Danmark mister vigtig allieret med handelskommissærs afgang

ROKADE: Der er stor dansk bekymring over, hvad irsk handelskommissærs uventede exit kan gøre for EU’s politiske linje i handelsspørgsmål.

BRUXELLES: På papiret skal en EU-kommissær efterlade sin nationale identitet og interesser ved indgangen til den stjerneformede Berlaymont-bygning, der huser EU-Kommissionens hovedkvarter.

Det ved alle dog ikke er 100 procent tilfældet, og derfor er der nu stor bekymring fra dansk side over, hvem der får lov til at sætte sig på pladsen som EU’s handelskommissær, når kommissionsformand Ursula von der Leyen skal genbesætte den post, som irske Phil Hogan onsdag måtte forlade i unåde.

Hogan har været kendt for at køre en frihandelspolitisk linje, som flugter godt med både ønskerne i det politiske Danmark og blandt tunge interessenter som Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer. Og det på et tidspunkt, hvor der foregår en intern magtkamp i EU-Kommissionen, hvor stærke interesser trækker i en mere protektionistisk retning i hele gentænkningen af den europæiske handelspolitik, hvilket kan klemme en lille, åben økonomi som den danske, lyder analysen.

Login