DF vil ikke afvise at vælte V-minister før valget

FISKERI: En ny historie om manglende indgreb mod forbedrede forhold for storfiskere har fået Dansk Folkeparti til at kalde fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) i hastesamråd. Partiet afviser ikke, at de kunne finde på at vælte ministeren inden et valg.  

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, langer hårdt ud efter fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V), som han ikke afviser at udtrykke mistillid til kort før valget.

Det sker på baggrund af nye oplysninger, som Berlingske har gravet frem, om forsøgsfiskeriet ved Storebælt, hvor myndighederne har givet nogle af Danmarks største muslingefiskere unik adgang til et område, som har været utilgængeligt for andre fiskere:

"Hvis Berlingskes artikler er korrekte, og hun har ageret på den måde, er det meget, meget kritisabelt. For så har hun undladt at informere Folketinget om, hvad hun har lavet. Hun har gjort det stik modsatte af, hvad der er intentionen i den fiskeriaftale, vi har indgået sammen. Ifølge ministeren har hun ageret på det i efteråret, men det var uden at orientere os andre ordførere,” siger Ib Poulsen til Altinget.  

Han har kaldt Eva Kjer Hansen i hastesamråd og håber at få svar på, hvorfor hun først efter Berlingskes henvendelser i sidste uge har orienteret ordførerne om en sag, som hun har været bekendt med siden efteråret.

Hvad skal hun sige til et samråd, for at du ændrer holdning?

”Jeg har sagt, at jeg har fået nok, og det har jeg fået både af hende og hendes forgængere. Det har jeg haft længe, men jeg har arbejdet med det professionelt. Hun skal komme med en rigtig god forklaring på, hvorfor hun har undladt at informere os og inddrage os i processen, og hvorfor hun har lavet et regelsæt, der tilgodeser dem, som vi ikke havde ønsket skulle have lov at byde ind i første omgang,” siger Ib Poulsen.

Har kendt til sagen siden efteråret
I perioden fra 2016 til 2018 er det såkaldte forsøgsfiskeri ved Storebælt ifølge Berlingskes oplysninger kørt uden om normale regler og procedurer, men været baseret på forespørgsler fra enkelte fiskere.  

Her har myndighederne så givet eksklusiv adgang til Storebælt for nogle af Danmarks største muslingefiskere fra Limfjorden, mens blandt andre mindre østjyske fiskere siden 2008 har fået afvist deres anmodninger.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen har siden efteråret 2018 været opmærksom på sagen og tilmed bebudet, at fiskeriet af blåmuslinger i Storebælt i 2019 vil blive åbnet op for alle med den rette licens. Flere kilder fortæller dog til Berlingske, at fiskerimyndighederne i samme åndedrag har opstillet krav, der gør det sværere for mindre fiskere at deltage i fiskeriet.

Et flertal uden om regeringen vedtog i december 2016 en fiskeriaftale, som regeringen senere tilsluttede sig, der fremover skulle sprede fiskeriet ud på flere hænder og dæmme op for storfiskere, der i folkemunde har fået navnet ”kvotekonger”.

Ifølge Berlingske har stort set alle de fiskere, som har fået adgang til Storebælt, været så store, at de i forvejen har ligget over lofterne for kvoterne fra fiskeriaftalen.

DF-ordfører: Det er uartigt af hende
Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, har til Berlingske gjort det klart, at ”han har fået nok”, og han uddyber nu kritikken over for Altinget:

”Eva Kjer har et kæmpe forklaringsproblem, fordi hun har lavet et regelsæt og har taget et initiativ, der tilgodeser de store fiskere endnu en gang. Hun er gået uden om Folketingets flertal i den her sag uden at informere os og inddrage os med bagtanken om, at går den, så går den. Men nu går den altså ikke længere.”

Hun siger, at hun ikke har noteret sig en politisk interesse for forsøgsfiskeriet fra ordførerne, men at hun er villig til at ændre på kriterierne, hvis der er et ønske om det. Hvad tænker du om det?

”Det er lige før, at jeg bander. Jeg synes fandme, det er uartigt af hende. Vi kan jo ikke vide noget om det her. Hun fik nys om det i efteråret, men vi fik først besked om det for en uge siden. Vi kan jo ikke vide, at sagen er der, når hun ikke informerer os om den. Hun forsøger at køre den under radaren, men nu gik den så ikke længere, fordi Berlingske spurgte ind til det. Så jeg synes saftsuseme, at hun spiller højt spil."

Ikke mistillid – endnu 
Har Dansk Folkeparti mistillid til ministeren?

”Nej, jeg har sagt, at jeg har fået nok, men jeg vil ikke bruge ordet tillid. Nu er hun kaldt i samråd, og så tager vi den derfra,” siger Ib Poulsen.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen fik tidligere på året en stor næse af Folketinget for at have trukket de skærpede kvoteregler for fiskeriet af muslinger og østers i langdrag.

Ministeren erkender over for Berlingske, at der tidligere har været store problemer ved fiskeriet ved Storebælt, men fastholder, at hun har handlet korrekt ved først at orientere ordførerne i sidste uge.

Læs hele artiklen fra Berlingske her.  

Forrige artikel Flemming Besenbacher bliver formand for ny tænketank om madspild Flemming Besenbacher bliver formand for ny tænketank om madspild Næste artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge