Dyrevenner: Halal-kød er ok

BAGGRUND: Det er ikke dyreetisk betænkeligt at slagte efter halal-metoden, hvis bare dyrene er bedøvet først.
Niels Th. Dahl

Folk, der bekymrer sig om dyrevelfærd, har ikke nogen grund til at gå op i, om noget er halal-slagtet eller ej. Ikke i Danmark.

Peter Sandøe
Formand for Dyreetisk råd

Så længe alle dyr bedøves, inden de slagtes, er der ikke noget at komme efter dyrevelfærdsmæssigt - uanset hvilken slagtemetode, der anvendes.

Det siger både Dyrenes Beskyttelse og formanden for Dyreetisk Råd. De mener ikke, den særlige muslimske halal-slagtemetode, hvor kyllinger, kvæg, får og lam dør ved blodtab efter et snit i halsen, går ud over dyrevelfærden - forudsat, at dyrene er ordentligt bedøvet først.

"Folk, der bekymrer sig om dyrevelfærd, har ikke nogen grund til at gå op i, om noget er halal-slagtet eller ej. Ikke i Danmark. Der kan være et problem med det importerede kød, men ikke i det, der laves i Danmark for øjeblikket," siger Peter Sandøe, der er professor i bioetik ved Københavns Universitet og formand for dyreetisk råd.

Ingen slagtninger uden bedøvelse
Selv om det stadig formelt set er tilladt at slagte dyr efter den muslimske halal-metode og den jødiske schæchtning, også uden en forudgående bedøvelse, foretages den slags slagtninger således ikke i øjeblikket i Danmark - i hvert fald ikke officielt og på autoriserede slagterier.

Tidligere foregik der rituelle slagtninger uden bedøvelse på slagteriet NV-OX ved Slagelse, men slagteriet gik konkurs i 2004, og siden er alle officielle halal-slagtninger i Danmark foregået med bedøvelse, mens jødiske rituelle slagtninger slet ikke foregår herhjemme. Stort set alle danske kyllinger halal-slagtes, mens bl.a. kvæg og får halal-slagtes på bestilling fra specialbutikker.

"Bedøvelsen burde tilfredsstille alle. Det er ganske vist rigtigt, at alle kyllinger i Danmark halal-slagtes, men de bedøves først med elektricitet, og det eneste halal, der er over det, det er, at der står en mand med et stort overskæg og beder en bøn over dem og samtidig snitter halsen på dem, som den automatiske halssnitter ikke har fået fanget," siger Peter Sandøe.

Dyreetisk råd bakkes op af Dyrenes Beskyttelse:

"Det afgørende for os er, om der er bedøvelse eller ej - og der er mange andre ting, der er vigtigere for dyrene, f.eks. skuldersår og transportforhold. Vi vil gerne stille mere fundamentale krav til produktionen, men man bør se på hele dyrets liv," siger Ole Münster, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Dansk Folkeparti har netop fremsat forslag i Folketinget om en mærkningsordning af halal-slagtet kød. Forslaget fik en kølig modtagelse ved førstebehandlingen og har derfor ikke store chancer for at blive vedtaget.

I 2005 foreslog Dansk Folkeparti også, at alle rituelle slagtninger uden bedøvelse skulle forbydes. Forslaget faldt imidlertid efter hård modstand, især fra Mosaisk Trossamfund.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00