Ekspert: Sådan kan dødeligheden hos pattegrise bringes ned

Der skal nye avlsmål til, hvis man permanent ønsker at nedbringe antallet af døde pattegrise i svineproduktionen, fortæller førende professor, der også har bud på mulige tiltag på den korte bane. Danske Svineproducenter ser også avlen som nøglen til at løse problemet.

I 2021 døde 23,4 procent af pattegrisene i den danske svineproduktion umiddelbart før, under eller efter fødslen. Det er det højeste tal nogensinde.
I 2021 døde 23,4 procent af pattegrisene i den danske svineproduktion umiddelbart før, under eller efter fødslen. Det er det højeste tal nogensinde.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpi
Andreas Arp

Knap hver fjerde pattegris dør kort efter fødslen i den danske svineproduktion, og hvis det tal skal bringes permanent ned, kræver det et opgør med den nuværende avlsstrategi.

Det vurderer professor Lene Juul Pedersen fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet.

Man er kommet over en grænse, hvor soen selv kan passe sine egne grise, så hvis producenterne ikke gør noget for at passe de resterende grise eller ikke har de fornødne værktøjer til det, vil grisene dø.

Lene Juul Pedersen
Professor på Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00