Danmark vil sige nej til GMO-bomuld

GENTEKNOLOGI: Den danske regering vil i næste uge stemme nej til at forlænge godkendelse af importtilladelser til fire GMO-bomuldstyper, selv om forskere siger god for dem.

Danmark vil stemme nej, når der på mandag skal gives en række godkendelser af GMO-bomuld til markedsføring i EU.
Danmark vil stemme nej, når der på mandag skal gives en række godkendelser af GMO-bomuld til markedsføring i EU.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

Vores faglige vurdering er, at det ikke er noget problem. Men politisk har man et princip om, at man gerne vil være fri for antibiotikaresistensgener, og det er derfor, at Danmark ikke vil være med.

Folmer Damsted Eriksen
Akademisk medarbejder, DTU Fødevareinstituttet
Fakta
GMO-bomuld
Biotek-giganten Monsanto har bedt EU forlænge en eksisterende importtilladelse af en række GMO-bomuldstyper. Tilladelsen gælder til fødevare- og foderbrug, men ikke til dyrkning.
Ansøgningen gælder disse fire GMO’er:
MON 1445
MON 531
MON 531x1445
MON 15985

BRUXELLES: Danmark vil mandag i Bruxelles trække en principiel streg i sandet og sige nej til at forlænge tilladelsen til import af fire allerede godkendte GMO-bomuldstyper til foder og fødevarer.

Det sker, på trods af at EU’s fødevareagentur EFSA, Naturerhvervsstyrelsen samt eksperter fra både DTU Fødevareinstituttet og Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet er enige om, at bomulden er lige så sikker som konventionel bomuld.

Afvisningen sker med den begrundelse, at planterne bærer nogle antibiotikaresistensmarkørgener. På grund af den store offentlige bekymring for antibiotikaresistens vælger regeringen derfor at stemme nej til, at de fortsat må indføres på europæisk jord.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00