Danmark mister vigtig allieret med handelskommissærs afgang

ROKADE: Der er stor dansk bekymring over, hvad irsk handelskommissærs uventede exit kan gøre for EU’s politiske linje i handelsspørgsmål.

Handelskommissær Phil Hogan har været en populær skikkelse hos danske interessenter.
Handelskommissær Phil Hogan har været en populær skikkelse hos danske interessenter.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Personen betyder noget på et tidspunkt, hvor protektionismen globalt er på fremmarch både i USA, Kina og andre af vores allervigtigste eksportmarkeder. Der kan man godt frygte, at der vil være opbakning til i Europa, at vi skal gøre det samme. Og det mener jeg bestemt ikke vil fremme hverken europæiske eller danske interesser.

Peter Thagesen
Underdirektør, Dansk Industri

BRUXELLES: På papiret skal en EU-kommissær efterlade sin nationale identitet og interesser ved indgangen til den stjerneformede Berlaymont-bygning, der huser EU-Kommissionens hovedkvarter.

Det ved alle dog ikke er 100 procent tilfældet, og derfor er der nu stor bekymring fra dansk side over, hvem der får lov til at sætte sig på pladsen som EU’s handelskommissær, når kommissionsformand Ursula von der Leyen skal genbesætte den post, som irske Phil Hogan onsdag måtte forlade i unåde.

Hogan har været kendt for at køre en frihandelspolitisk linje, som flugter godt med både ønskerne i det politiske Danmark og blandt tunge interessenter som Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer. Og det på et tidspunkt, hvor der foregår en intern magtkamp i EU-Kommissionen, hvor stærke interesser trækker i en mere protektionistisk retning i hele gentænkningen af den europæiske handelspolitik, hvilket kan klemme en lille, åben økonomi som den danske, lyder analysen.

Dokumentation

Golfgate - hvad går det ud på?
19. august deltog den irske handelskommissær i en golfturnering afholdt af det irske parlaments golfklub, Oireachtas Golf Society. Turneringen blev efterfulgt af en gallamiddag med over 80 mennesker. Det var et brud på lokale irske coronaregler, som var blevet indført kort forinden.

Det ledte til en stor skandale i Irland, som fik blandt andre den siddende landbrugsminister samt formanden for senatet til at gå af. Både premierminister Micheàl Martin og vicepremierminister Leo Varadkar, der også er partiformand for Hogans parti, Fine Gael, bad Phil Hogan om at tage sin stilling op til overvejelse, da det ikke står i en national regerings magt at fyre en siddende EU-kommissær.

Mens skandalen tiltog, kom det frem, at Phil Hogan også havde brudt den 14 dages karantæne, han egentlig skulle have været underlagt efter sin indrejse fra Belgien, og at han havde brudt lokale lockdown-regler for det område, hvor han havde base under sit ophold.

Efter et massivt hjemligt pres valgte han den 26. august at gå af som handelskommissær.


0:000:00