Ekspert: Beskat landmændenes antibiotikaforbrug

ANTIBIOTIKA: En skat på antibiotika kan ifølge DTU-ekspert i antibiotikaresistens være med til at sænke forbruget i de danske produktioner. Fødevareministeren afviser dog, at en sådan skat er på tegnebrættet, men understreger, at der kommer stramninger.
Per Bang Thomsen

Jeg tror, at en beskatning af antibiotika vil være et utroligt effektivt redskab, hvis man vil reducere forbruget. Producenterne vil gå efter alternative løsninger, hvis det begynder at koste mere at bruge antibiotika i hverdagen.

Frank Møller Aarestrup
Professor ved DTU og ekspert i antibiotikaresistens
Fakta

Om antibiotikaforbruget til dyr i Danmark:

I 2010 var antibiotikaforbruget til dyr i Danmark på 126,9 ton, hvilket repræsenterer en 2,1 % reduktion i forhold til 2009. Faldet skyldtes hovedsagligt et mindreforbrug til svin.

Størstedelen af det totale antibiotikaforbrug kan henføres til svineproduktionen (79 %), mens en mindre andel kan tilskrives kvæg- (12 %) og fjerkræproduktionen (0,7 %).


Kilde: DANMAP

Hvis antibiotikaforbruget i de danske svine-, kvæg- og fjerkræproduktioner for alvor skal ned, så skal man gå efter producenternes pengepunge. Det mener Frank Møller Aarestrup, professor ved DTU og ekspert i antibiotikaresistens, som nu foreslår, at man kan lægge en skat på landmændenes antibiotikaforbrug.

"Jeg tror, at en beskatning af antibiotika vil være et utrolig effektivt redskab, hvis man vil reducere forbruget. Producenterne vil gå efter alternative løsninger, hvis det begynder at koste mere at bruge antibiotika i hverdagen," siger Frank Møller Aarestrup til Altinget | Fødevarer.

25.000 dødsfald om året
Meldingen kommer efter, fødevareminister Mette Gjerskov (S) tidligere på ugen udtalte, at hun forventer stramninger på området, når veterinærforliget skal genforhandles inden sommer.

Flere medier har i de seneste dage sat skarpt fokus på landbrugets forbrug af antibiotika, og i disse dage afholder det danske EU-formandskab en konference om bekæmpelse af antibiotikaresistens i Bella Center i København. Ifølge EU's egne tal dør mere end 25.000 europæere årligt på grund af antibiotikaresistens. Og Danmark er flere gange blevet fremhævet som foregangsland, når det handler om at få nedbragt antibiotikaforbruget.

0:000:00