Debat

Der er fire bogstaver i KRAM

DEBAT: Bryggeriforeningen går ikke ind for forbud mod reklamer for alkohol, skriver direktør Niels Hald. Til gengæld vil foreningens medlemmer fremover genstandsmærke flaskerne.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Hald
Direktør i Bryggeriforeningen 

Til efteråret præsenterer regeringen sin nationale forebyggelsesplan. Embedsmændene arbejder allerede på højtryk med planen og henter blandt andet inspiration i Forebyggelseskommissionens rapport, som indeholder mange gode tanker om, hvordan danskernes middellevetid kan forlænges.

Ved offentliggørelsen brugte medierne mest tid på forbud og afgifter og fokuserede særligt på rygning og alkohol. Men der er to andre bogstaver i KRAM, og kommissionen kiggede faktisk på alle KRAM-faktorerne; kost, rygning, alkohol og motion.

Fornuftig forebyggelse bør efter vores opfattelse netop indeholde alle bogstaverne i KRAM. Og den skal foregå i tæt samarbejde med og så tæt på borgerne som muligt. Derfor er vi enige, når kommissionen anbefaler, at kommunerne skal påtage sig flere og nye opgaver på sundhedsområdet.

Nærheden er forudsætningen for at følge og påvirke borgernes sundhed og livsstil. Ebeltoftundersøgelsen og tilbud om generelle helbredsundersøgelser fulgt op af tilbud om rygestopkurser, diætistrådgivning og motionstilbud kan være den rigtige vej til en målrettet indsats overfor relevante befolkningsgrupper.

I skolerne og SFO'erne bør der sættes målrettet ind, fx overfor overvægtige børn, børn der motionerer for lidt og børn, der debuterer for tidligt med rygning eller alkohol. Det er naturligt at udbygge skolelæger og sundhedsplejerskers indsats og i høj grad at inddrage forældrene for at forbedre familiernes livsstil. På arbejdspladserne kan der også ydes en ekstra indsats: Mulighed for at tilbyde medarbejderne helbredstjek, vejledning om kost og motion, træningsfaciliteter og sund mad i kantinen.

Alkoholpolitik
På vores eget område er vi enige i kommissionens anbefalinger om, at skoler og uddannelsesinstitutioner skal udarbejde en alkoholpolitik, som skal offentliggøres, og at det høje kendskab til genstandsgrænserne skal fastholdes gennem kampagner. Vi bidrager gerne til begge dele. Vores medlemmer har netop givet hinanden håndslag på, at alle øl uanset type og flaskestørrelse fremover skal genstandsmærkes.

Til gengæld er vi modstandere af kommissionens forslag om totalt forbud mod reklamer for alkohol. Kommissionen konkluderer selv, at det er meget svært at dokumentere sundhedseffekten af forbuddet. Og forslaget om at hæve aldersgrænsen for salg af øl i butikkerne fra 16 til 18 år forekommer helt urealistisk. Specielt i lyset af kommissionens egne ord om, at der er en udfordring i at håndhæve det nuværende forbud mod salg af alkohol til unge under 16 år.

Forældre og unge oplever 16-års grænsen som fornuftig. Salgsaldersgrænsen skal være realistisk. Hvis politikerne hæver salgsaldersgrænsen til 18 år, risikerer vi at få en lovgivning, som både de unge og deres forældre synes er ufornuftig og bryder. Kommissionens hovedargument for at hæve salgsaldersgrænsen er "signalværdien". Et urealistisk forslag som dette sender efter vores opfattelse nogle helt forkerte signaler til de unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Hald

Fhv. direktør, Bryggeriforeningen (1996-2022)
cand.polit. (Københavns Uni. 1979)

0:000:00