EU lover bedre gennemsigtighed i godkendelser af fødevarer

EU: EU-Kommissionen vil styrke offentlighedens mulighed for at se ind i maskinrummet, når Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) giver godkendelser til nye produkter. Industrien er allerede i arbejdstøjet, lyder det fra Dansk Planteværn.

Vytenis Andriukaitis, EU-kommissær for sundhed
og fødevarer, præsenterede onsdag kommissionens forslag til en mere gennemsigtig godekendelsesproces af fødevarer.
Vytenis Andriukaitis, EU-kommissær for sundhed og fødevarer, præsenterede onsdag kommissionens forslag til en mere gennemsigtig godekendelsesproces af fødevarer.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Kristoffer KvalvikSine Riis Lund

”Jeg står her med et påskeæg.”

Sådan sagde Vytenis Andriukaitis, EU-kommissær for sundhed og fødevarer, på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

Kommissæren kunne her fremlægge EU-Kommissionens forslag til en mere gennemsigtig proces, når det kommer til godkendelsen af fødevarer.

Dokumentation

EU-Kommissionen har foreslået følgende:
- Øget gennemsigtighed ved at give borgere mulighed for automatisk og omgående adgang til alt sikkerhedsrelateret information, som industrien har givet EFSA.

- Oprette et fælles europæisk register over iværksatte studier, så man garanterer, at selskaber afleverer alt relevant information uden at holde kritiske studier tilbage, når de anmoder om tilladelser.

- Give EFSA mulighed for at anmode om yderligere studier, hvis EU-Kommissionen beder om det. Disse studier vil blive finansieret af EU.

- Mulighed for at kræve konsultation fra aktører og offentligheden, når industrien har givet studier til EFSA.

- Øge medlemslandenes involvering i EFSA's styringsstruktur og videnskabelige paneler.

- Styrke kommunikation af risici til borgerne gennem fælles handling, så forbrugerens tillid bliver styrket ved at promovere offentlig bevidsthed, forståelse og ved bedre at formidle EFSA's holdninger.

For at forslaget skal blive til lov, skal både EU's Ministerråd og EU-Parlamentet stemme for forslaget.

Kilde: EU-Kommissionen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00