Ekspert advarer: Nogle minkavlere kan komme i klemme ved en ekspropriation

TAB: Minkavlere og flere politiske partier presser på for at lade minkerhvervet ekspropriere, men et for ensidigt fokus herpå risikerer at medføre, at nogle minkavlere kommer ud med få penge på lommen, siger advokat Hanne Mølbeck.

For nogle minkavlere kan kompensation være en bedre løsning end ekspropriation, påpeger advokat Hanne Mølbeck.
For nogle minkavlere kan kompensation være en bedre løsning end ekspropriation, påpeger advokat Hanne Mølbeck.
Sine Riis Lund

Man skal holde sig for øje, at ekspropriation fører til erstatning, ikke kompensation, og det betyder, at der kan være minkavlere, som måske i virkeligheden kommer fra en sådan afslutning med få penge på lommen.

Hanne Mølbeck
Advokat og partner i Bech-Bruun

Jeg vurderer, at priserne vil stige de kommende år, og at vi derfor også ser, at priserne på minkskind har nået bunden.

Henning Otte Hansen
Seniorforsker, Københavns Universitet

Landets minkavlere er blevet udsat for ekspropriation og har derfor krav på fuldstændig erstatning efter grundloven.

Sådan lyder det fra erhvervet selv, juraprofessorer og en lang række politiske partier.

Men minkavlere og andre skal passe på med ensidigt at gå efter ekspropriation, lyder det fra partner i advokatfirmaet Bech-Bruun Hanne Mølbeck, der har beskæftiget sig med ekspropriation i mere end tyve år.

Dokumentation

Uddrag fra regeringens lov om aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink 

Erstatning og kompensation § 7.  
Staten yder ved aflivning af mink, der er anskaffet før lovens ikrafttræden, erstatning, der svarer til dyrenes værdi, samt erstatning til dækning af det herved opståede driftstab. Er dyrene pelset, jf. § 2, stk. 2, bortfalder retten til erstatning for værdien af de pelsede dyr. 1. pkt. finder ikke anvendelse på besætninger, der er pålagt restriktioner efter lov om hold af dyr og bekendtgørelse om COVID-19 hos pelsdyr.

Stk. 2. Ministeren for fødevare, fiskeri og ligestilling fast‐ sætter regler om erstatning eller kompensation som følge af forbuddet mod hold af mink, jf. § 1, stk. 1.

Stk. 3. Ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling kan fastsætte regler om behandlingen af sager omfattet af stk. 1 og 2. Ministeren kan herunder fastsætte regler om oprettelse af myndigheder, der skal behandle sagerne, og efter forhand‐ ling med transportministeren fastsætte regler om, at sagerne helt eller delvis skal behandles efter reglerne i lov om frem‐ gangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom. 


0:000:00