne bruges desuden hvert år til andre formål, såsom eksempelvis miljøprojektet Hold Danmark Rent, der arbejder for at ændre danskernes holdninger og adfærd, så mængden af henkastet affald i naturen mindskes.


Kilde: Dansk Retursystem

Det får store negative konsekvenser, at regeringen vil hente 64 millioner kroner fra pantsystemet på finansloven for 2013.

Sådan lyder advarslen fra Bryggeriforeningen.

”Vi forstår simpelthen ikke, hvorfor regeringen vil lægge afgift på verdens bedste pantsystem. Det får alvorlige konsekvenser, som kommer til at gå ud over miljøet,” siger Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen, og som også sidder i Dansk Retursystems bestyrelse.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00