Ekspert: Fem til ti pct. billigere fødevarer i 2009

FØDEVAREKRISE: Mælk, æg og mel er bare nogle af de fødevarer, danskerne kommer til at få billigere i 2009, vurderer ekspert i fødevarepriser.
Råvarepriserne har været faldende i et stykke tid, og snart vil det betyde billigere fødevarer i de danske supermarkeder.
Råvarepriserne har været faldende i et stykke tid, og snart vil det betyde billigere fødevarer i de danske supermarkeder. Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Man ser ofte en træghed på fødevaremarkedet, når råvarepriserne falder. Man er hurtigt til at hæve priserne, når råvarerne bliver dyrere, men væsentlig langsommere til at sænke priserne, når råvarerne bliver billigere. Det er set før - man er lidt afventende og prøver måske at skumme fløden.

Henning Otte Hansen
Seniorrådgiver ved Fødevareøkonomisk Institut, KU

Fødevareprisernes himmelflugt er en saga blot. Efter flere år med stigende priser kan de danske forbrugere i stedet se frem til faldende fødevarepriser på 5-10 pct. i f.eks. de danske supermarkeder.

Det vurderer seniorforsker Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet.

"Mit bud er, at forbrugerpriserne på mælk, smør, ost, mel og havregryn vil falde med fem til ti pct. i løbet af 2009," siger Henning Otte Hansen.

Henning Otte Hansen betegner fødevarekrisen som en "boble", der startede i august 2007 med den amerikanske boligkrise som en ekstra katalysator.

"Mange spekulanter satsede på ejendomsmarkedet i USA i starten 2007, men det viste sig jo som en dårlig idé. Derfor flyttede mange spekulanter deres penge over i råvaremarkedet - specielt korn. Det var med til at presse priserne endnu højere op," siger han.

Små globale fødevarelagre og spekulation var hovedårsagerne ifølge Henning Otte Hansen årsag til råvareprisernes store stigninger.

Detailhandlens efterslæb
I år er mange af spekulanterne er væk og sidste års høst var god. Derfor forventer han store prisfald på råvarer i år. Men det betyder ikke, det kommer de danske forbrugere til gode øjeblikkeligt.

"Man ser ofte en træghed på fødevaremarkedet, når råvarepriserne falder. Man er hurtige til at hæve priserne, når råvarerne bliver dyrere, men væsentlig langsommere til at sænke priserne, når råvarerne bliver billigere. Det er set før - man er lidt afventende og prøver måske at skumme fløden," pointerer han.

Han ser dog positive tegn på markedet, da blandt andet COOP har annonceret, at de vil forsøge at lægge pres på deres leverandører, så detailhandlen kan sætte fødevarepriserne ned.

Alligevel forventer han ikke markant billigere varer til de danske forbrugere før om et halvt til et helt år.

Ny fødevarekrise lurer
Knap er en fødevarekrise overstået, før en ny lurer.

"Vi har i de sidste år haft en utrolig lille lagerbeholdning, men i år har der faktisk været en god høst. Det har været med til at fjerne krisen, men situationen er stadig utrolig sårbar. Med bare et enkelt år med dårlig høst eller tørke kan der hurtigt opstå en ny fødevarekrise på globalt plan," vurderer han.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00