Kvælstof-fejl får konsekvenser: Ellemann vil skærpe krav til nye havbrug

SAMRÅD: Fejl i kvælstofmålinger gør, at miljø- og fødevareministeren nu kræver mere sikkerhed om konsekvenserne ved etableringen af nye havbrug. Vi skal ikke udnytte et større råderum, end der i virkeligheden er, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen (V).

Det miljømæssige råderum til at etablere havbrug er ikke mejslet i granit.

Det var meldingen fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på et samråd onsdag.

”Jeg har besluttet, at der skal indføres en sikkerhedsmargen. Det skal sikre, at vi ikke tillader en udledning af næringsstoffer, som overskrider lofterne,” sagde han og uddybede:

Login

 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen

  Iltsvind, analysefejl og agurketid

  Der var jævnlige store iltsvindsepisoder både for 100 år siden og for 1000 år siden. Derfor har ministeren ret i, at det ikke er muligt at eliminere denne risiko.

  Når rapporter fra Aarhus Universitet slår fast, at de fejl, der er opdaget i kvælstofanalyserne, kan have medført, at tilførslen af kvælstof til havet har været undervurderet med op mod syv procent, og at den samlede kvælstofkoncentration i havet kan være undervurderet med op mod 13 procent, så er det jo i virkeligheden et vidnesbyrd om, at kvælstof spiller en mindre rolle for havmiljøets tilstand end påstået.

  Vandmiljøet vurderes jo ikke på koncentrationen af kvælstof, men derimod på den økologiske tilstand.

  I øvrigt analysefejlene knyttet til de organisk bundne næringsstoffer, som ikke er særligt bioaktive.
  Så der er ikke så meget reelt indhold i denne sommerhistorie.